Rabarbar to sezonowy rarytas o kwaśnym smaku. Zawsze przygotowuję z niego kilka słoiczków dżemu, który doskonale sprawdza się jako dodatek do ciast i deserów. A robię go za grosze, bo rośnie w ogródku.
Nie wyobrażam sobie przełomu kwietnia i maja bez zbierania pędów sosny. Robię z nich leczniczą nalewkę na miodzie, która przydaje się podczas jesienno-zimowych infekcji.
To mój wiosenny, doroczny rytuał. Zbieranie żółtych kwiatów mniszka lekarskiego i robienie z nich syropu. Z mniszka lekarskiego można zrobić przepyszną, słodką miksturę, która może być dodatkiem do napojów czy deserów, ale też będzie...
Rzodkiewki są chrupiące i pyszne. A będą jeszcze smaczniejsze i o wiele zdrowsze, gdy przerobisz je na przekąskę. Wystarczy upchać je w słoiku, zalać płynem i odstawić na kilka dni.
Chrzan to nieodłączny element polskiej kuchni i wielkanocnej tradycji. Zobacz, jak zrobić tarty chrzan w dwóch odsłonach. Poznaj też tradycyjne i nietypowe kuchenne zastosowania chrzanu.