Zapiecz całe pomidory z cebulą. To prosty patent na najlepszy sos pomidorowy na świecie

Zapiecz całe pomidory z cebulą. To prosty patent na najlepszy sos pomidorowy na świecie

Dodano: 
Pieczone pomidory
Pieczone pomidory Źródło: Shutterstock / Nancy Salmon
Bez stania nad garnkiem, bez mieszania. Ten sos pomidorowy robi się sam, bo wszystkie składniki wystarczy zapiec w piekarniku.

Ta wersja sosu pomidorowego jest niezwykle aromatyczna. Pieczone pomidory i proste dodatki wystarczą, aby zrobić sos dobry do obiadu, do kolacji, ale też do słoików na zimę.

Jak zrobić sos z pieczonych pomidorów?

Cały przepis jest bardzo prosty i można do niego wykorzystać dowolne pomidory. Jednak w zależności od ich rodzaju, sos może wyjść nieco inny. Z popularnej i taniej Limy będzie gęstszy niż z bardziej soczystych pomidorów malinowych. Jeśli bierzesz pomidory o zwartym miąższu, możesz wówczas dać nieco więcej oliwy.

W przepisie podane są proporcje na kilogram pomidorów, ale w zależności od potrzeb możesz te ilości łatwo mnożyć. Jeśli chcesz zrobić sos pomidorowy do obiadu, kilogram wystarczy. Jeśli chcesz przygotować sos do słoików, wówczas ograniczeniem są jedynie możliwości twojego piekarnika i wielkość naczynia czy blachy do pieczenia.

Pomidorów nie trzeba obierać ze skórki (i tak wszystko zostanie zblendowane), ale jeśli szczególnie wrażliwy na obecność nawet małych kawałków pomidorowej skórki, zdejmij ją przed pieczeniem. Najłatwiej zrobić to zanurzając pomidory na chwilę we wrzątku. Po tym zabiegu skórka schodzi łatwo i szybko.

Przepis: Sos z pieczonych pomidorów

Aromatyczny sos pomidorowy.

Kategoria
Dodatek
Rodzaj kuchni
Wegetariańska
Czas przygotowania
5 min.
Czas gotowania
30 min.
Liczba porcji
4

Składniki

  • 1 kg pomidorów
  • 1 cebula
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka suszonej bazylii
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • 6 łyżek oliwy z oliwek
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania

  1. Szykowanie pomidorówZ pomidorów wydrąż cześć z szypułką, cebulę posiekaj. Ułóż pomidory w naczyniu żaroodpornym, dodaj cebule, ząbki czosnku, skrop wszystko oliwą, dodaj przyprawy. Zapiekaj ok. 30 minut w temperaturze 200 stopni Celsjusza.
  2. Robienie sosuCałą zawartość brytfanki zmiksuj na gładki sos. W razie potrzeby dopraw jeszcze solą i pieprzem.

Rada: jeśli sos jest dla ciebie zbyt kwaśny (to jest zależne też od rodzaju pomidorów), możesz dosłodzić go cukrem lub miodem.

Do czego wykorzystać sos z pieczonych pomidorów?

Sos z pieczonych pomidorów możesz wykorzystać w dowolny sposób. Świetnie nadaje się jako dodatek do makaronów, ale też jako sos do mięs czy dań takich, jak np. gołąbki (zarówno z nadzieniem mięsnym, jak i wegetariańskim).

Sos jest świetny do włożenia do słoików: wówczas należy po zmiksowaniu przełożyć go to czystych i wyparzonych słoiczków, a następnie zapasteryzować. Można to zrobić również w piekarniku. Włóż wtedy słoiki do piekarnika, włącz nagrzewanie góra-dół na 110 stopni, i kiedy piekarnik osiągnie tę temperaturę, wyłącz go, a słoiki pozostaw w środku do wystygnięcia.

Czytaj też:
Piekę warzywa i polewam je lekkim sosem. Ten obiad nie wymaga pracy, a jest pyszny i zdrowy