Kiedy kilka lat temu pierwszy raz zobaczyłam ten przepis u Gosi Kalemby-Drożdż, autorki bloga Trochę Inna Cukiernia, trochę nie dowierzałam, że można zrobić dżem bez smażenia, gotowania i bez pasteryzowania. Cała filozofia to zmiksowanie zielonych szyszek z cukrem. I to rzeczywiście działa.
Co to są zielone szyszki sosny?
Zielone szyszki sosny to młode szyszeczki jednoroczne. Są niewielkie, mają intensywny, zielony kolor i piękny, żywiczny, mocno sosnowy aromat. I cecha, która może być zaskakująca dla kogoś, kto próbuje ich pierwszy raz: są miękkie i bardzo łatwo je kroić lub miksować. Z takich szyszek można robić syrop, nalewkę, konfiturę czy dżem. Można je też dodawać do innych przetworów, nie tylko sosnowych (moja znajoma takie jednoroczne szyszki dodaje do marynowanych grzybów).
Maj i czerwiec to najlepszy czas na ich zbieranie. Potem szyszki już twardnieją. Kiedy je zbierasz, koniecznie ubierz rękawiczki, bo żywica mocno brudzi ręce. Trzeba też pamiętać, że szyszek nie wolno zbierać w lasach. Znajdź sosny rosnące na nieużytkach i terenach poza lasami.
Jak zrobić dżem z zielonych szyszek sosny?
Aby zrobić dżem, wystarczy zmiksować szyszki z cukrem. Wspomniana Gosia Kalemba-Drożdż do swojego dżemu dodaje jeszcze łyżkę miodu. Można też dodać odrobinę soku z cytryny. Najważniejsze: tego dżemu nie trzeba pasteryzować: żywica i cukier wystarczająco go konserwują. Ja trzymam dżem w małych słoiczkach w lodówce.
Przepis: Dżem z zielonych szyszek sosny
Pomysł na młode szyszki sosnowe.
- Kategoria
- Dodatek
- Rodzaj kuchni
- Tradycyjna
- Czas przygotowania
- 10 min.
- Liczba porcji
- 1
- Liczba kalorii
- 774
Składniki
- 1 kubek zielonych szyszek sosny
- 1 kubek cukru
Sposób przygotowania
- Miksowanie składnikówZ szyszek usuń ogonki. Zmiksuj szyszki z cukrem na gładki dżem.
- Przekładanie do słoiczkówPrzełóż gotowy dżem do wyparzonych, czystych słoiczków i zakręć. Przechowuj w lodówce.
Gotowy dżem ma bardzo intensywny, mocno sosnowy, lekko cierpki smak. Jest oryginalnym dodatkiem do deserów, ale można go również dodawać do mięs, np. pasztetów czy mięs pieczonych. Odrobinę dżemu można też dodać do herbaty, szczególnie w okresie infekcji i przeziębień. Wszystkie przetwory z sosny są doskonałym, naturalnym wsparciem przy infekcjach górnych dróg oddechowych.
Czytaj też:
Zbieram cały kosz pędów sosny i gotuję. Najlepszy przepis na syrop z sosnyCzytaj też:
Ten sosnowy syrop robię na miodzie. Wykorzystuję w sezonie przeziębień