Ten sosnowy syrop robię na miodzie. Wykorzystuję w sezonie przeziębień

Ten sosnowy syrop robię na miodzie. Wykorzystuję w sezonie przeziębień

Dodano: 
Pędy sosny
Pędy sosny Źródło: Shutterstock / malajka
Ten syrop sosnowy robię z pędów sosny i kwiatów tego drzewa. Zamiast cukru wykorzystuję miód, a słoik gotowej mikstury trzymam na czas infekcji i przeziębień.

Przepis na ten syrop dostałam lata temu od znajomej zielarki. Nie jest to klasyczny syrop z sosny, ponieważ nie dodaje się tu grama cukru, a oprócz pędów sosny w słoiku lądują też pyszne kwiatostany sosnowe. Przepis jest bardzo prosty.

Ważne: syrop z sosny na miodzie robi się z dodatkiem alkoholu, dlatego nie można go podawać dzieciom, kobietom w ciąży, ani innym osobom, które z różnych powodów nie mogą pić alkoholu. Według aktualnych zaleceń nie ma bezpiecznej dawki alkoholu.

Jak zrobić syrop z sosny na miodzie?

Aby zrobić syrop z sosny na miodzie, narwij zarówno pędów sosny, jak i charakterystycznych, męskich kwiatostanów sosny. Łatwo je rozpoznać: są żółto-zielone i wyglądają jak malutkie kulki jedna obok drugiej. Kiedy kwitną, intensywnie pylą na żółto.

Znajoma zielarka nie podała mi przepisu z proporcjami, a raczej sposób, jak taki syrop zrobić. Trzeba wziąć duży słój, koniecznie czysty i dobrze wyparzony, aby układać w nim kolejne warstwy. Oprócz pędów sosny oraz kwiatostanów potrzebny jest spirytus oraz płynny miód. Możesz wybrać dowolny smak, ja zwykle stawiam na delikatne miody wielokwiatowe, ale lubię też do tego syropu wykorzystać miód lipowy. Pędy sosny kroję (puszczają wtedy więcej soku).

Rada: do mikstury można dodać również trochę igieł sosny oraz młode, zielone szyszki.

W słoiku układam niezbyt grube warstwy, kolejno: pędy sosny i kwiaty, skrapiam je spirytusem, polewam miodem i powtarzam, aż do wykończenia pędów i kwiatów. Górną, ostatnią warstwę, dodatkowo skrapiam spirytusem. Tak przygotowany słoik zakręcam i zapominam o nim na 1-2 miesiące. Po tym czasie zlewam sam płyn: słodki, mocno sosnowy, pełen żółtego pyłku z kwiatostanów. Alkohol wystarczająco go konserwuje, dlatego nie trzeba tu niczego pasteryzować.

Jak wykorzystać syrop z sosny na miodzie?

Syrop z sosny na miodzie działa wykrztuśnie i łagodząco na infekcje górnych dróg oddechowych, dlatego można go wykorzystywać podczas infekcji. Miód dodatkowo wspomaga przeciwprzeziębieniowe działanie sosny. To domowy specyfik przeciwbakteryjny i przeciwwirusowy. Można pić sam syrop, można go dodawać np. do herbaty.

Czytaj też:
Zbieram cały kosz pędów sosny i gotuję. Najlepszy przepis na syrop z sosny
Czytaj też:
Z lasu przynoszę garść zielonych igieł i zalewam wodą. Ten prosty napój wzmacnia odporność