Ten syrop z pędów sosny robię bez gotowania. Ma wyjątkowy smak, a przepis jest prosty

Ten syrop z pędów sosny robię bez gotowania. Ma wyjątkowy smak, a przepis jest prosty

Dodano: 
Syrop z sosny
Syrop z sosny Źródło: Shutterstock / malajka
Przepis na syrop z sosny bez gotowania to bardzo prosty patent na to, aby zyskać sosnowy syrop o mocno żywicznym smaku.

Pędy sosny to prawdziwy wiosenny skarb, który można przerobić na nalewki czy syropy. To domowe mikstury, które są naturalnym wsparciem przy wszelkich infekcjach dróg oddechowych. Syrop z pędów sosny jest też świetnym słodzidłem do herbaty i oryginalnym dodatkiem do deserów.

Jak się robi syrop z pędów sosny?

Jednym z najpopularniejszych przepisów na syrop z sosny jest syrop gotowany. Polega on na zagotowaniu pędów, a dopiero potem już po odcedzeniu, dodaniu cukru i gotowaniu do uzyskania pożądanej gęstości. Taki syrop można zrobić nawet w jeden wieczór i ja co roku taki robię (przepis znajdziesz niżej w polecanych artykułach), jednak niezależnie od tego, robię też syrop z sosny bez gotowania. Wymaga on dużo więcej czasu, ale uważam, że warto. Ma ładny, jasny kolor i mocno sosnowy, żywiczny smak.

Aby go zrobić, potrzebujesz jedynie pędy sosny oraz cukier. Nie podaję dokładnych proporcji. Wystarczy wsypywać do słoika kolejno warstwy pędów i przesypywać je cukrem. Pędy można połamać lub pokroić, wówczas puszczą sok szybciej. Słój z pędami i cukrem należy lekko tylko zakręcić i odstawić nawet na co najmniej tydzień. Chodzi o to, aby pędy puściły sok, a cukier się rozpuścił.

Tak przygotowany syrop wystarczy zlać do wyparzonych słoików i butelek i zakręcić. Można go pasteryzować lub trzymać w lodówce.

Przy robieniu tego syropu niezwykle ważna jest higiena: naczynia muszą być wyparzone. Warto też zwrócić uwagę na to, aby warstwy pędów nie były zbyt grube. Stosując się do tych zasad, zmniejszać do minimum ryzyko, że na pędach pojawi się pleść. Jeśli jednak tak się wydarzy, niestety cały syrop jest do wyrzucenia.

Jak wykorzystać syrop z sosny?

Syrop z sosny można rozcieńczać z wodą lub słodzić nim herbatę. Warto go pić jako wsparcie przy infekcjach górnych dróg oddechowych. Można go też dodawać do deserów, ciast, słodkich owsianek, placków czy koktajli. Zastąpi w kuchni popularne słodzidła takie jak syrop klonowy czy syrop z agawy, dodając jednocześnie potrawom czy napojom oryginalnego smaku.

Czytaj też:
Zbieram cały kosz pędów sosny i gotuję. Najlepszy przepis na syrop z sosny
Czytaj też:
Ten sosnowy syrop robię na miodzie. Wykorzystuję w sezonie przeziębień

Źródło: smaki.pl