To jeden ze zdrowszych owoców, a Polacy go pomijają. Skorzystanie z jego właściwości jest banalne

To jeden ze zdrowszych owoców, a Polacy go pomijają. Skorzystanie z jego właściwości jest banalne

Dodano: 
Żurawina
Żurawina Źródło: Unsplash / Philippe Murray-Pietsch
Żurawina to zdrowy owoc, który musi pojawić się w twojej kuchni. Korzyści z jedzenia jest mnóstwo, a zrobienie smacznego dodatku do dań jest banalne. Spróbuj.

Żurawina to mały czerwony owoc, który w Polsce nie cieszy się sporym powodzeniem. Najpopularniejszy jej gatunek, wywodząca się z Ameryki Północnej żurawina wielkoowocowa, to produkt o licznych korzystnych właściwościach. Jest ich na tyle dużo, że nie warto rezygnować. Zwłaszcza że skorzystanie wcale nie jest trudne.

Liczne zalety żurawiny

Owoce żurawiny są bogatym źródłem wielu składników odżywczych. Warto po nią sięgać ze względu na wysoką zawartość witamin i antyoksydantów m.in. witaminy A, C i E czy flawonoidów i antocyjanów. Związki te pomagają dbać o wzrok i budować odporność, chronią komórki przed uszkodzeniami i korzystnie wpływają układ krążenia, zapobiegając rozwojowi miażdżycy.

W drobnym owocu występują też proantocyjanidyny (PAC) oraz garbniki. Te substancje z kolei pomocne są w profilaktyce i leczeniu nawracających infekcji dróg moczowych. Będą korzystne szczególnie dla kobiet w ciąży, u których te dolegliwości mogą doprowadzić do przedwczesnego porodu lub obniżenia masy urodzeniowej noworodka.

Ze względu na znaczną zawartość szczawianów w żurawinie, jej duże dawki mogą prowadzić do rozwoju kamicy nerkowej. Przeciwwskazaniem do jedzenia owocu jest też przyjmowanie warfaryny, której działanie wtedy niebezpiecznie się nasila. W razie wątpliwości związanego z wprowadzeniem nowego produktu do diety konsultacja z lekarzem jest wskazana. Jeśli jednak cieszysz się dobrym zdrowiem, skorzystaj z zalet owocu bez wahania. Żurawina zazwyczaj wykorzystywana jest do zrobienia smakowitego dodatku w postaci konfitury. W domu taki smakołyk zrobisz bez większego wysiłku.

Jak przygotować żurawinę do słoika?

Sporządzenie smakowitej konfitury z żurawiny zajmie ci około godziny. Musisz tylko umyć owoce, wrzucić je do garnka wraz z sokiem z cytryny, niewielką ilością wody oraz cukrem i gotować cierpliwie, od czasu do czasu mieszając. Po zamknięciu w słoikach i ostudzeniu będziesz mogła przechować ją w spiżarce nawet przez rok, wiec naprawdę warto się skusić.

Przepis: Konfitura z żurawiny

Prosta żurawina do słoika, której użyjesz do wielu dań.

Kategoria
Dodatek
Rodzaj kuchni
Polska
Czas przygotowania
10 min.
Czas gotowania
40 min.
Liczba porcji
35
Liczba kalorii
95 w każdej porcji

Składniki

  • 1 kg świeżej żurawiny
  • 500 g cukru
  • 250 ml wody
  • 1 cytryna

Sposób przygotowania

  1. Uszykowanie owocówŻurawinę dokładnie opłucz i osusz. Z cytryny wyciśnij sok.
  2. Gotowanie konfituryW dużym garnku umieść wszystkie składniki. Doprowadź do wrzenia, a następnie gotuj na niewielkim ogniu przez 30-40 minut, mieszając co jakiś czas.
  3. Przenoszenie do słoikówGdy konfitura z żurawiny wyraźnie zgęstnieje i owoce zaczną pękać, przenieś wyrób do czystych i wyparzonych słoików. Wypełniaj je szczelnie, a po zakręceniu ustaw do góry dnem. Ostudź w tej pozycji, po czym przenieś do spiżarki.

Jak podawać konfiturę z żurawiny?

Smakowity wyrób ze zdrowego owocu podkreśli smak wielu potraw. U mnie w domu bardzo często towarzyszy daniom mięsnym, zwłaszcza mięsom pieczonym. Dobrze komponuje się zarówno z szynkami i schabami podawanymi na zimno do pieczywa, jak i z propozycjami obiadowymi takimi jak dziczyzna, indyk czy karkówka.

Z konfiturą z żurawiny dobrze parują się też różne sery, jogurty oraz słodkie pierogi lub naleśniki. Dobrym pomysłem na wykorzystanie tego przetworu jest też przygotowanie babek, muffinów lub tart – zarówno tych wytrawnych, jak i słodkich.

Czytaj też:
Tę pyszną konfiturę robię z czerwonej cebuli. Poznaj mój sekret na dodatek do pieczywa i różnych dań
Czytaj też:
Ten zapomniany owoc ma cenne właściwości. Warto wybrać się na bazar i wykorzystać go w kuchni

Źródło: Smaki.pl