Zamiast kiszonych zrób takie ogórki. Spróbuj raz, a zakochasz się w ich smaku

Zamiast kiszonych zrób takie ogórki. Spróbuj raz, a zakochasz się w ich smaku

Dodano: 
Ogórki z chili
Ogórki z chili Źródło: Shutterstock / Chatham172
To prosty przepis na pikantne ogórki w octowej zalewie. Są gotowe do jedzenia szybciej niż kiszone, a przepis jest prosty.

Ogórki w pikantnej zalewie z czosnkiem, chili i gorczycą, to rewelacyjny sposób na zachowanie ogórków na dłużej. Spodoba się miłośnikom wyrazistych i ostrych smaków. Takie ogórki można zajadać już po kilku dniach.

Jak zrobić pikantne ogórki w occie?

Można powiedzieć, że to ogórkowa sałatka, ponieważ ogórki kroimy tu w plasterki (najpierw koniecznie odetnij końcówki z ogórków). Na samo przygotowanie ogórków warto poświęcić kilka godzin. To czas, który powinny leżakować z solą. Potem dopiero dodaje się czosnek, papryczkę chili, a na koniec zamyka warzywa w słoikach, zalewając uprzednio zalewą. Od razu rada: jeśli lubisz mocno pikantne smaki, dodaj do ogórków więcej papryczki chili. Możesz też ewentualnie doprawić ogórki także sypką, ostrą papryką.

Przepis: Ogórki z chili

Pomysł na ogórki w pikantnej zalewie.

Kategoria
Dodatek
Rodzaj kuchni
Tradycyjna
Czas przygotowania
4 godz.
Czas gotowania
5 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
676 w każdej porcji

Składniki

  • 2 kg ogórków gruntowych
  • 1-2 papryczki chili
  • 4 ząbki czosnku
  • 2 łyżki soli

na zalewę:

  • 1,5 szklanki octu 10%
  • 1,5 szklanki wody
  • 1,5 szklanki cukru
  • 0,5 szklanki oleju
  • 3 liście laurowe
  • 4 ziarenka ziela angielskiego

dodatkowo:

  • 1 torebka gorczycy

Sposób przygotowania

  1. Szykowanie ogórkówOgórki pokrój w plasterki. Zasyp solą i odstaw na 4-8 godzin. Odlej wodę, która się wytworzyła. Do ogórków dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek i posiekane drobno papryczki chili. Dobrze wymieszaj.
  2. Robienie słoikówUszykuj czyste wyparzone słoiki. Do każdego wsyp pół łyżeczki gorczycy. Zagotuj wszystkie składniki zalewy i gorącą zalej ogórki ułożone ciasno w słoikach. Zakręć i odstaw na co najmniej dwa dni. Jeśli chcesz zachować ogórki na dłużej, gorące pasteryzuj przez ok. 10 minut.

Pikantnymi ogórkami można się zajadać już po dwóch dniach, kiedy wszystkie smaki dobrze przejdą. Jeśli zamierzasz je zużyć w ciągu tygodnia-dwóch, trzymaj słoiki w lodówce, bez konieczności pasteryzowania.

Jak pasteryzować ogórki w occie?

Jeśli chcesz cieszyć się smakiem zamkniętym w słoiczkach przez kolejne miesiące, koniecznie zapasteryzuj słoiki. Można to zrobić w garnku lub w piekarniku. Garnek należy wyłożyć ściereczką i ułożyć słoiki tak, aby się ze sobą nie stykały. Zalać wodą do wysokości 2/3 słoików i gotować na małym ogniu ok. 10 minut. Potem można wyjąć lub zostawić w garnku do ostygnięcia. W piekarniku wystarczy wstawić słoiki do piekarnika nagrzanego do 110 stopni Celsjusza na 10 minut (jeśli wkładasz zimne ogórki, włóż do zimnego piekarnika i odliczaj 10 minut od momentu osiągnięcia 110 stopni). Można potem zostawić ogórki do ostygnięcia w piekarniku.

Czytaj też:
Ten obłędny śledź babci Weroniki znika ze stołu w kilka minut. Poznaj sekret sałatki „Raczki”
Czytaj też:
Każdy pyta o przepis na sos do tej wiosennej surówki. Patent jest banalnie prosty