Ogórki małosolne to jeden z tych przysmaków, na który ja i moja rodzina czekamy przez cały rok. Najsmaczniejsze wychodzą z ogórków gruntowych, jednak tak naprawdę każde jedne są dobre. Dlatego, gdy zobaczyłam ostatnio w sklepie małe ogóreczki po 6 złotych za kilogram, od razu się skusiłam. Dziś pierwszy raz się nimi raczyliśmy i były pyszne. Mam na nie po prostu niezawodny sposób.
Co dodać do ogórków małosolnych, by wyszły smaczne?
Ogórki przeznaczone na małosolne zalewa się solanką. Jednak sama woda i sól nie wystarczą, by ten sezonowy przetwór wyszedł smaczny. Ważne są też aromatyczne dodatki w postaci czosnku, kopru i korzenia chrzanu. Warto też jednak sięgnąć po liście porzeczki, wiśni lub chrzanu, które również podnoszą smak ogórków małosolnych.
Jak zrobić chrupiące ogórki małosolne?
Najsmaczniejsze ogórki małosolne wychodzą wtedy, gdy dość szybko ukisną. By więc przyspieszyć proces ich kiszenia, zawsze stosuję dwa zabiegi. Po pierwsze odcinam końcówki ogórków, dzięki czemu szybciej przenikają do ich wnętrza składniki aromatyzujące. Po drugie, ogórki zalewam gorącą solanką. Dzięki temu chrupiącymi ogórkami mogę cieszyć się już po dwóch dniach od nastawienia.
Przepis: Ogórki małosolne
Chrupiące, aromatyczne ogórki małosolne
- Kategoria
- Przekąska
- Rodzaj kuchni
- Polska
- Czas przygotowania
- 15 min.
- Liczba porcji
- 6
- Liczba kalorii
- 30 w każdej porcji
Składniki
- 1 kg ogórków gruntowych
- 1 l gorącej wody
- 1 łyżka soli
- 4 ząbki czosnku
- 2 łodygi kopru
- 2-3 cm korzenia chrzanu
- 2 liście chrzanu, czarnej porzeczki lub wiśni
Sposób przygotowania
- Układanie składnikówOgórki dobrze umyj, osusz, odetnij końcówki. Dodatki opłucz, osusz. Ząbki czosnku przekrój na połowę. W kamionkowym naczyniu ułóż liście, a na nich ogórki, poprzekładaj je dodatkami.
- Zalewanie ogórkówZ gorącej wody i soli przygotuj solankę. Zalej nią ogórki, tak by zostały przykryte. Ogórki obciąż np. pokrywką, talerzykiem, by znajdowały się całkowicie pod wodą. Naczynie przykryj ściereczką, pozostaw na 2 dni w temperaturze pokojowej.
Co wpływa na smak ogórków małosolnych?
Na smak ogórków małosolnych duży wpływ mają użyte dodatki przyprawowe. Jednak nie tylko one mają znaczenie. Istotne jest na przykład naczynie, w którym nastawiamy ogórki. Najsmaczniejsze wychodzą z glinianych czy kamionkowych garnków. Naczynia te trzymają stabilną temperaturę i nie wchodzą w reakcję ze składnikami kiszonki. Ważna jest też odpowiednia temperatura przechowywania ogórków. Najkorzystniejsza wynosi ok. 20 stopni Celsjusza. W niższej fermentacja zachodzi zbyt wolno, w wyższej ogórki szybko miękną.
Czytaj też:
To najlepsza sałatka nie tylko do dań z grilla. Zawsze znika szybciej niż mięsoCzytaj też:
Kocham tę wiosenną sałatkę. Tylko dwa warzywa, a dressing czyni cuda