Siekam warzywa i zamykam na zimę do słoików. Ten dodatek do obiadu smakuje i buduje naszą odporność

Siekam warzywa i zamykam na zimę do słoików. Ten dodatek do obiadu smakuje i buduje naszą odporność

Dodano: 
Robienie kiszonki z czerwonej kapusty i marchewki
Robienie kiszonki z czerwonej kapusty i marchewki Źródło: Shutterstock / Pixel-Shot
Jedzenie kiszonek pomaga w budowaniu odporności. Robię je z prostego przepisu i podaję bliskim jako dodatek do obiadu. Cieszą się dobrym zdrowiem.

Kiszonki, dzięki zawartości witaminy C i probiotyków, świetnie wspierają odporność organizmu. Z tego względu co roku na przełomie lata i jesieni robię spore ilości tego dobroczynnego smakołyku. W moim domu największą popularnością cieszy się kiszona czerwona kapusta z marchewką i jabłkiem. To wspaniały dodatek do obiadu, a jego wykonanie jest banalne.

Jak zrobić kiszonkę budującą odporność?

Zrobienie smacznych warzyw do słoika nie zajmie ci dużo czasu. Musisz jedynie rozdrobnić składniki, wymieszać je z przyprawami i poczekać aż zaczną puszczać soki. W tym momencie konieczne będzie już tylko włożenie ich do słoika, zamknięcie go i odstawienie w dość ciepłe miejsce, by mogła rozpocząć się fermentacja. Po kilku dniach smakowity dodatek do obiadu będzie gotowy.

Przepis: Kiszonka z czerwonej kapusty, marchewki i jabłka

Zdrowe warzywa do słoika stanowiące budujący odporność dodatek do obiadu.

Kategoria
Dodatek
Rodzaj kuchni
Polska
Czas przygotowania
15 min.
Liczba porcji
10
Liczba kalorii
28 w każdej porcji

Składniki

  • 1 kg czerwonej kapusty
  • 2 średnie marchewki
  • 2 nieduże jabłka
  • 2 łyżki soli
  • 1 łyżeczka ziaren kminku
  • 1 łyżeczka ziaren gorczycy
  • 1 liść laurowy

Sposób przygotowania

  1. Uszykowanie warzywCzerwoną kapustę starannie poszatkuj. Marchewki obierz, opłucz i zetrzyj na tarce o średnich oczkach. Podobne potraktuj jabłka.
  2. Nastawianie kiszonki z czerwonej kapustyW dużej misce umieść rozdrobnione warzywa i owoce. Dodaj wszystkie przyprawy i wymieszaj. Odstaw by puściły soki. Gdy o nastąpi, przenieś do słoika, ubijając przy tym dokładnie – potrzebujesz pozbyć się powietrza. Naczynie zakręć i odstaw w ciepłe miejsce na kilka dni.

Jak podawać zdrowy dodatek do obiadu?

Kiszonka z czerwonej kapusty, marchewki i jabłka pasuje do tradycyjnych potraw obiadowych takich jak panierowane kotlety schabowe, soczyste sznycle z mięsa mielonego czy schab duszony w sosie własnym. Z powodzenie podasz ją też do dań z grilla, pieczonych i smażonych ryb, a nawet jarskich kotletów z jajek. Zdrowe warzywa do słoika możesz także potraktować jako przekąskę i zjeść je z chlebem razowym lub z ulubionymi kanapkami.

Końcówki kiszonek wykorzystuję do przyrządzania smacznych i rozgrzewających zup. W ten sposobów zużywam nie tylko warzywa, ale też zbierającą się na dnie słoika aromatyczną wodę. Taka potrawa ma niepowtarzalny smak i wspaniale wspiera zdrowie.

Inne warianty kiszonki z kapustą czerwoną

Do przygotowania smakowitego dodatku do obiadu możesz również użyć innych przypraw. W tej kompozycji dobrze sprawdzi się posiekany koperek, rozgnieciony czosnek czy młotkowany pieprz czarny.

Do czerwonej kapusty, marchewki i jabłka możesz jeszcze dodać np. tarte buraki czy korzeń pietruszki. Słodki owoc z powodzeniem zastąpi też gruszka.

Czytaj też:
Pokrojone ogórki zamykam w słoikach z tymi dodatkami. To najlepsze warzywo do obiadu na jesień i zimę
Czytaj też:
Cytryny wypełniam solą i wkładam do słoika. To mistrzowski patent na pyszny dodatek do mięs