Do słoika wkładam dynię z przyprawami i zalewam gorącym płynem. To najlepszy patent na jesienne warzywo

Do słoika wkładam dynię z przyprawami i zalewam gorącym płynem. To najlepszy patent na jesienne warzywo

Dodano: 
Dynia w słoiku
Dynia w słoiku Źródło: Shutterstock / Arkadiusz Fajer
Dynia marynowana to prosty i pyszny jesienny dodatek do dań. Jego przygotowanie nie zajmie ci wiele czasu, a smak z pewnością zachwyci. Polecam spróbować.

Dynia marynowana jest świetnym dodatkiem do wielu dań. Jej robienie wczesną jesienią weszło mi w krew, odkąd na działce co roku mogę liczyć na duże zbiory warzywa. Nie mam, aż tak pojemnego zamrażalnika, żeby przerabiać dynię wyłącznie na purée do deserów i zup kremów. Mogę więc powiedzieć, że przepis na dynię w słoiku jest pewnym wybawieniem. Pozwala bowiem przygotować całkiem smaczną, a jednocześnie uniwersalną wersję warzywa. Moi bliscy szybko ją pokochali.

Jak zrobić dynię marynowaną?

Wiele do wykonania dyni w słoiku nie potrzeba. Wystarczy wziąć dorodne warzywo, oczyścić je i pokroić w kostkę. Po włożeniu go do słoika wraz z przyprawami, będziesz już tylko musiała zalać je prostą mieszanką złożoną z wody octu i cukru. Pasteryzacja takiego przetworu nie jest już konieczna, o ile zamkniesz szczelnie naczynia i ostudzisz je ustawione do góry dnem.

Przepis: Dynia marynowana

Dynia w occie z dodatkiem aromatycznych przypraw wprost idealna do jesiennego obiadu.

Kategoria
Dodatek
Rodzaj kuchni
Polska
Czas przygotowania
15 min.
Czas gotowania
5 min.
Liczba porcji
20
Liczba kalorii
103 w każdej porcji

Składniki

  • 3 kg dyni
  • 250 ml octu spirytusowego 10%
  • 1,25 litra wody
  • 220 g cukru
  • 4 liście laurowe
  • 8 goździków

Sposób przygotowania

  1. Uszykowanie dyniDynię obierz, usuń z niej pestki i pokrój w kostkę o boku 1,5 cm. Gotuj we wrzątku przez 2-3 minuty. Przenieś do czystych, wyparzonych słoików. Dodaj przyprawy w całości, czyli goździki i liście laurowe.
  2. Gotowanie zalewyW garnku zagotuj wodę z cukrem. Gdy słodzik się rozpuści, wlej ocet. Doprowadź do wrzenia i zdejmij z kuchenki.
  3. Robienie dyni w occieGorącą zalewą wypełnił słoiki z dynią i przyprawami. Zakręć naczynia, odwróć je do góry dnem i wystudź. Przenieś do spiżarki.

Jak podać dynię w occie?

Smak dyni marynowanej jest wyjątkowy – słodkawy, lekko kwaśny i niezwykle aromatyczny. Będzie więc pyszna nawet solo jako chrupiąca przekąska. U mnie w domu najczęściej jednak zjadana jest wraz z mięsnymi przysmakami takimi jak kotlety schabowe czy soczyste mielone z łopatki wieprzowej. Dynię marynowaną z powodzeniem odasz też do dań z grilla lub mieś pieczonych w piecu.

Smakowitymi kostkami dyni ze słoika możesz również wzbogacić sałatki warzywne lub użyć ich do zrobienia koreczków z serem żółtym i szynką. Nic też nie stoi na przeszkodzie byś posiekała przysmak i ułożyła go na świeżym pieczywie z odrobiną kremowego serka lub dobrej jakości masła.

Inne warianty dyni marynowanej

Oprócz liści laurowych i goździków do dyni w occie pasowały będą też inne przyprawy. Dodaj do gotowanej zalewy gwiazdkę anyżu lub laskę cynamonu, a dynia ze słoika będzie miała bogatszy i nieco bardziej deserowy charakter.

Do sporządzenia aromatycznego płynu konserwującego warzywo, możesz też wykorzystać delikatniejszy w smaku ocet jabłkowy. Taka dynia marynowana także znajdzie wielu amatorów. Zwłaszcza wśród osób, dla których octowy posmak jest nie do przejścia.

Czytaj też:
Ta marynowana cukinia to hit w moim domu. Co roku muszę zrobić choć kilka jej słoików
Czytaj też:
Kurki w occie zawsze robię z tego prostego przepisu. Sekretem jest delikatna zalewa