Dynia marynowana jest świetnym dodatkiem do wielu dań. Jej robienie wczesną jesienią weszło mi w krew, odkąd na działce co roku mogę liczyć na duże zbiory warzywa. Nie mam, aż tak pojemnego zamrażalnika, żeby przerabiać dynię wyłącznie na purée do deserów i zup kremów. Mogę więc powiedzieć, że przepis na dynię w słoiku jest pewnym wybawieniem. Pozwala bowiem przygotować całkiem smaczną, a jednocześnie uniwersalną wersję warzywa. Moi bliscy szybko ją pokochali.
Jak zrobić dynię marynowaną?
Wiele do wykonania dyni w słoiku nie potrzeba. Wystarczy wziąć dorodne warzywo, oczyścić je i pokroić w kostkę. Po włożeniu go do słoika wraz z przyprawami, będziesz już tylko musiała zalać je prostą mieszanką złożoną z wody octu i cukru. Pasteryzacja takiego przetworu nie jest już konieczna, o ile zamkniesz szczelnie naczynia i ostudzisz je ustawione do góry dnem.
Przepis: Dynia marynowana
Dynia w occie z dodatkiem aromatycznych przypraw wprost idealna do jesiennego obiadu.
- Kategoria
- Dodatek
- Rodzaj kuchni
- Polska
- Czas przygotowania
- 15 min.
- Czas gotowania
- 5 min.
- Liczba porcji
- 20
- Liczba kalorii
- 103 w każdej porcji
Składniki
- 3 kg dyni
- 250 ml octu spirytusowego 10%
- 1,25 litra wody
- 220 g cukru
- 4 liście laurowe
- 8 goździków
Sposób przygotowania
- Uszykowanie dyniDynię obierz, usuń z niej pestki i pokrój w kostkę o boku 1,5 cm. Gotuj we wrzątku przez 2-3 minuty. Przenieś do czystych, wyparzonych słoików. Dodaj przyprawy w całości, czyli goździki i liście laurowe.
- Gotowanie zalewyW garnku zagotuj wodę z cukrem. Gdy słodzik się rozpuści, wlej ocet. Doprowadź do wrzenia i zdejmij z kuchenki.
- Robienie dyni w occieGorącą zalewą wypełnił słoiki z dynią i przyprawami. Zakręć naczynia, odwróć je do góry dnem i wystudź. Przenieś do spiżarki.
Jak podać dynię w occie?
Smak dyni marynowanej jest wyjątkowy – słodkawy, lekko kwaśny i niezwykle aromatyczny. Będzie więc pyszna nawet solo jako chrupiąca przekąska. U mnie w domu najczęściej jednak zjadana jest wraz z mięsnymi przysmakami takimi jak kotlety schabowe czy soczyste mielone z łopatki wieprzowej. Dynię marynowaną z powodzeniem odasz też do dań z grilla lub mieś pieczonych w piecu.
Smakowitymi kostkami dyni ze słoika możesz również wzbogacić sałatki warzywne lub użyć ich do zrobienia koreczków z serem żółtym i szynką. Nic też nie stoi na przeszkodzie byś posiekała przysmak i ułożyła go na świeżym pieczywie z odrobiną kremowego serka lub dobrej jakości masła.
Inne warianty dyni marynowanej
Oprócz liści laurowych i goździków do dyni w occie pasowały będą też inne przyprawy. Dodaj do gotowanej zalewy gwiazdkę anyżu lub laskę cynamonu, a dynia ze słoika będzie miała bogatszy i nieco bardziej deserowy charakter.
Do sporządzenia aromatycznego płynu konserwującego warzywo, możesz też wykorzystać delikatniejszy w smaku ocet jabłkowy. Taka dynia marynowana także znajdzie wielu amatorów. Zwłaszcza wśród osób, dla których octowy posmak jest nie do przejścia.
Czytaj też:
Ta marynowana cukinia to hit w moim domu. Co roku muszę zrobić choć kilka jej słoikówCzytaj też:
Kurki w occie zawsze robię z tego prostego przepisu. Sekretem jest delikatna zalewa