Długo nie wiedziałam, że ten owoc jest jadalny. Teraz robię z niego pyszny i prosty dżem

Długo nie wiedziałam, że ten owoc jest jadalny. Teraz robię z niego pyszny i prosty dżem

Dodano: 
Miechunka
Miechunka Źródło: Unsplash / Emma Miller
Prosty dżem owocowy zrobiłam z owocu, który od dawna mam w ogrodzie. Traktowałam go jako ozdobę, a okazał się jadalny i przyjemny w smaku. Musisz go odkryć.

Dżemy możesz zrobić z różnych owoców. Niektóre jednak bywają wykorzystywane do tego celu bardzo rzadko. Tak jest w przypadku miechunki. O tym, że mogę z niej robić przetwory na zimę, dowiedziałam się dopiero niedawno, a w moim ogrodzie rośnie od lat. Miechunka jest traktowana jako roślina ozdobna. Jej owoce są jadalne, a smak mają raczej słodki i delikatnie kwaśny. Co więcej, drobne pomarańczowe kuleczki obfitują w witaminę C, która wzmacnia odporność organizmu. Na sezon jesienno-zimowy dżem z miechunki będzie więc jak znalazł. Zastosowań też będzie sporo.

Jak zrobić dżem z miechunki?

Wykonanie przetworów z miechunki nie jest skomplikowane. Musisz ją tylko oczyścić i gotować z cukrem oraz odrobiną soku z cytryny, aż się rozpadnie i zgęstnieje. Po zamknięciu w słoiku uzyskasz dżem, który wykorzystasz na wiele smacznych sposobów. Jeśli masz dostęp do miechunki, gorąco polecam spróbować. Mojej rodzinie ten smakołyk szybko przypadł do gustu.

Przepis: Dżem z miechunki

Nietypowy dżem owocowy, który zachwyci cię smakiem.

Kategoria
Dodatek
Rodzaj kuchni
Polska
Czas przygotowania
15 min.
Czas gotowania
30 min.
Liczba porcji
20
Liczba kalorii
281 w każdej porcji

Składniki

  • 1 kg owoców miechunki
  • 800 g cukru
  • 1 cytryny

Sposób przygotowania

  1. Uszykowanie składnikówMiechunkę obierz z osłonek i dokładnie umyj. Z cytryny wyciśnij sok.
  2. Gotowanie dżemuW dużym garnku umieść miechunkę, cukier oraz sok z cytryny. Gotuj na małym ogniu, mieszając co jakiś czas, aż owoce się rozpadną, a całość wyraźnie zgęstnieje.
  3. Zamykanie w słoikachGorący dżem z miechunki przełóż do wyparzonych słoików i zakręć je. Ostudź przetwory na blacie kuchennym. Letnie przenieś do spiżarki.

Jak podać nietypowy dżem owocowy?

Dżem z miechunki świetnie podkreśli smak wypieków. Możesz dodawać go do ciast drożdżowych, biszkoptów i serników. Naleśniki, gofry czy placki z jego udziałem też będą smakowite. Dobrym pomysłem będzie również dodanie tego dżemu do jogurtu naturalnego z granolą lub owsianki – takiego śniadania mało kto odmówi. Dżem z miechunki doskonale smakuje także na świeżym pieczywie lub jako dodatek do czarnej herbaty.

Wskazówki dotyczące przyrządzania dżemu z miechunki

Ilość cukru użytego do zrobienia dżemu możesz dostosować do swoich preferencji. Pamiętaj jedynie, że jeśli będzie go bardzo mało, dżem należy szybko zjeść lub zapasteryzować (np. w piekarniku w procesie tzw. suchej pasteryzacji). Dżem z miechunki możesz też zrobić z innymi owocami. Dodaj jabłka albo gruszki, a nadasz mu naturalnej słodyczy.

Czytaj też:
Przyjaciółka poczęstowała mnie pysznym dżemem. Powinna dostać medal za ten przepis
Czytaj też:
Mało kto robi dżem z tych owoców, a jest pyszny. Mam prosty patent na jego zagęszczenie