Dżemy możesz zrobić z różnych owoców. Niektóre jednak bywają wykorzystywane do tego celu bardzo rzadko. Tak jest w przypadku miechunki. O tym, że mogę z niej robić przetwory na zimę, dowiedziałam się dopiero niedawno, a w moim ogrodzie rośnie od lat. Miechunka jest traktowana jako roślina ozdobna. Jej owoce są jadalne, a smak mają raczej słodki i delikatnie kwaśny. Co więcej, drobne pomarańczowe kuleczki obfitują w witaminę C, która wzmacnia odporność organizmu. Na sezon jesienno-zimowy dżem z miechunki będzie więc jak znalazł. Zastosowań też będzie sporo.
Jak zrobić dżem z miechunki?
Wykonanie przetworów z miechunki nie jest skomplikowane. Musisz ją tylko oczyścić i gotować z cukrem oraz odrobiną soku z cytryny, aż się rozpadnie i zgęstnieje. Po zamknięciu w słoiku uzyskasz dżem, który wykorzystasz na wiele smacznych sposobów. Jeśli masz dostęp do miechunki, gorąco polecam spróbować. Mojej rodzinie ten smakołyk szybko przypadł do gustu.
Przepis: Dżem z miechunki
Nietypowy dżem owocowy, który zachwyci cię smakiem.
- Kategoria
- Dodatek
- Rodzaj kuchni
- Polska
- Czas przygotowania
- 15 min.
- Czas gotowania
- 30 min.
- Liczba porcji
- 20
- Liczba kalorii
- 281 w każdej porcji
Składniki
- 1 kg owoców miechunki
- 800 g cukru
- 1 cytryny
Sposób przygotowania
- Uszykowanie składnikówMiechunkę obierz z osłonek i dokładnie umyj. Z cytryny wyciśnij sok.
- Gotowanie dżemuW dużym garnku umieść miechunkę, cukier oraz sok z cytryny. Gotuj na małym ogniu, mieszając co jakiś czas, aż owoce się rozpadną, a całość wyraźnie zgęstnieje.
- Zamykanie w słoikachGorący dżem z miechunki przełóż do wyparzonych słoików i zakręć je. Ostudź przetwory na blacie kuchennym. Letnie przenieś do spiżarki.
Jak podać nietypowy dżem owocowy?
Dżem z miechunki świetnie podkreśli smak wypieków. Możesz dodawać go do ciast drożdżowych, biszkoptów i serników. Naleśniki, gofry czy placki z jego udziałem też będą smakowite. Dobrym pomysłem będzie również dodanie tego dżemu do jogurtu naturalnego z granolą lub owsianki – takiego śniadania mało kto odmówi. Dżem z miechunki doskonale smakuje także na świeżym pieczywie lub jako dodatek do czarnej herbaty.
Wskazówki dotyczące przyrządzania dżemu z miechunki
Ilość cukru użytego do zrobienia dżemu możesz dostosować do swoich preferencji. Pamiętaj jedynie, że jeśli będzie go bardzo mało, dżem należy szybko zjeść lub zapasteryzować (np. w piekarniku w procesie tzw. suchej pasteryzacji). Dżem z miechunki możesz też zrobić z innymi owocami. Dodaj jabłka albo gruszki, a nadasz mu naturalnej słodyczy.
Czytaj też:
Przyjaciółka poczęstowała mnie pysznym dżemem. Powinna dostać medal za ten przepisCzytaj też:
Mało kto robi dżem z tych owoców, a jest pyszny. Mam prosty patent na jego zagęszczenie