Przetwory pasteryzuję bez gotowania słoików w garnku. Z tym patentem to dużo prostsze

Przetwory pasteryzuję bez gotowania słoików w garnku. Z tym patentem to dużo prostsze

Dodano: 
Przetwory w słoikach
Przetwory w słoikach Źródło: Unsplash / Rob Wicks
Pasteryzowanie przetworów może być szybkie. Wystarczy, że wstawisz przygotowane wyroby do piekarnika. Sąsiadka wyjaśniła mi jak to działa.

Suchą pasteryzację pokazała mi sąsiadka. Sama poznała ją dzięki swojej ciotce, która co roku przygotowuje ogromne ilości przetworów. Nigdy wcześniej nie słyszałam o tym, by istniała inna opcja zabezpieczania słoików z pysznościami niż gotowanie ich w garnku z wodą, więc byłam więcej niż zaintrygowana. Okazało się, że patent jest banalny.

Na czym poleca sucha pasteryzacja?

Sucha pasteryzacja to nic innego jak poddanie przetworów działaniu wysokiej temperatury w suchym środowisku. W domowych warunkach oznacza to po prostu skorzystanie z piekarnika. Przetwory w słoikach ustawiasz na blasze tak, aby się nie stykały i trzymasz w temperaturze 120-130 stopni Celsjusza przez 30-40 minut. Po tym czasie wyjmujesz je, studzisz i już – są zabezpieczone na zimę.

Prosta technika ma tylko jedną wadę – nadaje się jedynie do przetworów zamkniętych w słoikach z nakrętką typu twist-off. Naczynia z elastyczną gumą nie będą odpowiednie. Wysoka temperatura elementom nieszklanym niestety może nie posłużyć i istnieje ryzyko, że proces pasteryzacji wyrobów w takich słoikach nie przebiegnie prawidłowo.

Jakie są zalety suchej pasteryzacji?

Zaletami suchej pasteryzacji są prostota i szybkość. W porównaniu do gotowania słoików w garnku – nazywanego też pasteryzacją mokrą – zabezpieczasz więcej przetworów na raz. Słoiki ustawione w garnku nie mogą stykać się ze sobą ani ze ściankami naczynia, więc zwykle jednorazowo możesz pasteryzować 3-4 duże słoiki.

W piekarniku przetworów na blasze ustawisz znacznie więcej, a posprzątanie kuchni po tej procedurze też nie będzie kłopotliwe, bo nie ma tu wody, którą trzeba wylać czy powycierać. Nie dziwię się sąsiadce i jej ciotce, że przy dużej liczbie słoików z przetworami na zimę stawiają na suchą pasteryzację. Oszczędzają w ten sposób sporo czasu i pieniędzy.

Czytaj też:
Z polskich owoców robię pyszny dżem. Nie zajmuje mi to wiele czasu, a zajada się nim cała rodzina
Czytaj też:
Przyjaciółka poczęstowała mnie pysznym dżemem. Powinna dostać medal za ten przepis

Źródło: Smaki.pl