Za burgerami przepadają zwłaszcza dzieci. Jednak te pożywne kanapki na ciepło smakują też dorosłym. Doskonale sprawdzą się na przekąskę, a także na kolację. Kotlety przygotujesz na patelni lub grillu.
Lubię przyrządzać lasagne, ale tylko tę z patelni. To proste i wygodne rozwiązanie, bo używam wyłącznie jednego naczynia. Makaron wychodzi sprężysty, sos kremowy, a cała potrawa bardzo smaczna.
Domowe krążki cebulowe to doskonały dodatek do wielu potraw oraz samodzielna przekąska. Sekret wyjątkowego smaku krążków z cebuli tkwi w dobrze doprawionym cieście, a także doborze odpowiedniej cebuli.
Tiramisu w wersji klasycznej dawno już podbiło nasze podniebienia. Teraz czas poznać tiramisu matcha, czyli z dodatkiem zielonej herbaty. To prawdziwy hit, który kusi wyglądem, smakiem i walorami zdrowotnymi.
Smak i piękno tkwi w prostocie. Doskonale wiedzą o tym Grecy, którzy wymyślili sałatkę horiatiki, zwaną na całym świecie grecką. Stawiają w niej na świeże warzywa, słoną fetę i aromatyczną oliwę z oliwek.
Choć z roku na rok zalecenia dotyczące składu śniadania i jego kaloryczności się zmieniają, to jedno pozostaje niezmienne – od wielu wieków najsłynniejszym tradycyjnym śniadaniem kuchni świata jest angielskie śniadanie. Poznaj przepis na...
Zapiekanki to dania, które zazwyczaj robi się szybko i nadają się do odgrzewania. Taka też właśnie jest zapiekanka z mielonego mięsa i ziemniaków. Nie ma przy niej dużo pracy, a zachwyca smakiem.
Węgierskie naleśniki albo naleśniki Gundel, nazywane tak od nazwiska ich twórcy, to słodycz, obok której nie można przejść obojętnie. Pełen smaków orzechowy farsz i czekoladowa polewa sprawiają, że są deserem doskonałym.
Kotlety schabowe uwielbiają dzieci i dorośli. Podobne do nich, jednak delikatniejsze są sznycle, czyli kotlety z cielęciny lub drobiu. Ja zazwyczaj używam tego drugiego mięsa, bo jest łatwo dostępne.
Pierwszy raz jadłam duszoną wołowinę w połączeniu z ciastem francuskim. I muszę przyznać, że to udany zestaw. Moja koleżanka podjęła mnie nim w porze kolacji, ja jednak planuję zrobić go w domu na obiad. Mam już przepis.
Zupa cebulowa to danie, które można przygotować z wielu przepisów. Królową wśród nich jest bez wątpienia francuska zupa cebulowa z grzankami i serem. Jest tak pyszna, że w mojej rodzinie kochają ją nawet osoby, które nie przepadają za...
Co lekkiego i smacznego zjeść na kolację? Ostatnio ten wieczorny posiłek przygotowuję ekspresowo, a wygląda i smakuje fantastycznie. Kroję tylko pomidory i ser i podaję je z pieczywem.
Jeśli kochacie jeść pierogi, ale nie lubicie ich lepić, zróbcie kilka dużych pierogów. Tak robią mieszkańcy Kaukazu, a ich smażone pierogi można jeść na obiad lub jako przekąskę. I są pyszne!
13 maja przypada Międzynarodowy Dzień Hummusu. Prostą przekąskę z tym dodatkiem polecam każdemu: tortilla z hummusem jest banalnie prosta do zrobienia.
Kiedy chcemy schudnąć, powinniśmy zmienić swój sposób odżywiania. Ja zaczęłam jeść więcej sałatek, również w miejsce obiadu czy kolacji. Ostatnio moją ulubioną sałatką jest tabbouleh, która na długo syci.
Ratatuj to świetny wybór na obiad lub kolację. Potrawa ma wyrazisty smak, a jej wygląd bardzo zachęca do degustacji. Polecam przepis na ratatuj – smaczne i zdrowe danie dla całej rodziny.
Wczoraj zrobiłam na kolację kanapki. Jednak nie na chlebie czy bułce, a na plastrach kaszy. I to nie byle jakiej kaszy, ale kukurydzianej, która apetycznie wygląda, doskonale smakuje i jest bardzo zdrowa.
Uwielbiam kolacje na ciepło. Wieczorem mam sporo czasu na ich przygotowanie i w spokoju można delektować się czymś naprawdę smacznym. Naszym ostatnim, rodzinnym przysmakiem jest pieczony camembert.
Unikasz jedzenia pizzy, bo uważasz ją za mączne danie? A wiesz, że potrawę tę możesz zrobić bez grama mąki? Wystarczy, że sięgniesz po popularne warzywo i na jego bazie przygotujesz spód do pizzy.
Makaron spaghetti z sosem pomidorowym i mięsem mielonym to jedno z najbardziej znanych dań kuchni włoskiej. Możesz przygotować tę potrawę w nieco inny sposób, czyli z soczystymi klopsikami. Sprawdź, jak zrobić aromatyczne i bardzo...
Sajgonki cieszą się w Polsce rosnącą popularnością. To pyszne danie kuchni wietnamskiej można przygotować z różnego rodzaju farszami mięsnymi i warzywnymi. Polecam mój przepis na pyszne domowe sajgonki.