Czesi zaczynają dzień od tej pasty. Zrobiłam ją raz i od tamtej pory jem co rano

Czesi zaczynają dzień od tej pasty. Zrobiłam ją raz i od tamtej pory jem co rano

Dodano: 
Czeska pasta warzywna
Czeska pasta warzywna Źródło: Shutterstock / Tereza Koudelkova
Czesi wiedzą, jak zrobić dobrą pastę do pieczywa. Wystarczy trochę warzyw, kilka dodatków i 10 minut, żeby zacząć dzień zdrowo i ze smakiem.

Uwielbiam domowe pasty na kanapki, ile jednak można jeść smarowidła z jajek, fasoli czy awokado? W poszukiwaniu czegoś nowego natrafiłam na czeski specjał o nazwie celerová pomazánka. Przepis okazał się strzałem w dziesiątkę. Ma tyle witamin, co surówka, jest pyszny i sprawia, że zaczynam lekko poranek.

Jak zrobić czeską pastę selerową?

Jej głównym składnikiem jest surowy seler, który ścieram na drobniutkie wiórki razem z marchewką. Dokładam do nich grubo starte jabłko i sos majonezowy. Aby miał mniej kalorii, rozcieńczam go naturalnym jogurtem.

Ta pasta genialnie smakuje na świeżym pieczywie, zarówno tym białym, jak i razowym. Często jem ją na waflach ryżowych, a i z krakersami tworzy smaczną przekąskę. To także szybki i wygodny dodatek do gotowanych i pieczonych ziemniaków, który zastąpi jednocześnie sos i porcję warzyw.

Przepis: Czeska pasta selerowa

Smakowite smarowidło do chleba z surowych warzyw.

Kategoria
Dodatek
Rodzaj kuchni
Czeska
Czas przygotowania
10 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
112 w każdej porcji

Składniki

  • 1/2 średniego selera korzeniowego (200 g po obraniu)
  • 1 marchewka
  • 1 jędrne jabłko
  • 4 łyżki gęstego jogurtu naturalnego
  • 2 łyżki majonezu
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 ząbek czosnku
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/4 łyżeczki białego lub czarnego pieprzu

Sposób przygotowania

  1. Szykowanie warzywObierz selera i marchewkę, zetrzyj je na drobnym oczku. Zgnieć czosnek, a jabłko obierz, zetrzyj grubo i skrop sokiem z cytryny.
  2. Mieszanie pastyWymieszaj selera z marchewką i jabłkiem, dodając jogurt, majonez, czosnek oraz sól i pieprz do smaku.

Czeska pasta z selera – wskazówki

Mój przepis to tylko jedna z wielu wersji czeskiej pasty, w której z powodzeniem można wymieniać składniki, a nawet bazę. Selera można ugotować, by smarowidło miało bardziej łagodny i orzechowy smak. Wygodnym rozwiązaniem jest ponadto seler konserwowy ze słoika.

W recepturze nie zawsze występują jabłko i marchewka, a za to pojawiają się inne dodatki, na przykład:

  • posiekane jajka ugotowane na twardo,
  • starty żółty ser, na przykład gouda lub edam,
  • serek topiony,
  • szynka albo miękka wędlina w stylu mortadeli,
  • groszek konserwowy,
  • zmielona mieszanka warzyw konserwowych,
  • świeże liście selera,
  • pełnotłusta czeska musztarda,
  • sos Worcestershire,
  • sos tatarski zamiast majonezu.

Dlaczego warto jeść surowy seler?

Nie każdy jest przekonany do tego warzywa, ale warto próbować, bo należy do najzdrowszych. Seler korzeniowy jest lekki i dość sycący, bo stugramowa porcja zapewnia tylko 30 kcal, a przy tym około 5 g błonnika.

Jedzenie tego korzenia pomaga uzupełniać poziom antyoksydantów i innych ważnych substancji, zwłaszcza witaminy K, jak również witamin C, B5 i B6. To także dobre źródło minerałów, a szczególnie potasu.

Dzięki bogactwu aktywnych związków seler działa przeciwzapalnie, pomaga utrzymać ciśnienie krwi w normie i obniżać poziom cholesterolu. Ze względu na właściwości moczopędne wspomaga też oczyszczanie organizmu i wspiera pracę nerek.

Czytaj też:
Blenduję proste składniki i smaruję chleb. Ta pasta ma więcej smaku i wartości niż masło i topione serki
Czytaj też:
Pasta z dwóch składników wychodzi o niebo lepsza niż sklepowa. Sekretem smaku jest kwadrans na patelni