Jeśli babka, to tylko drożdżowa. Moja jest elegancką wersją tradycyjnego niemieckiego ciasta nazywanego żądłem lub użądleniem pszczoły, czyli „Bienenstich”. Zamiast piec płaski placek i przekładać go kremem, wypełniam nim wypiek z formy na babkę, a całość dekoruję miodem i migdałami. Na widok takiego deseru nikt nie może mu się oprzeć.
Jak zrobić babkę miodową „Żądło”?
Ciasto na tę babkę robię na drożdżach tak samo, jak w oryginalnym deserze. Dodaję niewiele cukru, by z miodem nie wyszła za słodka. Na ilość składników z przepisu pasuje forma do babki z kominem o średnicy 22-24 centymetry.
Po upieczeniu ciasto musi całkowicie wystygnąć. Wtedy wypełniam je bogatym kremem śmietankowym na bazie budyniu z masłem. Na końcu smaruję boki oraz wierz miodem i obkładam płatkami migdałów. Smakują najlepiej, gdy są lekko podprażone w piekarniku.
Przepis: Babka miodowa „Żądło”
Odświętne ciasto drożdżowe oblane miodem z kremem śmietankowym i migdałami.
- Kategoria
- Deser
- Rodzaj kuchni
- Niemiecka
- Czas przygotowania
- 2 godz. 10 min.
- Czas gotowania
- 55 min.
- Liczba porcji
- 14
- Liczba kalorii
- 366 w każdej porcji
Składniki
Na ciasto:
- 170 ml letniego mleka
- 1/4 szklanki cukru
- 15 g świeżych drożdży lub 5 g suszonych
- 300 g mąki
- 70 g masła
- 1 jajko
- 16 g cukru waniliowego (1 opakowanie)
Na krem budyniowy:
- 250 ml mleka
- 40 g budyniu śmietankowego bez cukru (1 opakowanie)
- 2 łyżki cukru
- 100 g miękkiego masła
Na wierzch:
- 3/4 szklanki płynnego miodu
- 150 g płatków migdałowych
- 50 g pokrojonych migdałów ze skórkami
- 1 łyżka cukru pudru
Sposób przygotowania
- Szykowanie ciastaPołącz mleko, cukier i pokruszone drożdże z 1/3 mąki. Odstaw w ciepłe miejsce na 15-30 minut do wyrośnięcia. Wysmaruj wnętrze formy łyżką masła, a resztę roztop. Połącz rozczyn z masłem, jajkiem, cukrem waniliowym i resztą mąki. Wyrabiaj ciasto, aż przestanie przyklejać się do dłoni i ścianek miski. Przełóż je do formy i odstaw na 30-60 minut.
- Pieczenie babkiRozgrzej piekarnik do 170 stopni i piecz babkę 50-55 minut, a na ostatnie 15 minut przykryj wierzch folią aluminiową. Gdy patyczek wbity w środek ciasta będzie suchy, wystaw je, a po około 15 minutach wyjmij z formy i połóż na kratce do wystygnięcia.
- Przygotowanie kremuZ podanej ilości mleka odlej około pół szklanki i wymieszaj z proszkiem budyniowym. Resztę zagotuj z cukrem, wlej roztwór i gotuj 1-2 minuty, mieszając. Przelej budyń do kubka, przykryj folią spożywczą, ostudź i wstaw do lodówki. Gdy będzie zimny, ubij go z masłem na gładki krem.
- Dekorowanie wypiekuPołóż babkę na talerzu wyłożonym folią spożywczą i nałóż do środka krem. Miód podgrzej w kąpieli wodnej, by stał się bardziej rzadki, po czym równomiernie oblej nim ciasto. Obłóż boki płatkami migdałowymi, a na wierzch wysyp pokrojone migdały i oprósz je cukrem pudrem.
Ciasto „Żądło pszczoły” – wskazówki
Ten deser można przygotować w prostszej i bardziej oszczędnej wersji. Trzeba wtedy zmienić formę na tortownicę o średnicy 18-20 centymetrów.
Ciasto przyrządzam tak samo, a przed pieczeniem robię polewę migdałową z 75 g masła, 50 ml śmietany, 50 g cukru i łyżki płynnego miodu. Gotuję składniki około 2 minut, po czym wrzucam 100 g migdałów w płatkach. Gdy masa wystygnie, nakładam ją na ciasto i wstawiam do piekarnika na około 45 minut. Jeśli migdały zaczną zbyt szybko brązowieć, przykrywam wierzch formy folią aluminiową.
Upieczone i wystudzone ciasto wystarczy rozkroić na dwa placki i przełożyć kremem budyniowym. Tu będzie potrzeba go więcej, warto więc podwoić albo potroić ilości produktów w recepturze.
W przypadku tego wypieku wyzwaniem technicznym jest jego porcjowanie. Górny blat z zapieczoną polewą jest sztywny i nacisk powoduje wychodzenie kremu bokami. Aby ułatwić sobie zadanie, warto pokroić wierzchnią warstwę na odpowiednią liczbę porcji przed nałożeniem na krem.
Czytaj też:
Przepis na miodownik dostałam od babci. To ciasto mogłabym jeść ciągleCzytaj też:
Wsyp 1 szklankę do ciasta, a poczujesz różnicę. Ta babka makowa smakuje jak marzenie
