Zamiast sałatki jarzynowej robię nowojorską sałatkę. Jest lekka, elegancka i gotowa w 20 minut

Zamiast sałatki jarzynowej robię nowojorską sałatkę. Jest lekka, elegancka i gotowa w 20 minut

Dodano: 
Sałatka nowojorska
Sałatka nowojorska Źródło: Shutterstock / Guajillo studio
Elegancka sałatka o lekkim smaku to miła odmiana od wciąż tej samej jarzynowej. Nawet na Święta robię ją w 20 minut, a wszyscy proszą o dokładkę.

Nazwa tej sałatki pochodzi od nazwy Waldorf-Astoria, bo w tym nowojorskim hotelu pod koniec dziewiętnastego wieku podano ją po raz pierwszy. Oryginalnie w jej skład wchodziły tylko trzy produkty, ale z czasem powstały różne wariacje na temat tego dania. Ja lubię je zwłaszcza z selerem korzeniowym, który jest pysznym, ale niedocenianym warzywem. W tym zestawieniu zaskakuje gości smakiem i cieszy się dużym wzięciem.

Jak zrobić nowojorską sałatkę Waldorf?

Jej bazą są jabłka, najlepiej jędrne i soczyste. Często kroję je razem ze skórką, ale do świątecznych dań zawsze obieram owoce, żeby każdy mógł je jeść. Początkowo dokładano do nich tylko selera i majonez, z czasem jednak przybyły kolejne dodatki, takie jak orzechy włoskie i winogrona. Biorę oba, ale świeże owoce zastępuję suszonymi. Najchętniej wybieram rodzynki jumbo, które łatwo pokroić w paseczki.

Chociaż najpopularniejsza wersje sałatki Waldorf zawierają selera naciowego, ja wolę mniej gorzki i bardziej orzechowy korzeń. Aby dobrze połączył się z resztą składników, dokładnie go rozdrabniam. Najlepiej prezentuje się pokrojony w drobną kosteczkę, ale gdy brakuje mi czasu i siły, ścieram go na grubej tarce.

Produkty spaja sos majonezowy z przewagą lekkiego jogurtu. To pozwala nieco obniżyć kaloryczność potrawy, podniesioną przez orzechy. Dokładam do niego sok z cytryny, dzięki czemu całość smakuje bardziej świeżo.

Przepis: Sałatka nowojorska Waldorf

Pyszne i eleganckie połączenie jabłek z selerem, rodzynkami i orzechami włoskimi.

Kategoria
Przekąska
Rodzaj kuchni
Amerykańska
Czas przygotowania
20 min.
Liczba porcji
8
Liczba kalorii
276 w każdej porcji

Składniki

Na sałatkę:

  • 2 kwaśne jabłka
  • 2 słodkie jabłka
  • 160 g selera korzeniowego (1/2 sztuki)
  • 120 g dużych rodzynek
  • 1 szklanka łuskanych orzechów włoskich

Na sos:

  • 180 g gęstego jogurtu light
  • 80 g majonezu
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • sól i pieprz

Sposób przygotowania

  1. Szykowanie sosuPołącz jogurt z majonezem i sokiem z cytryny, dopraw do smaku solą i pieprzem.
  2. Mieszanie składnikówPosiekaj orzechy, a rodzynki potnij w paseczki. Pokrój selera w drobne kosteczki albo zetrzyj na grubym oczku. Jabłka obierz i pokrój w kostkę. Dodaj do tych składników sos i wymieszaj. Przed podaniem wstaw sałatkę na co najmniej 30-60 minut do lodówki.

Co można dodać do sałatki Waldorf?

Oprócz składników użytych w przepisie warto dodać bezpestkowe winogrona przekrojone na połówki – to klasyczny dodatek wielu wersji tej sałatki. Do podania można użyć również liści sałaty masłowej lub rzymskiej. Popularne dodatki to pokruszony ser z niebieską pleśnią oraz gruszki. Dodając kostki pieczonej lub grillowanej piersi z kurczaka bądź filetu z indyka, łatwo przemienisz sałatkę w sycący posiłek.

Aby sałatka była idealna, lubię wcześniej podprażyć orzechy włoskie, co wzmacnia ich aromat i sprawia, że są bardziej chrupkie i aromatyczne. Dobrze też zadbać o to, by miąższ jabłek nie ściemniał — mieszając kostki owoców od razu z wcześniej przygotowanym sosem.

Czytaj też:
Na imieninach u cioci Heleny furorę robiła ta sałatka śledziowa. Przekąska jest genialna i prosta
Czytaj też:
Tę warstwową sałatkę podaję na Wigilię zamiast jarzynowej. Wygląda luksusowo i znika pierwsza