Jak zrobić dobre kotlety mielone?
Aby zrobić dobre kotlety mielone postaw na dobre mięso wieprzowe lub wieprzowo-wołowe. Dodaj do niego klasyczne dodatki, czyli namoczoną w mleku bułkę (najlepiej zwykłą kajzerkę), jajko, cebulę i czosnek. I tu przechodzimy do sedna: wiele osób dodaje do mięsa tartą lub drobno posiekaną cebulę czy czosnek na surowo. Nie jest to zła metoda, ale uprzednie przesmażenie cebulki i czosnku wynosi smak mięsa na zupełnie nowy poziom. Tym bardziej, jeśli do smażenia dodasz też odrobinę masła.
Ważne: przy smażeniu cebuli i czosnku kluczowe jest, aby nie przypalić czosnku. Dlatego dodajemy go na sam koniec, aby jedynie lekko się przesmażył i uwolnił pełnię smaku i aromatu. Do mięsa dodaj całą zawartość patelni, razem z tłuszczem, który na niej pozostanie.
Przepis: Kotlety mielone
Przepis na pyszne kotlety.
- Kategoria
- Danie główne
- Rodzaj kuchni
- Tradycyjna
- Czas przygotowania
- 15 min.
- Czas gotowania
- 15 min.
- Liczba porcji
- 4
- Liczba kalorii
- 645 w każdej porcji
Składniki
- 500 g mięsa mielonego
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka oliwy
- 1 łyżka masła
- 1 namoczona w mleku bułka
- 1 jajko
- sól, pieprz
- szczypta gałki muszkatołowej
dodatkowo:
- olej do smażenia
- bułka tarta do panierowania
Sposób przygotowania
- Szykowanie masy na kotletyCebulę drobno posiekaj i wrzuć na rozgrzaną oliwę, a kiedy się zeszkli, dodaj masło i smaż, aż cebula zacznie się karmelizować. Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek i smaż jeszcze krótko wszystko razem. Do mięsa dodaj smażoną cebulkę z czosnkiem, namoczona bułkę, jajko i przyprawy. Wymieszaj wszystko dokładnie.
- Smażenie kotletówZ mięsa formuj kotleciki, panieruj je w bułce tartej i smaż na oleju z obu stron.
Jak podawać kotlety mielone?
Kotlety mielone to klasyk, który świetnie komponuje się z wieloma dodatkami – zarówno tradycyjnymi, jak i nieco bardziej nowoczesnymi. Najczęściej podaje się je z ziemniakami – gotowanymi, puree lub z wody z koperkiem, co tworzy domowy, dobrze znany zestaw. Świetnym uzupełnieniem są też różnego rodzaju surówki, np. z kiszonej kapusty, marchewki z jabłkiem czy mizeria z ogórków i śmietany. Dla urozmaicenia można sięgnąć po pieczone warzywa, kaszę gryczaną lub inne kasze. Kotlety mielone pasują także do sosów – pomidorowego, koperkowego czy grzybowego. Można serwować je również z pieczywem i piklami jako część prostego posiłku. W wersji lżejszej idealnie odnajdą się w sałatkach, np. takiej na bazie rukoli, pomidorków i lekkiego dressingu.
Czytaj też:
Ten makaron robi furorę we Włoszech! Poznaj sekret spaghetti alla NeranoCzytaj też:
Biorę pałki kurczaka i dwa dodatki. Mięso wychodzi tak soczyste, że aż trudno uwierzyć