Jeden prosty patent i kotlety mielone smakują bosko. Już nigdy nie zrobisz inaczej

Jeden prosty patent i kotlety mielone smakują bosko. Już nigdy nie zrobisz inaczej

Dodano: 
Kotlety mielone
Kotlety mielone Źródło: Shutterstock / New Africa
Kotlety mielone to klasyk polskiej kuchni, ale co dom, to sposób na to danie. Mój sekret dobrych kotletów to odpowiednie przygotowanie cebuli.

Jak zrobić dobre kotlety mielone?

Aby zrobić dobre kotlety mielone postaw na dobre mięso wieprzowe lub wieprzowo-wołowe. Dodaj do niego klasyczne dodatki, czyli namoczoną w mleku bułkę (najlepiej zwykłą kajzerkę), jajko, cebulę i czosnek. I tu przechodzimy do sedna: wiele osób dodaje do mięsa tartą lub drobno posiekaną cebulę czy czosnek na surowo. Nie jest to zła metoda, ale uprzednie przesmażenie cebulki i czosnku wynosi smak mięsa na zupełnie nowy poziom. Tym bardziej, jeśli do smażenia dodasz też odrobinę masła.

Ważne: przy smażeniu cebuli i czosnku kluczowe jest, aby nie przypalić czosnku. Dlatego dodajemy go na sam koniec, aby jedynie lekko się przesmażył i uwolnił pełnię smaku i aromatu. Do mięsa dodaj całą zawartość patelni, razem z tłuszczem, który na niej pozostanie.

Przepis: Kotlety mielone

Przepis na pyszne kotlety.

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
Tradycyjna
Czas przygotowania
15 min.
Czas gotowania
15 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
645 w każdej porcji

Składniki

  • 500 g mięsa mielonego
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka oliwy
  • 1 łyżka masła
  • 1 namoczona w mleku bułka
  • 1 jajko
  • sól, pieprz
  • szczypta gałki muszkatołowej

dodatkowo:

  • olej do smażenia
  • bułka tarta do panierowania

Sposób przygotowania

  1. Szykowanie masy na kotletyCebulę drobno posiekaj i wrzuć na rozgrzaną oliwę, a kiedy się zeszkli, dodaj masło i smaż, aż cebula zacznie się karmelizować. Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek i smaż jeszcze krótko wszystko razem. Do mięsa dodaj smażoną cebulkę z czosnkiem, namoczona bułkę, jajko i przyprawy. Wymieszaj wszystko dokładnie.
  2. Smażenie kotletówZ mięsa formuj kotleciki, panieruj je w bułce tartej i smaż na oleju z obu stron.

Jak podawać kotlety mielone?

Kotlety mielone to klasyk, który świetnie komponuje się z wieloma dodatkami – zarówno tradycyjnymi, jak i nieco bardziej nowoczesnymi. Najczęściej podaje się je z ziemniakami – gotowanymi, puree lub z wody z koperkiem, co tworzy domowy, dobrze znany zestaw. Świetnym uzupełnieniem są też różnego rodzaju surówki, np. z kiszonej kapusty, marchewki z jabłkiem czy mizeria z ogórków i śmietany. Dla urozmaicenia można sięgnąć po pieczone warzywa, kaszę gryczaną lub inne kasze. Kotlety mielone pasują także do sosów – pomidorowego, koperkowego czy grzybowego. Można serwować je również z pieczywem i piklami jako część prostego posiłku. W wersji lżejszej idealnie odnajdą się w sałatkach, np. takiej na bazie rukoli, pomidorków i lekkiego dressingu.

Czytaj też:
Ten makaron robi furorę we Włoszech! Poznaj sekret spaghetti alla Nerano
Czytaj też:
Biorę pałki kurczaka i dwa dodatki. Mięso wychodzi tak soczyste, że aż trudno uwierzyć