Żaden twarożek z ziołami. Z białego sera robię ekspresową pastę, którą zachwycam gości

Żaden twarożek z ziołami. Z białego sera robię ekspresową pastę, którą zachwycam gości

Dodano: 
Ser liptowski
Ser liptowski Źródło: Shutterstock / NoirChocolate
Przepis na to smarowidło do chleba przywiozłam z wycieczki na Słowację. Robię je w 15 minut z ogólnie dostępnych składników. Oprócz papryki zawiera też inne dodatki, z którymi smakuje bezkonkurencyjnie.

Pasta nazywana serem liptowskim albo liptauerem wywodzi się ze słowackiego regionu liptowskiego, który historycznie należał do Austro-Węgier. Stąd dziś jest najbardziej znana właśnie na tych obszarach. Zamiast z bryndzy robię ją ze zwykłego twarogu. Jest wolny od posmaku, który nie wszystkim pasuje i ma cztery razy mniej tłuszczu. Dzięki temu smarowidło jest lekkie i bogate w białko.

Jak zrobić ser liptowski do chleba?

Bazą jest mielony twaróg, który można kupić gotowy lub rozdrobnić w domu. Wybieram ten półtłusty, który ma więcej smaku niż chudy, ale nie aż tyle kalorii, co ten tłusty. Mieszam go ze śmietaną i masłem, które jest tu obowiązkowym dodatkiem.

Do masy dokładam posiekaną paprykę, cebulę, ogórki i kapary. Oprócz tej czerwonej w paście można użyć papryki zielonej bądź żółtej, jak również wszystkich kolorów naraz. Jeśli chodzi o cebulę, najbardziej lubię cukrową, która jest łagodna i nie musi długo przegryzać się z pozostałymi składnikami. Zamiast klasycznych ogórków konserwowych biorę te kiszone, bo lepiej się po nich czuję i wiem, że są zdrowszą opcją.

Całość doprawiam dużą ilością sproszkowanej papryki i mielonym kminkiem. Choć jest sekretem receptury, nie każdy go lubi i wiele osób na pewno z niego zrezygnuje. Pasta będzie równie dobra, bo doprawia się ją także musztardą i tymiankiem.

Przepis: Ser liptowski do chleba

Pyszna pasta z białego sera do smarowania pieczywa

Kategoria
Dodatek
Rodzaj kuchni
Europejska
Czas przygotowania
15 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
166 w każdej porcji

Składniki

  • 250 g zmielonego półtłustego twarogu
  • 3 łyżki śmietany 12% tłuszczu
  • 1 łyżka miękkiego masła
  • 1 czerwona papryka
  • 1/2 małej cebuli cukrowej
  • 3 średnie ogórki kiszone
  • 1 łyżka kaparów
  • 2 łyżki mielonej słodkiej papryki
  • 1 łyżka musztardy miodowej
  • 1/4 łyżeczki suszonego tymianku
  • 1/2 łyżeczki mielonego kminku (opcjonalnie)
  • 1/4 łyżeczki mielonego chili (opcjonalnie)
  • sól i pieprz

Sposób przygotowania

  1. Szykowanie składnikówWymieszaj twaróg ze śmietaną i masłem. Posiekaj jak najdrobniej wszystkie warzywa.
  2. Mieszanie pastyPołącz masę serową z warzywami, dodaj paprykę, musztardę, tymianek oraz kminek i chili, jeśli ich używasz. Dopraw do smaku solą i pieprzem.

Jaką pastę można zrobić z białego sera?

Świeży twaróg to wymarzona podstawa smarowideł do pieczywa, zarówno tych wytrawnych, jak i słodkich. Pasuje do niej wiele dodatków, ziół i przypraw, a najczęstsze kombinacje obejmują następujące produkty:

  • rzodkiewki i szczypiorek,
  • jajka na twardo i czerwona cebula,
  • wędzona makrela, cebula lub szczypiorek i majonez,
  • suszone pomidory z oleju, czosnek, bazylia i oliwa z oliwek,
  • awokado, sok z cytryny, cebula i natka pietruszki,
  • szprotki w sosie pomidorowym, szczypiorek i majonez,
  • zielone oliwki, świeże lub suszone oregano i oliwa,
  • miód i cynamon,
  • rozgnieciony banan i syrop z agawy,
  • namoczone rodzynki, orzechy i miód.

Czytaj też:
Kanapki z tą pastą znikają w minutę. Sekret smaku kryje się w popularnym serze
Czytaj też:
To serowe smarowidło z sekretnym warzywem rządzi na kanapkach. Pełne białka i witamin