Pasta nazywana serem liptowskim albo liptauerem wywodzi się ze słowackiego regionu liptowskiego, który historycznie należał do Austro-Węgier. Stąd dziś jest najbardziej znana właśnie na tych obszarach. Zamiast z bryndzy robię ją ze zwykłego twarogu. Jest wolny od posmaku, który nie wszystkim pasuje i ma cztery razy mniej tłuszczu. Dzięki temu smarowidło jest lekkie i bogate w białko.
Jak zrobić ser liptowski do chleba?
Bazą jest mielony twaróg, który można kupić gotowy lub rozdrobnić w domu. Wybieram ten półtłusty, który ma więcej smaku niż chudy, ale nie aż tyle kalorii, co ten tłusty. Mieszam go ze śmietaną i masłem, które jest tu obowiązkowym dodatkiem.
Do masy dokładam posiekaną paprykę, cebulę, ogórki i kapary. Oprócz tej czerwonej w paście można użyć papryki zielonej bądź żółtej, jak również wszystkich kolorów naraz. Jeśli chodzi o cebulę, najbardziej lubię cukrową, która jest łagodna i nie musi długo przegryzać się z pozostałymi składnikami. Zamiast klasycznych ogórków konserwowych biorę te kiszone, bo lepiej się po nich czuję i wiem, że są zdrowszą opcją.
Całość doprawiam dużą ilością sproszkowanej papryki i mielonym kminkiem. Choć jest sekretem receptury, nie każdy go lubi i wiele osób na pewno z niego zrezygnuje. Pasta będzie równie dobra, bo doprawia się ją także musztardą i tymiankiem.
Przepis: Ser liptowski do chleba
Pyszna pasta z białego sera do smarowania pieczywa
- Kategoria
- Dodatek
- Rodzaj kuchni
- Europejska
- Czas przygotowania
- 15 min.
- Liczba porcji
- 4
- Liczba kalorii
- 166 w każdej porcji
Składniki
- 250 g zmielonego półtłustego twarogu
- 3 łyżki śmietany 12% tłuszczu
- 1 łyżka miękkiego masła
- 1 czerwona papryka
- 1/2 małej cebuli cukrowej
- 3 średnie ogórki kiszone
- 1 łyżka kaparów
- 2 łyżki mielonej słodkiej papryki
- 1 łyżka musztardy miodowej
- 1/4 łyżeczki suszonego tymianku
- 1/2 łyżeczki mielonego kminku (opcjonalnie)
- 1/4 łyżeczki mielonego chili (opcjonalnie)
- sól i pieprz
Sposób przygotowania
- Szykowanie składnikówWymieszaj twaróg ze śmietaną i masłem. Posiekaj jak najdrobniej wszystkie warzywa.
- Mieszanie pastyPołącz masę serową z warzywami, dodaj paprykę, musztardę, tymianek oraz kminek i chili, jeśli ich używasz. Dopraw do smaku solą i pieprzem.
Jaką pastę można zrobić z białego sera?
Świeży twaróg to wymarzona podstawa smarowideł do pieczywa, zarówno tych wytrawnych, jak i słodkich. Pasuje do niej wiele dodatków, ziół i przypraw, a najczęstsze kombinacje obejmują następujące produkty:
- rzodkiewki i szczypiorek,
- jajka na twardo i czerwona cebula,
- wędzona makrela, cebula lub szczypiorek i majonez,
- suszone pomidory z oleju, czosnek, bazylia i oliwa z oliwek,
- awokado, sok z cytryny, cebula i natka pietruszki,
- szprotki w sosie pomidorowym, szczypiorek i majonez,
- zielone oliwki, świeże lub suszone oregano i oliwa,
- miód i cynamon,
- rozgnieciony banan i syrop z agawy,
- namoczone rodzynki, orzechy i miód.
Czytaj też:
Kanapki z tą pastą znikają w minutę. Sekret smaku kryje się w popularnym serzeCzytaj też:
To serowe smarowidło z sekretnym warzywem rządzi na kanapkach. Pełne białka i witamin
