Delikatne mięso i dwa plasterki zamieniam w wyjątkowy kotlet. Lepszego nie zjem w restauracji

Delikatne mięso i dwa plasterki zamieniam w wyjątkowy kotlet. Lepszego nie zjem w restauracji

Dodano: 
Kotlety Cordon Bleu
Kotlety Cordon Bleu Źródło: Shutterstock / nui7711
Pierwszy raz tych kotletów spróbowałam na wyjeździe do Szwajcarii. Teraz sama robię je dosyć często. Rodzina pokochała je za smak i ten ciągnący środek. Przygotowanie jest proste, a składniki banalne.

W polskiej kuchni królują kotlety schabowe i mielone. Jednak inne kraje też mają swoje mięsne specjały. Dziś o kotletach pochodzących ze Szwajcarii, które mają prosty skład, a zachwycają smakiem. To dzięki ciekawemu zestawieniu składników.

Kilka słów o kotletach Cordon Bleu

Cordon Bleu to kotlety pochodzące z kuchni szwajcarskiej. Tradycyjnie robi się je z cielęciny, ale coraz częściej też z fileta z kurczaka lub schabu. Plaster mięsa cienko się rozbija, kładzie na nim plaster szynki i żółtego sera i składa na pół. Po dokładnym zlepieniu brzegów i obtoczeniu w panierce, kotlety smaży się na złoty kolor. Odznaczają się chrupiącą skórką i soczystym, płynnym wnętrzem. By docenić doskonały smak tej potrawy, kotlety należy podawać od razu po przygotowaniu.

Jak zrobić kotlety z ciągnącym nadzieniem?

Kotlety Cordon Bleu robię zazwyczaj ze schabu. Mięso to jest o wiele tańsze, niż cielęcina, daje się pokroić w cienkie plastry, a potem równomiernie rozbić, bez rozrywania. Szynkę wybieram soczystą, bez sztywnej, wędzonej skórki. Ewentualnie wcześniej ją usuwam. Jeśli zaś chodzi o ser, zwykle sięgam po goudę, ale bardzo dobrze sprawdzi się też wyrazisty cheddar.

Po złożeniu na pół, brzegi mięsa trzeba dokładnie zasklepić, by ser nie wyciekł w czasie smażenia. Ewentualne nieszczelności zalepi panierka z mąki, jajka i tartej bułki. Kotlety smaży się na średnim ogniu, by znajdujący się w środku ser zdążył się upłynnić.

Przepis: Kotlety Cordon Bleu

Kotlety z nadzieniem z szynki i sera

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
szwajcarska
Czas przygotowania
15 min.
Czas gotowania
15 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
520 w każdej porcji

Składniki

  • 4 plastry schabu
  • 4 plasterki sera żółtego
  • 4 plasterki szynki
  • 2 jajka
  • 3-4 łyżki mąki pszennej
  • 1 szklanka bułki tartej
  • sól, pieprz
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania

  1. Formowanie kotletówPlastry schabu rozbij na cienkie kotlety, oprósz solą i pieprzem. Na środku każdego płata mięsa połóż plasterek szynki i sera, złóż na pół, dokładnie zasklep brzegi mięsa.
  2. SmażenieKażdy kotlet obtocz w mące, roztrzepanym jajku i bułce tartej. Lekko dociśnij panierkę. Na patelni rozgrzej olej. Kładź kotlety i smaż je na średnim ogniu po 5-6 minut z każdej strony, aż panierka będzie złocista, a ser w środku się upłynni.

Jak podać kotlety Cordon Bleu?

Kotlety Cordon Bleu najlepiej smakują zaraz po usmażeniu, gdy ser jest jeszcze ciepły i ciągnący. Można je podać z frytkami, ziemniakami, ryżem. Doskonałym dopełnieniem potrawy będzie np. surówka z marchwi, surówka Colesław, a także sos czosnkowy.

Czytaj też:
Dorzuć zaskakujący składnik, a kotlety mielone zyskają nowy wymiar. U mnie w domu je pokochali
Czytaj też:
Ratunkowe kotlety robię z jednej piersi kurczaka. Po pierwszym kęsie każdy się zachwyca