Dwa tanie warzywa, a surówka, że palce lizać! Zrobisz ją w 10 minut

Dwa tanie warzywa, a surówka, że palce lizać! Zrobisz ją w 10 minut

Dodano: 
Marchewka i seler
Marchewka i seler Źródło: WPROST.pl / Robert Stachnik
Prosta i ekspresowa, a jednocześnie obłędnie pyszna. Sekret to dodatki, które podkręcają smak dwóch warzyw.

To prosta surówka z marchewki i selera. Zdrowa, tania i łatwa do zrobienia. Tajemnicą jej smaku są dodatki, w tym ostry chrzan, który doskonale pasuje do tego zestawu. To surówka do obiadu bardzo uniwersalna, która świetnie się sprawdza jako dodatek do wielu potraw.

Jak zrobić surówkę z marchewki i selera?

To przepis tak łatwy, że nie wymaga żadnych specjalnych uwag. Wystarczy zetrzeć warzywa i doprawić. Dodatki to gęsty jogurt (może być również śmietana), majonez i chrzan. To ten ostatni składnik dodaje całości charakteru i smaku. Surówkę można serwować od razu, ale najlepsza jest, kiedy chwilę postoi, aby smaki dobrze się przegryzły (daj jej ok. 30 minut).

Do surówki z naszego przepisu można dodać również inne składniki. Pasują tu np. natka pietruszki, ananas z puszki, koperek, seler naciowy czy orzechy włoskie, pestki słonecznika lub dyni (najlepiej uprażone na suchej patelni).

Przepis: Surówka z marchewki i selera

Prosta surówka do obiadu.

Kategoria
Dodatek
Rodzaj kuchni
tradycyjna
Czas przygotowania
10 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
76 w każdej porcji

Składniki

  • 2 marchewki
  • 1/2 selera
  • 2 łyżki gęstego jogurtu
  • 1 łyżka majonezu
  • 1 łyżeczka ostrego chrzanu
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania

  1. Szykowanie warzywZatrzyj warzywa na grubych oczkach tarki.
  2. Robienie surówkiDo warzyw dodaj jogurt, majonez, chrzan, dopraw solą, pieprzem i dobrze wymieszaj.

Do czego pasuje surówka z marchewki i selera?

To bardzo uniwersalna surówka do obiadu, którą możesz podać do wielu klasycznych zestawów. Przede wszystkim mogą to być wszelkie połączenia ziemniaków i mięsa, np. z kotletem schabowym, kotletem mielonym, pieczonymi udkami z kurczaka lub karkówką duszoną na patelni. Ale taka surówka świetnie się też sprawdzi jako dodatek do dań z kluskami (np. kluskami śląskimi czy kopytkami) oraz kaszami. Polecamy ją zaserwować np. do kaszy gryczanej z sosem mięsnym albo grzybowym (z pieczarek albo z grzybów leśnych). Oryginalnym połączeniem będzie surówka podana do placków ziemniaczanych z mięsnym sosem.

Surówka z marchewki i selera dobrze smakuje również z frytkami lub ziemniaczkami z pieca. Podaj ją w tym zestawieniu ze smażoną w cieście rybą albo kotletem schabowym.

Czytaj też:
Ta surówka działa jak naturalny detoks. Oczyszcza jelita i dodaje energii już po kilku dniach
Czytaj też:
Taki twarożek mogę jeść na okrągło. Idealny na kanapki i do ziemniaków