Ten grecki dressing dba o moje serce i skórę. Najzdrowszy sos sałatkowy robię z tych składników

Ten grecki dressing dba o moje serce i skórę. Najzdrowszy sos sałatkowy robię z tych składników

Dodano: 
Grecki sos winegret
Grecki sos winegret Źródło: Shutterstock / Elena Veselova
W jednym dodatku do warzyw łączę najlepsze składniki dla zdrowia. Ta aromatyczna mieszanka jest nieodłączną częścią diety greckich stulatków. Pyszny dressing to także mój sposób na długowieczność, który naprawdę działa.

Gdy polewam sałatkę tym sosem, wszystkie warzywa smakują świetnie, a ja mam pewność, że to optymalne połączenie dla mojego organizmu. Prosty dodatek ma wiele cennych właściwości, dzięki którym mam lepsze wyniki badań, a na skórze jest mniej widocznych zmarszczek.

Jaki jest najzdrowszy dressing do sałatki?

To mieszanka w greckim stylu z wyspy Ikaria, po którą sięgają jej najbardziej długowieczni mieszkańcy. Już sam fakt, że robię dressing, oznacza, że zjem porcję świeżych warzyw – a to podstawa zdrowia. Składniki sosu działają przeciwzapalnie, wspierając mózg i prawidłowy metabolizm. Pomagają obniżać ciśnienie, poziom glukozy po posiłku, trójglicerydy i zły cholesterol we krwi, a podnoszą stężenie tego dobrego, który chroni naczynia krwionośne.

Poszczególne składniki dressingu mają niezwykle korzystny wpływ na organizm:

  • Oliwa z oliwek – to jeden z najcenniejszych olejów, który zawiera sporo przeciwstarzeniowej witaminy E i polifenoli. Umożliwia wchłanianie zawartych w warzywach witamin A i K, a także innych związków rozpuszczalnych w tłuszczach.
  • Sok z cytryny albo ocet – zmniejsza skok poziomu cukru we krwi po jedzeniu, dzięki czemu pomaga ograniczyć apetyt i zachować szczupłą sylwetkę. Cytryna dostarcza także porcję witaminy C.
  • Ostra musztarda – zapewnia silne substancje antyrakowe, które zwalczają też drobnoustroje i przyspieszają regenerację skóry.
  • Miód – stanowi źródło prebiotyków wspierających dobroczynną mikroflorę jelitową i cały organizm. Działa łagodząco na przewód pokarmowy i poprawia trawienie.
  • Czosnek – ma naturalne antybiotyki, które zwalczają bakterie, grzyby i wirusy. Wspiera ochronę przed infekcjami i ich leczenie. Stymuluje komórki odpornościowe, ale również ułatwia utrzymanie prawidłowych parametrów krwi.
  • Rozmaryn – pobudza trawienie i chroni komórki nerwowe. Polepsza nastrój, pamięć i koncentrację, a także stan skóry.

Jak zrobić grecki sos winegret z miodem?

Używam do niego dobrej jakości oliwy z oliwek, która nadaje mieszance charakterystyczne, lekko pikantne nuty. Balansuje je sok z cytryny, musztarda Dijon i miód. Uzupełnieniem smaku jest świeży czosnek i suszony rozmaryn, choć dobrą opcją jest też ten świeży.

Mieszając składniki z oliwą, można wstrząsać zawartością słoika, co ułatwia ich połączenie. Z podanych ilości produktów otrzymuję cztery porcje po 2 łyżki sosu. Zwykle znika przy jednym posiłku, ale gotowy dressing zachowuje świeżość w lodówce przez 3-4 dni.

Przepis: Grecki sos winegret z miodem

Sałatkowy dressing ze składników, które przyczyniają się do długowieczności

Kategoria
Dodatek
Rodzaj kuchni
Grecka
Czas przygotowania
5 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
142 w każdej porcji

Składniki

  • 5 łyżek oliwy z oliwek
  • 5 łyżek soku z cytryny
  • 1 łyżka musztardy Dijon
  • 1 łyżka płynnego miodu
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 1-2 łyżeczki suszonego rozmarynu albo tymianku
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka pieprzu

Sposób przygotowania

  1. Łączenie składnikówUmieść w słoiku musztardę, miód, ocet, czosnek przeciśnięty przez praskę i przyprawy. Połącz je łyżką albo trzepaczką.
  2. Dodawanie oliwyWlewaj oliwę cienkim strumieniem do słoika, energicznie mieszając zawartość, by powstała gęsta emulsja.

Czytaj też:
Nigdy nie dodawaj tego składnika do sałatki greckiej! Polacy nagminnie popełniają ten błąd
Czytaj też:
To najzdrowsza i najlepsza sałatka na domówki. Przepis mam od przyjaciółki