Gdy polewam sałatkę tym sosem, wszystkie warzywa smakują świetnie, a ja mam pewność, że to optymalne połączenie dla mojego organizmu. Prosty dodatek ma wiele cennych właściwości, dzięki którym mam lepsze wyniki badań, a na skórze jest mniej widocznych zmarszczek.
Jaki jest najzdrowszy dressing do sałatki?
To mieszanka w greckim stylu z wyspy Ikaria, po którą sięgają jej najbardziej długowieczni mieszkańcy. Już sam fakt, że robię dressing, oznacza, że zjem porcję świeżych warzyw – a to podstawa zdrowia. Składniki sosu działają przeciwzapalnie, wspierając mózg i prawidłowy metabolizm. Pomagają obniżać ciśnienie, poziom glukozy po posiłku, trójglicerydy i zły cholesterol we krwi, a podnoszą stężenie tego dobrego, który chroni naczynia krwionośne.
Poszczególne składniki dressingu mają niezwykle korzystny wpływ na organizm:
- Oliwa z oliwek – to jeden z najcenniejszych olejów, który zawiera sporo przeciwstarzeniowej witaminy E i polifenoli. Umożliwia wchłanianie zawartych w warzywach witamin A i K, a także innych związków rozpuszczalnych w tłuszczach.
- Sok z cytryny albo ocet – zmniejsza skok poziomu cukru we krwi po jedzeniu, dzięki czemu pomaga ograniczyć apetyt i zachować szczupłą sylwetkę. Cytryna dostarcza także porcję witaminy C.
- Ostra musztarda – zapewnia silne substancje antyrakowe, które zwalczają też drobnoustroje i przyspieszają regenerację skóry.
- Miód – stanowi źródło prebiotyków wspierających dobroczynną mikroflorę jelitową i cały organizm. Działa łagodząco na przewód pokarmowy i poprawia trawienie.
- Czosnek – ma naturalne antybiotyki, które zwalczają bakterie, grzyby i wirusy. Wspiera ochronę przed infekcjami i ich leczenie. Stymuluje komórki odpornościowe, ale również ułatwia utrzymanie prawidłowych parametrów krwi.
- Rozmaryn – pobudza trawienie i chroni komórki nerwowe. Polepsza nastrój, pamięć i koncentrację, a także stan skóry.
Jak zrobić grecki sos winegret z miodem?
Używam do niego dobrej jakości oliwy z oliwek, która nadaje mieszance charakterystyczne, lekko pikantne nuty. Balansuje je sok z cytryny, musztarda Dijon i miód. Uzupełnieniem smaku jest świeży czosnek i suszony rozmaryn, choć dobrą opcją jest też ten świeży.
Mieszając składniki z oliwą, można wstrząsać zawartością słoika, co ułatwia ich połączenie. Z podanych ilości produktów otrzymuję cztery porcje po 2 łyżki sosu. Zwykle znika przy jednym posiłku, ale gotowy dressing zachowuje świeżość w lodówce przez 3-4 dni.
Przepis: Grecki sos winegret z miodem
Sałatkowy dressing ze składników, które przyczyniają się do długowieczności
- Kategoria
- Dodatek
- Rodzaj kuchni
- Grecka
- Czas przygotowania
- 5 min.
- Liczba porcji
- 4
- Liczba kalorii
- 142 w każdej porcji
Składniki
- 5 łyżek oliwy z oliwek
- 5 łyżek soku z cytryny
- 1 łyżka musztardy Dijon
- 1 łyżka płynnego miodu
- 2-3 ząbki czosnku
- 1-2 łyżeczki suszonego rozmarynu albo tymianku
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka pieprzu
Sposób przygotowania
- Łączenie składnikówUmieść w słoiku musztardę, miód, ocet, czosnek przeciśnięty przez praskę i przyprawy. Połącz je łyżką albo trzepaczką.
- Dodawanie oliwyWlewaj oliwę cienkim strumieniem do słoika, energicznie mieszając zawartość, by powstała gęsta emulsja.
Czytaj też:
Nigdy nie dodawaj tego składnika do sałatki greckiej! Polacy nagminnie popełniają ten błądCzytaj też:
To najzdrowsza i najlepsza sałatka na domówki. Przepis mam od przyjaciółki
