Z tartych buraków i trzech dodatków robię pyszną i zdrową surówkę. Pasuje do wielu obiadów

Z tartych buraków i trzech dodatków robię pyszną i zdrową surówkę. Pasuje do wielu obiadów

Dodano: 
Surówka z buraków
Surówka z buraków Źródło: Shutterstock / Madeleine Steinbach
Do obiadu zwykle podajemy buraczki zasmażane. Jednak z tego zdrowego warzywa można też zrobić surówkę. Przetestujcie ten prosty przepis, a przekonacie się, że jest niezwykle smaczna.

Buraki to jedno ze zdrowszych warzyw, po jakie możemy sięgnąć. Wciąż jednak rzadko gości na naszych stołach. Zazwyczaj robimy buraczki zasmażane, czasami gotujemy też barszcz i to w zasadzie tyle. Dlatego dziś pokażę wam, jak z surowych buraków zrobić smaczny i zdrowy dodatek do obiadu.

Dlaczego warto jeść buraki?

Buraki odznaczają się wysoką wartością odżywczą. To, co w nich najcenniejsze, to duża dawka przeciwutleniaczy, czyli składników, które chronią komórki przed niekorzystnymi zmianami. Warzywo to słynie też ze swojego działania oczyszczającego i wspierającego działanie wątroby. Poza tym zawarte w nich składniki takie, jak magnez, cynk i witamina C wzmacniają odporność, zaś błonnik reguluje pracę jelit i przyspiesza trawienie. Buraki potrafią też skutecznie dodać energii.

Jak zrobić zdrową surówkę z buraków?

Tak, jak większość warzyw, tak i buraki najzdrowsze są, gdy jemy je surowe. Wtedy bowiem zawierają najwięcej cennych składników. Dlatego dziś proponuję przygotować z nich smaczną surówkę. W tym celu wystarczy obrać i zetrzeć buraki, a potem wymieszać je z trzema dodatkami. Są to: tarte jabłko, posiekana cebula oraz śmietana. Do surówki dodaję też dodatki smakowe, takie jak tarty chrzan, sok z cytryny, trochę soli, cukru i pieprzu.

Przepis: Surówka z buraków

Zdrowy dodatek do obiadu z buraków, cebuli, jabłka i śmietany

Kategoria
Dodatek
Rodzaj kuchni
Polska
Czas przygotowania
15 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
85 w każdej porcji

Składniki

  • 2-3 średniej wielkości surowe buraki
  • 2 jabłka
  • 1 mała czerwona cebula
  • 2-3 łyżki kwaśnej śmietany
  • 1 łyżeczka chrzanu tartego
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • sól, pieprz, cukier

Sposób przygotowania

  1. Rozdrabnianie składnikówBuraki obierz i zetrzyj na tarce o drobnych oczkach. Jabłka obierz i zetrzyj na tarce o większych oczkach. Cebulę obierz, drobno posiekaj, możesz przelać wrzątkiem, by miała łagodniejszy smak.
  2. DoprawianieW dużej misce wymieszaj buraki, jabłka i cebulę. Dodaj śmietanę, chrzan, sok z cytryny, sól, pieprz i miód. Wszystko dokładnie wymieszaj, odstaw na 10–15 minut, żeby smaki się połączyły.

Wskazówki: Zamiast chrzanu do surówki możecie dodać trochę ostrej musztardy. Śmietanę dobrze jest wymieszać pół na pół z majonezem. Wtedy surówka będzie bardziej kremowa i wyrazista.

Do jakich dań podać surówkę z buraków?

Surówka z buraków odznacza się apetycznym kolorem i łagodnym smakiem. Idealnie będzie pasować do kotletów mielonych, pulpetów czy kaczki. Dobrze będzie się komponować z obiadami podanymi z ziemniakami lub kaszą gryczaną.

Czytaj też:
Soczysta, kolorowa, świeża i lekka. Ta surówka jest idealna do niedzielnego obiadu
Czytaj też:
Do kiszonej kapusty dorzucam aromatyczne ziarenka. Ta surówka do obiadu smakuje i poprawia trawienie