Buraki to jedno ze zdrowszych warzyw, po jakie możemy sięgnąć. Wciąż jednak rzadko gości na naszych stołach. Zazwyczaj robimy buraczki zasmażane, czasami gotujemy też barszcz i to w zasadzie tyle. Dlatego dziś pokażę wam, jak z surowych buraków zrobić smaczny i zdrowy dodatek do obiadu.
Dlaczego warto jeść buraki?
Buraki odznaczają się wysoką wartością odżywczą. To, co w nich najcenniejsze, to duża dawka przeciwutleniaczy, czyli składników, które chronią komórki przed niekorzystnymi zmianami. Warzywo to słynie też ze swojego działania oczyszczającego i wspierającego działanie wątroby. Poza tym zawarte w nich składniki takie, jak magnez, cynk i witamina C wzmacniają odporność, zaś błonnik reguluje pracę jelit i przyspiesza trawienie. Buraki potrafią też skutecznie dodać energii.
Jak zrobić zdrową surówkę z buraków?
Tak, jak większość warzyw, tak i buraki najzdrowsze są, gdy jemy je surowe. Wtedy bowiem zawierają najwięcej cennych składników. Dlatego dziś proponuję przygotować z nich smaczną surówkę. W tym celu wystarczy obrać i zetrzeć buraki, a potem wymieszać je z trzema dodatkami. Są to: tarte jabłko, posiekana cebula oraz śmietana. Do surówki dodaję też dodatki smakowe, takie jak tarty chrzan, sok z cytryny, trochę soli, cukru i pieprzu.
Przepis: Surówka z buraków
Zdrowy dodatek do obiadu z buraków, cebuli, jabłka i śmietany
- Kategoria
- Dodatek
- Rodzaj kuchni
- Polska
- Czas przygotowania
- 15 min.
- Liczba porcji
- 4
- Liczba kalorii
- 85 w każdej porcji
Składniki
- 2-3 średniej wielkości surowe buraki
- 2 jabłka
- 1 mała czerwona cebula
- 2-3 łyżki kwaśnej śmietany
- 1 łyżeczka chrzanu tartego
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- sól, pieprz, cukier
Sposób przygotowania
- Rozdrabnianie składnikówBuraki obierz i zetrzyj na tarce o drobnych oczkach. Jabłka obierz i zetrzyj na tarce o większych oczkach. Cebulę obierz, drobno posiekaj, możesz przelać wrzątkiem, by miała łagodniejszy smak.
- DoprawianieW dużej misce wymieszaj buraki, jabłka i cebulę. Dodaj śmietanę, chrzan, sok z cytryny, sól, pieprz i miód. Wszystko dokładnie wymieszaj, odstaw na 10–15 minut, żeby smaki się połączyły.
Wskazówki: Zamiast chrzanu do surówki możecie dodać trochę ostrej musztardy. Śmietanę dobrze jest wymieszać pół na pół z majonezem. Wtedy surówka będzie bardziej kremowa i wyrazista.
Do jakich dań podać surówkę z buraków?
Surówka z buraków odznacza się apetycznym kolorem i łagodnym smakiem. Idealnie będzie pasować do kotletów mielonych, pulpetów czy kaczki. Dobrze będzie się komponować z obiadami podanymi z ziemniakami lub kaszą gryczaną.
Czytaj też:
Soczysta, kolorowa, świeża i lekka. Ta surówka jest idealna do niedzielnego obiaduCzytaj też:
Do kiszonej kapusty dorzucam aromatyczne ziarenka. Ta surówka do obiadu smakuje i poprawia trawienie
