Z taniego mięsa i warzyw robię najlepsze danie. Zero wysiłku, a obiad zawsze smakuje obłędnie

Z taniego mięsa i warzyw robię najlepsze danie. Zero wysiłku, a obiad zawsze smakuje obłędnie

Dodano: 
Pieczone pałki kurczaka z warzywami
Pieczone pałki kurczaka z warzywami Źródło: Shutterstock / Sergii Koval
Szukasz pomysłu na pyszny, pożywny i niedrogi obiad, który zadowoli całą rodzinę? Pieczone pałki z kurczaka to danie, które zawsze się udaje. Przygotowanie nie wymaga dużego wysiłku, a efekt zachwyci nawet najbardziej wybrednych domowników.

Pieczone pałki z kurczaka robione razem z warzywami to klasyka domowej kuchni. Cenię to danie za to, że można je dowolnie modyfikować – zarówno jeśli chodzi o przyprawy, jak i dobór warzyw. Idealnie sprawdzi się na niedzielny obiad, spotkanie z przyjaciółmi czy ciepły posiłek po pracy. Mięso wychodzi soczyste w środku, ma chrupiącą skórkę, a warzywa zyskują wyjątkowy aromat dzięki ziołowo-paprykowej marynacie.

Jak upiec pałki kurczaka z warzywami?

Sekretem wyjątkowego smaku tego dania są aromatyczne dodatki wykorzystane w marynacie do mięsa. Lista warzyw może być inna. Możesz dorzucić np. por, brokuł, cukinię, paprykę, fasolkę szparagową, kalafior czy kukurydzę lub zielony groszek.

Przepis: Pieczone pałki z kurczaka z warzywami

Aromatyczne mięso o chrupiącej skórce, w ziołowo-paprykowym sosie to idealny obiad dla całej rodziny.

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
Polska
Czas przygotowania
15 min.
Czas gotowania
1 godz.
Liczba porcji
6
Liczba kalorii
355 w każdej porcji

Składniki

  • 1 kg pałek z kurczaka
  • 250 g pieczarek
  • 150 g pomidorków koktajlowych
  • 2 średnie cebule
  • 2–3 gałązki świeżego rozmarynu
  • 2 łyżeczki słodkiej papryki
  • 1 łyżeczka wędzonej papryki
  • ½ łyżeczki ostrej papryki (opcjonalnie, dla pikantności)
  • 1 łyżeczka tymanku
  • 1 łyżeczka granulowanego lub świeżego czosnku
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 100 ml bulionu drobiowego (lub wody)
  • sól i świeżo mielony pieprz do smaku

Sposób przygotowania

  1. Przygotowanie mięsaPałki z kurczaka umyj, osusz papierowym ręcznikiem. Oprósz solą i świeżo mielonym pieprzem. W misce wymieszaj słodką, wędzoną i ostrą paprykę, tymianek, czosnek oraz 2 łyżki oliwy z oliwek. Dodaj pałki do marynaty i dokładnie obtocz mięso. Odstaw na 20–30 minut (lub dłużej, jeśli masz czas).
  2. Przygotowanie warzywPieczarki oczyść i przekrój na połówki (większe na ćwiartki). Cebulę pokrój w półplasterki. Pomidorki koktajlowe umyj i osusz.
  3. Układanie w naczyniuDo naczynia żaroodpornego lub dużej blachy włóż pałki z kurczaka. Dodaj pieczarki, cebulę i pomidorki. Wlej bulion i polej wszystko pozostałą łyżką oliwy. Na wierzchu ułóż gałązki świeżego rozmarynu.
  4. PieczenieWstaw do piekarnika nagrzanego do 190°C (góra–dół). Piecz przez ok. 50–60 minut, aż mięso będzie miękkie, a skórka złocista i chrupiąca. W połowie pieczenia możesz delikatnie przemieszać warzywa i polać całość powstałym sosem.

Mięso podawaj na gorąco, prosto z piekarnika. Możesz udekorować danie świeżym rozmarynem lub posiekaną natką pietruszki.

Jak podawać pieczone pałki kurczaka z warzywami?

To danie, które świetnie komponuje się z różnymi dodatkami. Podaję je z m.in.:

  • ziemniaczanym purée z koperkiem,
  • ziemniakami z wody ze smażoną na maśle cebulką,
  • pieczonymi ziemniakami z ziołami,
  • frytkami z ziemniaków, batatów lub cukinii,
  • ryżem,
  • kaszą,
  • odsmażonymi na maśle kopytkami.

Smak smażonych warzyw i mięsa świetnie podbijają proste sałatki i surówki np. sałatka ze szpinaku, zielona sałatka z sosem śmietanowym, surówka z pora.

Jak modyfikować przepis na pieczone pałki kurczaka?

Ciekawostką jest to, że pieczony kurczak z warzywami to jedno z najstarszych dań kuchni domowej w Europie – jego pierwowzory pojawiały się już w średniowiecznych recepturach jako „kurczę z korzeniami”, czyli warzywami korzeniowymi.

Aby pieczone nóżki z kurczaka zawsze wychodziły perfekcyjnie, warto znać kilka praktycznych trików. Dzięki nim danie będzie jeszcze smaczniejsze, a przygotowanie — prostsze i szybsze:

  • Przed pieczeniem możesz delikatnie naciąć skórkę pałek, by marynata lepiej wniknęła do środka, a mięso będzie jeszcze bardziej soczyste.
  • Bulion możesz zastąpić białym winem – nada potrawie głębszy aromat i lekko wykwintny charakter.
  • Jeśli chcesz przygotować wersję fit, usuń skórkę z kurczaka i użyj mniej oliwy – kaloryczność spadnie o ok. 100 kcal na porcję, a smak wciąż pozostanie wyrazisty.
  • W wariancie dla zapracowanych wszystkie składniki możesz przygotować wieczorem, a następnego dnia tylko wstawić naczynie do piekarnika.

Czytaj też:
W niedzielę serwuję pałki z kurczaka z groszkiem. Jeden składnik sprawia, że smakują obłędnie
Czytaj też:
Pałki z kurczaka marynuję w jogurcie i wstawiam do piekarnika. Ten soczysty obiad robi się sam