Pieczone pałki z kurczaka robione razem z warzywami to klasyka domowej kuchni. Cenię to danie za to, że można je dowolnie modyfikować – zarówno jeśli chodzi o przyprawy, jak i dobór warzyw. Idealnie sprawdzi się na niedzielny obiad, spotkanie z przyjaciółmi czy ciepły posiłek po pracy. Mięso wychodzi soczyste w środku, ma chrupiącą skórkę, a warzywa zyskują wyjątkowy aromat dzięki ziołowo-paprykowej marynacie.
Jak upiec pałki kurczaka z warzywami?
Sekretem wyjątkowego smaku tego dania są aromatyczne dodatki wykorzystane w marynacie do mięsa. Lista warzyw może być inna. Możesz dorzucić np. por, brokuł, cukinię, paprykę, fasolkę szparagową, kalafior czy kukurydzę lub zielony groszek.
Przepis: Pieczone pałki z kurczaka z warzywami
Aromatyczne mięso o chrupiącej skórce, w ziołowo-paprykowym sosie to idealny obiad dla całej rodziny.
- Kategoria
- Danie główne
- Rodzaj kuchni
- Polska
- Czas przygotowania
- 15 min.
- Czas gotowania
- 1 godz.
- Liczba porcji
- 6
- Liczba kalorii
- 355 w każdej porcji
Składniki
- 1 kg pałek z kurczaka
- 250 g pieczarek
- 150 g pomidorków koktajlowych
- 2 średnie cebule
- 2–3 gałązki świeżego rozmarynu
- 2 łyżeczki słodkiej papryki
- 1 łyżeczka wędzonej papryki
- ½ łyżeczki ostrej papryki (opcjonalnie, dla pikantności)
- 1 łyżeczka tymanku
- 1 łyżeczka granulowanego lub świeżego czosnku
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 100 ml bulionu drobiowego (lub wody)
- sól i świeżo mielony pieprz do smaku
Sposób przygotowania
- Przygotowanie mięsaPałki z kurczaka umyj, osusz papierowym ręcznikiem. Oprósz solą i świeżo mielonym pieprzem. W misce wymieszaj słodką, wędzoną i ostrą paprykę, tymianek, czosnek oraz 2 łyżki oliwy z oliwek. Dodaj pałki do marynaty i dokładnie obtocz mięso. Odstaw na 20–30 minut (lub dłużej, jeśli masz czas).
- Przygotowanie warzywPieczarki oczyść i przekrój na połówki (większe na ćwiartki). Cebulę pokrój w półplasterki. Pomidorki koktajlowe umyj i osusz.
- Układanie w naczyniuDo naczynia żaroodpornego lub dużej blachy włóż pałki z kurczaka. Dodaj pieczarki, cebulę i pomidorki. Wlej bulion i polej wszystko pozostałą łyżką oliwy. Na wierzchu ułóż gałązki świeżego rozmarynu.
- PieczenieWstaw do piekarnika nagrzanego do 190°C (góra–dół). Piecz przez ok. 50–60 minut, aż mięso będzie miękkie, a skórka złocista i chrupiąca. W połowie pieczenia możesz delikatnie przemieszać warzywa i polać całość powstałym sosem.
Mięso podawaj na gorąco, prosto z piekarnika. Możesz udekorować danie świeżym rozmarynem lub posiekaną natką pietruszki.
Jak podawać pieczone pałki kurczaka z warzywami?
To danie, które świetnie komponuje się z różnymi dodatkami. Podaję je z m.in.:
- ziemniaczanym purée z koperkiem,
- ziemniakami z wody ze smażoną na maśle cebulką,
- pieczonymi ziemniakami z ziołami,
- frytkami z ziemniaków, batatów lub cukinii,
- ryżem,
- kaszą,
- odsmażonymi na maśle kopytkami.
Smak smażonych warzyw i mięsa świetnie podbijają proste sałatki i surówki np. sałatka ze szpinaku, zielona sałatka z sosem śmietanowym, surówka z pora.
Jak modyfikować przepis na pieczone pałki kurczaka?
Ciekawostką jest to, że pieczony kurczak z warzywami to jedno z najstarszych dań kuchni domowej w Europie – jego pierwowzory pojawiały się już w średniowiecznych recepturach jako „kurczę z korzeniami”, czyli warzywami korzeniowymi.
Aby pieczone nóżki z kurczaka zawsze wychodziły perfekcyjnie, warto znać kilka praktycznych trików. Dzięki nim danie będzie jeszcze smaczniejsze, a przygotowanie — prostsze i szybsze:
- Przed pieczeniem możesz delikatnie naciąć skórkę pałek, by marynata lepiej wniknęła do środka, a mięso będzie jeszcze bardziej soczyste.
- Bulion możesz zastąpić białym winem – nada potrawie głębszy aromat i lekko wykwintny charakter.
- Jeśli chcesz przygotować wersję fit, usuń skórkę z kurczaka i użyj mniej oliwy – kaloryczność spadnie o ok. 100 kcal na porcję, a smak wciąż pozostanie wyrazisty.
- W wariancie dla zapracowanych wszystkie składniki możesz przygotować wieczorem, a następnego dnia tylko wstawić naczynie do piekarnika.
Czytaj też:
W niedzielę serwuję pałki z kurczaka z groszkiem. Jeden składnik sprawia, że smakują obłędnieCzytaj też:
Pałki z kurczaka marynuję w jogurcie i wstawiam do piekarnika. Ten soczysty obiad robi się sam
