6 składników, zioła i przyprawy – to wszystko, czego potrzebujesz, żeby zaskoczyć rodzinę i gości prawdziwą symfonią smaku w ekspresowym wydaniu. Ugotowany al dente makaron spaghetti w połączeniu z cukinią, czosnkiem, parmezanem, masłem oraz oliwą z oliwek smakuje jak marzenie!
Jak zrobić spaghetti alla Nerano?
Spaghetti alla Nerano to idealne rozwiązanie na szybki obiad lub obiadokolację. Jego sekret tkwi w połączeniu aromatycznego czosnku, bazylii (polecam spróbować również dania z dodatkiem mięty) i sera (najlepiej provolone del Monaco, ale doskonale sprawdza się również łatwo dostępny i stosunkowo tani parmezan). Smaku dania dopełnia wysokiej jakości oliwa z oliwek extra vergine i masło.
Zanim nastawię wodę na makaron, przygotowuję cukinię. Kroję młode warzywo w cieniutkie plasterki, układam na blasze z wyposażenia piekarnika i piekę, aż zmięknie i lekko się przyrumieni (robiąc 1-2 porcje potrawy, można podsmażyć cukinię na patelni). Gdy cukinia dochodzi, gotuję makaron i smażę czosnek. Po 1-2 minutach smażenia dodaję ugotowany makaron oraz wodę z gotowania makaronu i stopniowo dodaję parmezan, który sprawia, że powstaje kremowy sos. Na koniec dokładam zimne masło oraz cukinię i mieszam.
Przepis: Spaghetti alla Nerano
To proste, a zarazem wyrafinowane danie zachwyca smakiem i konsystencją. To genialne danie otula podniebienie harmonią smaków za niewielką cenę.
- Kategoria
- Danie główne
- Rodzaj kuchni
- Włoska
- Czas przygotowania
- 5 min.
- Czas gotowania
- 20 min.
- Liczba porcji
- 4
- Liczba kalorii
- 779 w każdej porcji
Składniki
- 400 g suchego makaronu spaghetti
- 3 małe cukinie
- 2 ząbki czosnku
- 150 g tartego parmezanu
- 6 łyżek oliwy z oliwek
- 2 łyżki zimnego masła
- 1 łyżeczka bazylii
- sól i pieprz
Dodatkowo:
- 50 g parmezanu do posypania gotowej potrawy
Sposób przygotowania
- Przygotowanie składnikówCukinie umyj, osusz i pokrój w bardzo cienkie plasterki (najlepiej mandoliną). Czosnek obierz i bardzo drobno posiekaj.
- Pieczenie cukiniiW misce umieść 3 łyżki oliwy i dodaj cukinię. Wymieszaj, wyłóż plasterki na blachę do pieczenia oraz oprósz solą i świeżo zmielonym pieprzem. Piecz w temperaturze 200 stopni Celsjusza (góra-dół, bez termoobiegu), aż cukinia zmięknie i się przyrumieni.
- Gotowanie makaronuMakaron ugotuj al dente zgodnie z przepisem na opakowaniu. Odlej 1 i 1/2 szklanki wody i odcedź.
- WykonanieNa dużej i głębokiej patelni lub w garnku po gotowaniu makaronu rozgrzej resztę oliwy i podsmaż czosnek, cały czas mieszając. Dodaj bazylię, makaron i 1 szklankę wody oraz stopniowo dodawaj parmezan, cały czas mieszając. Jeżeli sos jest bardzo gęsty, to dodaj pozostałą wodę (nie zawsze jest to konieczne). Na koniec dodaj zimne masło oraz cukinię i wymieszaj.
Spaghetti alla Nerano podaję od razu po przygotowaniu. Danie posypuję tartym parmezanem.
Skąd pochodzi spaghetti alla Nerano?
Spaghetti alla Nerano to mało znane w Polsce, ale przepyszne danie kuchni kampanijskiej. Pochodzi z niewielkiej miejscowości Nerano na Wybrzeżu Sorrento we Włoszech. Jego historia owiana jest legendą, a początki datuje się na lata 50. XX wieku. Danie to powstało w niewielkiej tawernie Marina del Cantone, której właścicielka Maria Grazia miała naprędce przygotować danie dla neapolitańskiego księcia Francesco Caravita. Pora była późna, a spiżarnia tawerny świeciła pustkami, więc przygotowała posiłek z makaronu, cukinii, oliwy, ziół oraz resztki aromatycznego sera. W niedługim czasie makaron z cukinią stał się bardzo popularną potrawą nie tylko na Wybrzeżu Sorrento.
Czytaj też:
Ten aromatyczny sos do makaronu robi się sam. Sycący obiad gotowy w pół godzinyCzytaj też:
Weź pierś kurczaka i dwa warzywa. Ten lekki gulasz to hit letnich obiadów i kolacji