Ten makaron robi furorę we Włoszech! Poznaj sekret spaghetti alla Nerano

Ten makaron robi furorę we Włoszech! Poznaj sekret spaghetti alla Nerano

Dodano: 
Spaghetti alla Nerano
Spaghetti alla Nerano Źródło: Shutterstock / Giovanni Raucci
Dziś polecam błyskawiczny obiad, który nie tylko wybornie smakuje, ale także zachwyca apetycznym wyglądem. Zapraszam po przepis na spaghetti alla Nerano. Spróbuj tej kwintesencji włoskiej kuchni.

6 składników, zioła i przyprawy – to wszystko, czego potrzebujesz, żeby zaskoczyć rodzinę i gości prawdziwą symfonią smaku w ekspresowym wydaniu. Ugotowany al dente makaron spaghetti w połączeniu z cukinią, czosnkiem, parmezanem, masłem oraz oliwą z oliwek smakuje jak marzenie!

Jak zrobić spaghetti alla Nerano?

Spaghetti alla Nerano to idealne rozwiązanie na szybki obiad lub obiadokolację. Jego sekret tkwi w połączeniu aromatycznego czosnku, bazylii (polecam spróbować również dania z dodatkiem mięty) i sera (najlepiej provolone del Monaco, ale doskonale sprawdza się również łatwo dostępny i stosunkowo tani parmezan). Smaku dania dopełnia wysokiej jakości oliwa z oliwek extra vergine i masło.

Zanim nastawię wodę na makaron, przygotowuję cukinię. Kroję młode warzywo w cieniutkie plasterki, układam na blasze z wyposażenia piekarnika i piekę, aż zmięknie i lekko się przyrumieni (robiąc 1-2 porcje potrawy, można podsmażyć cukinię na patelni). Gdy cukinia dochodzi, gotuję makaron i smażę czosnek. Po 1-2 minutach smażenia dodaję ugotowany makaron oraz wodę z gotowania makaronu i stopniowo dodaję parmezan, który sprawia, że powstaje kremowy sos. Na koniec dokładam zimne masło oraz cukinię i mieszam.

Przepis: Spaghetti alla Nerano

To proste, a zarazem wyrafinowane danie zachwyca smakiem i konsystencją. To genialne danie otula podniebienie harmonią smaków za niewielką cenę.

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
Włoska
Czas przygotowania
5 min.
Czas gotowania
20 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
779 w każdej porcji

Składniki

  • 400 g suchego makaronu spaghetti
  • 3 małe cukinie
  • 2 ząbki czosnku
  • 150 g tartego parmezanu
  • 6 łyżek oliwy z oliwek
  • 2 łyżki zimnego masła
  • 1 łyżeczka bazylii
  • sól i pieprz

Dodatkowo:

  • 50 g parmezanu do posypania gotowej potrawy

Sposób przygotowania

  1. Przygotowanie składnikówCukinie umyj, osusz i pokrój w bardzo cienkie plasterki (najlepiej mandoliną). Czosnek obierz i bardzo drobno posiekaj.
  2. Pieczenie cukiniiW misce umieść 3 łyżki oliwy i dodaj cukinię. Wymieszaj, wyłóż plasterki na blachę do pieczenia oraz oprósz solą i świeżo zmielonym pieprzem. Piecz w temperaturze 200 stopni Celsjusza (góra-dół, bez termoobiegu), aż cukinia zmięknie i się przyrumieni.
  3. Gotowanie makaronuMakaron ugotuj al dente zgodnie z przepisem na opakowaniu. Odlej 1 i 1/2 szklanki wody i odcedź.
  4. WykonanieNa dużej i głębokiej patelni lub w garnku po gotowaniu makaronu rozgrzej resztę oliwy i podsmaż czosnek, cały czas mieszając. Dodaj bazylię, makaron i 1 szklankę wody oraz stopniowo dodawaj parmezan, cały czas mieszając. Jeżeli sos jest bardzo gęsty, to dodaj pozostałą wodę (nie zawsze jest to konieczne). Na koniec dodaj zimne masło oraz cukinię i wymieszaj.

Spaghetti alla Nerano podaję od razu po przygotowaniu. Danie posypuję tartym parmezanem.

Skąd pochodzi spaghetti alla Nerano?

Spaghetti alla Nerano to mało znane w Polsce, ale przepyszne danie kuchni kampanijskiej. Pochodzi z niewielkiej miejscowości Nerano na Wybrzeżu Sorrento we Włoszech. Jego historia owiana jest legendą, a początki datuje się na lata 50. XX wieku. Danie to powstało w niewielkiej tawernie Marina del Cantone, której właścicielka Maria Grazia miała naprędce przygotować danie dla neapolitańskiego księcia Francesco Caravita. Pora była późna, a spiżarnia tawerny świeciła pustkami, więc przygotowała posiłek z makaronu, cukinii, oliwy, ziół oraz resztki aromatycznego sera. W niedługim czasie makaron z cukinią stał się bardzo popularną potrawą nie tylko na Wybrzeżu Sorrento.

Czytaj też:
Ten aromatyczny sos do makaronu robi się sam. Sycący obiad gotowy w pół godziny
Czytaj też:
Weź pierś kurczaka i dwa warzywa. Ten lekki gulasz to hit letnich obiadów i kolacji