Zrobiłem szarlotkę jak zawsze, ale jeden dodatek zmienił wszystko. Teraz wszyscy proszą o dokładkę

Zrobiłem szarlotkę jak zawsze, ale jeden dodatek zmienił wszystko. Teraz wszyscy proszą o dokładkę

Dodano: 
Szarlotka z orzechową kruszonką
Szarlotka z orzechową kruszonką Źródło: Shutterstock / zebratomato
Szarlotka to klasyk, ale jej orzechowa wersja to nowy wymiar smaku. Połączenie jabłek, kruchego ciasta i kruszonki z orzechami sprawia, że proste ciasto staje się wyjątkowe.

Szarlotka z orzechową kruszonką to idealny przepis na jesienny deser, który pokocha cała rodzina. Ciasto rozpływa się w ustach, nadzienie eksploduje smakiem jabłek oraz przypraw korzennych, a wierzchnia warstwa zachwyca chrupkością i aromatem orzechów.

Jakie ciasto jest najlepsze do szarlotki?

Tradycyjna szarlotka to ciasto na kruchym spodzie. Delikatny smak i konsystencja kruchego ciasta świetnie komponują się nie tylko z jabłkami, ale także innymi owocami sezonowymi, np. śliwkami, gruszkami, truskawkami i porzeczkami. Szarlotkę można również upiec na półkruchym spodzie oraz przygotować w wersji ekspresowej, czyli na gotowym cieście francuskim (polecam wcześniej podpiec spód, żeby nie wchłonął soku z jabłek).

Jakie jabłka wybrać do szarlotki?

Na szarlotkę nadają się zarówno świeże owoce, jak i karmelizowane lub smażone jabłka ze słoika. Do szarlotki można użyć słodkich odmian (np. Red Delicious, Gold Delicious), których nie trzeba dosładzać, a także jabłek o kwaśnym smaku (np. Szara Reneta, Złota Reneta). Ważne jest, żeby miały twardy, zwarty i umiarkowanie soczysty miąższ. Jabłka o mączystym, szybko rozpadającym się miąższu (np. Lobo), nie nadają się na szarlotkę.

Jak przygotować szarlotkę z bezą i orzechową kruszonką?

Ciasto przygotowuję z przepisu na tradycyjną szarlotkę, zagniatając mąkę pszenną i mąkę krupczatkę z masłem, cukrem i żółtkami. Odkładam 1/3 ciasta na „kruszonkę” i łączę je ze zmielonymi na pył orzechami włoskimi. Po wyłożeniu wierzchniej warstwy ciasta posypuję ją bardzo drobno posiekanymi orzechami.

Wskazówka: zamiast orzechów włoskich możesz użyć innych orzechów np. laskowych lub arachidowych, a także migdałów. Zmielone na pył orzechy można też dodać do całego ciasta, zastępując nimi część mąki.

Ważne, żeby ciasto było schłodzone, zanim trafi do formy. Spód szarlotki lekko podpiekam i wykładam nadzienie. Pokrojone na mandolinie jabłka dosmaczam przyprawami korzennymi i dodaję miód do smaku. Jeżeli owoce po wymieszaniu z dodatkami puszczą dużo soku, to wykładam je na sitko, odsączam i lekko oprószam skrobią ziemniaczaną. Na warstwę jabłek wykładam pianę z białek ubitą na sztywno, którą pokrywam kruszonką.

Przepis: Szarlotka z bezą i orzechową kruszonką

Idealne połączenie maślanego, kruchego spodu, słodko-kwaskowych jabłek, delikatnej bezy i chrupiących orzechów włoskich.

Kategoria
Deser
Rodzaj kuchni
Polska
Czas przygotowania
20 min.
Czas gotowania
55 min.
Liczba porcji
12
Liczba kalorii
371 w każdej porcji

Składniki

Na ciasto:

  • 150 g mąki pszennej
  • 150 g mąki krupczatki
  • 200 g zimnego masła
  • 100 g cukru pudru
  • 2 duże żółtka
  • 1 łyżka zimnej wody
  • sól

Na nadzienie:

  • 1 kg jabłek
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 1/2 łyżeczki mielonych goździków
  • 1-2 łyżki płynnego miodu

Na bezę:

  • 3 białka
  • 2/3 szklanki cukru
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej

Dodatkowo:

  • 3 łyżki zmielonych na pył orzechów włoskich
  • 3 łyżki drobno posiekanych orzechów włoskich

Sposób przygotowania

  1. Przygotowanie ciastaWymieszaj mąkę pszenną, mąkę krupczatkę, cukier puder i szczyptę soli. Dodaj pokrojone w kostkę masło i posiekaj. Dodaj żółtka oraz zimną wodę i zagnieć ciasto. Odkrój 2/3 ciasta, uformuj w kulę i owiń folią. Do pozostałego ciasta dodaj 3 łyżki zmielonych na pył orzechów włoskich i wyrabiaj, aż składniki się połączą. Uformuj kulę i owiń folią. Obie kule ciasta wstaw na 1 godzinę do lodówki lub na 30 minut do zamrażalnika.
  2. Podpiekanie spodu ciastaWiększą część ciasta rozwałkuj i wyłóż nim średniej wielkości formę (dno i boki do 1/2 wysokości). Ponakłuwaj ciasto widelcem i piecz 15 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza (góra-dół, bez termoobiegu).
  3. Przygotowanie nadzieniaJabłka obierz, usuń gniazda nasienne i zetrzyj na mandolinie. Wymieszaj owoce z cynamonem, goździkami i płynnym miodem.
  4. Przygotowanie bezyUbij białka na lekką pianę (jak piana w wannie) i stopniowo dodawaj cukier, miksując, aż każda porcja się rozpuści. Na koniec dodaj mąkę ziemniaczaną i miksuj do połączenia się składników.
  5. WykonanieNa podpieczone ciasto wyłóż nadzienie jabłkowe oraz pianę z białek. Mniejszą kulę ciasta zetrzyj na tarce o dużych oczkach i dodaj na bezę. Posyp „kruszonkę” drobno posiekanymi orzechami.
  6. PieczeniePiecz szarlotkę z orzechową kruszonką przez 40 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza (góra-dół, bez termoobiegu).

Szarlotka z bezą i orzechową kruszonką wybornie smakuje na ciepło, podana z gałką lodów waniliowych i bitą śmietaną oraz na zimno. Świetnie pasuje do weekendowej kawy i herbaty.

Czytaj też:
Mama robiła je tylko na święta. Teraz to ekspresowe ciasto bez piekarnika robię do weekendowej kawy
Czytaj też:
Uwielbiam to kremowe ciasto z ryżu i kokosa. Bez mąki, jajek i pieczenia, a smakuje jak marzenie