Szarlotka z orzechową kruszonką to idealny przepis na jesienny deser, który pokocha cała rodzina. Ciasto rozpływa się w ustach, nadzienie eksploduje smakiem jabłek oraz przypraw korzennych, a wierzchnia warstwa zachwyca chrupkością i aromatem orzechów.
Jakie ciasto jest najlepsze do szarlotki?
Tradycyjna szarlotka to ciasto na kruchym spodzie. Delikatny smak i konsystencja kruchego ciasta świetnie komponują się nie tylko z jabłkami, ale także innymi owocami sezonowymi, np. śliwkami, gruszkami, truskawkami i porzeczkami. Szarlotkę można również upiec na półkruchym spodzie oraz przygotować w wersji ekspresowej, czyli na gotowym cieście francuskim (polecam wcześniej podpiec spód, żeby nie wchłonął soku z jabłek).
Jakie jabłka wybrać do szarlotki?
Na szarlotkę nadają się zarówno świeże owoce, jak i karmelizowane lub smażone jabłka ze słoika. Do szarlotki można użyć słodkich odmian (np. Red Delicious, Gold Delicious), których nie trzeba dosładzać, a także jabłek o kwaśnym smaku (np. Szara Reneta, Złota Reneta). Ważne jest, żeby miały twardy, zwarty i umiarkowanie soczysty miąższ. Jabłka o mączystym, szybko rozpadającym się miąższu (np. Lobo), nie nadają się na szarlotkę.
Jak przygotować szarlotkę z bezą i orzechową kruszonką?
Ciasto przygotowuję z przepisu na tradycyjną szarlotkę, zagniatając mąkę pszenną i mąkę krupczatkę z masłem, cukrem i żółtkami. Odkładam 1/3 ciasta na „kruszonkę” i łączę je ze zmielonymi na pył orzechami włoskimi. Po wyłożeniu wierzchniej warstwy ciasta posypuję ją bardzo drobno posiekanymi orzechami.
Wskazówka: zamiast orzechów włoskich możesz użyć innych orzechów np. laskowych lub arachidowych, a także migdałów. Zmielone na pył orzechy można też dodać do całego ciasta, zastępując nimi część mąki.
Ważne, żeby ciasto było schłodzone, zanim trafi do formy. Spód szarlotki lekko podpiekam i wykładam nadzienie. Pokrojone na mandolinie jabłka dosmaczam przyprawami korzennymi i dodaję miód do smaku. Jeżeli owoce po wymieszaniu z dodatkami puszczą dużo soku, to wykładam je na sitko, odsączam i lekko oprószam skrobią ziemniaczaną. Na warstwę jabłek wykładam pianę z białek ubitą na sztywno, którą pokrywam kruszonką.
Przepis: Szarlotka z bezą i orzechową kruszonką
Idealne połączenie maślanego, kruchego spodu, słodko-kwaskowych jabłek, delikatnej bezy i chrupiących orzechów włoskich.
- Kategoria
- Deser
- Rodzaj kuchni
- Polska
- Czas przygotowania
- 20 min.
- Czas gotowania
- 55 min.
- Liczba porcji
- 12
- Liczba kalorii
- 371 w każdej porcji
Składniki
Na ciasto:
- 150 g mąki pszennej
- 150 g mąki krupczatki
- 200 g zimnego masła
- 100 g cukru pudru
- 2 duże żółtka
- 1 łyżka zimnej wody
- sól
Na nadzienie:
- 1 kg jabłek
- 2 łyżeczki cynamonu
- 1/2 łyżeczki mielonych goździków
- 1-2 łyżki płynnego miodu
Na bezę:
- 3 białka
- 2/3 szklanki cukru
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
Dodatkowo:
- 3 łyżki zmielonych na pył orzechów włoskich
- 3 łyżki drobno posiekanych orzechów włoskich
Sposób przygotowania
- Przygotowanie ciastaWymieszaj mąkę pszenną, mąkę krupczatkę, cukier puder i szczyptę soli. Dodaj pokrojone w kostkę masło i posiekaj. Dodaj żółtka oraz zimną wodę i zagnieć ciasto. Odkrój 2/3 ciasta, uformuj w kulę i owiń folią. Do pozostałego ciasta dodaj 3 łyżki zmielonych na pył orzechów włoskich i wyrabiaj, aż składniki się połączą. Uformuj kulę i owiń folią. Obie kule ciasta wstaw na 1 godzinę do lodówki lub na 30 minut do zamrażalnika.
- Podpiekanie spodu ciastaWiększą część ciasta rozwałkuj i wyłóż nim średniej wielkości formę (dno i boki do 1/2 wysokości). Ponakłuwaj ciasto widelcem i piecz 15 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza (góra-dół, bez termoobiegu).
- Przygotowanie nadzieniaJabłka obierz, usuń gniazda nasienne i zetrzyj na mandolinie. Wymieszaj owoce z cynamonem, goździkami i płynnym miodem.
- Przygotowanie bezyUbij białka na lekką pianę (jak piana w wannie) i stopniowo dodawaj cukier, miksując, aż każda porcja się rozpuści. Na koniec dodaj mąkę ziemniaczaną i miksuj do połączenia się składników.
- WykonanieNa podpieczone ciasto wyłóż nadzienie jabłkowe oraz pianę z białek. Mniejszą kulę ciasta zetrzyj na tarce o dużych oczkach i dodaj na bezę. Posyp „kruszonkę” drobno posiekanymi orzechami.
- PieczeniePiecz szarlotkę z orzechową kruszonką przez 40 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza (góra-dół, bez termoobiegu).
Szarlotka z bezą i orzechową kruszonką wybornie smakuje na ciepło, podana z gałką lodów waniliowych i bitą śmietaną oraz na zimno. Świetnie pasuje do weekendowej kawy i herbaty.
Czytaj też:
Mama robiła je tylko na święta. Teraz to ekspresowe ciasto bez piekarnika robię do weekendowej kawyCzytaj też:
Uwielbiam to kremowe ciasto z ryżu i kokosa. Bez mąki, jajek i pieczenia, a smakuje jak marzenie
