Wlewam pół szklanki do bigosu. Potrawa zyskuje głęboki smak i niepowtarzalny aromat

Wlewam pół szklanki do bigosu. Potrawa zyskuje głęboki smak i niepowtarzalny aromat

Dodano: 
Bigos
Bigos Źródło: Shutterstock / Dar1939
Jesień to idealny czas na bigos. Potrawa ta doskonale bowiem syci i rozgrzewa. By zachwycała głębokim smakiem i aromatem, powinna obfitować w dodatki. Oprócz mięs, wędlin, grzybów i suszonych owoców warto wlać też jeden płyn.

Bigos to tradycyjna potrawa polskiej kuchni. Jej podstawą jest kapusta kiszona, którą zwykle łączy się z kapustą świeżą. Nieodzowne są też dodatki typu mięso, wędliny, suszone grzyby i owoce. To dzięki nim całość zamienia się w potrawę sycącą i pełną smaku. Ja do bigosu wlewam również jeden płyn. Daje niezwykłe efekty.

Jakie dodatki pasują do bigosu?

Bigos to potrawa, której podstawą jest kapusta kiszona i świeża. Jednak bez dodatków danie to nie miałoby smaku. I trzeba przyznać, że bigos lubi różne dodatki i to w niemałych ilościach. Warto dołożyć do niego mięso, np. wieprzowinę, wołowinę. Wcześniej najlepiej pokroić je na kawałki i obsmażyć. Smaku dodadzą też kiełbasa albo wędzony boczek podsmażony z cebulą. Dobrym dodatkiem są też suszone owoce, np. śliwki, rodzynki, a także miód. Doskonale zbalansują kwaśny smak potrawy.

Jak zrobić aromatyczny bigos?

Trzeba uczciwie przyznać, że im więcej składników doda się do bigosu, tym będzie smaczniejszy. Kiszona kapusta dosłownie pochłania różne smaki i aromaty i z wieloma dobrze współgra. Ja oprócz mięs, wędlin i suszonych owoców do bigosu wlewam też pół szklanki czerwonego, wytrawnego wina. Dzięki niemu potrawa nabiera niepowtarzalnego aromatu i głębokiego smaku. Przyciemnia też nieco jej kolor, dzięki czemu bigos wygląda jeszcze bardziej apetycznie. Wino najlepiej wlać do bigosu na mniej więcej pół godziny przed końcem gotowania. W tym czasie alkohol zdąży odparować, a cała potrawa wyrównać swój smak.

Przepis: Bigos z czerwonym winem

Aromatyczny bigos z winną nutą

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
Polska
Czas przygotowania
20 min.
Czas gotowania
1 godz. 30 min.
Liczba porcji
8
Liczba kalorii
490 w każdej porcji

Składniki

  • 1,5 kg kapusty kiszonej
  • 1 kg kapusty świeżej
  • 20 g suszonych grzybów
  • 2-3 listki laurowe
  • 5-6 ziaren ziela angielskiego
  • 1 kg łopatki wieprzowej
  • 3 łyżki oleju
  • 400 g cienkiej kiełbasy
  • 1 duża cebula
  • 1/2 szklanki czerwonego wytrawnego wina
  • kminek mielony
  • majeranek
  • 2-3 ziarna jałowca
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania

  1. Gotowanie kapustyGrzyby opłucz, namocz. Kapustę kiszoną lekko posiekaj, przełóż do garnka. Dodaj oczyszczoną, poszatkowaną kapustę świeżą. Podlej wodą, zagotuj. Dodaj grzyby razem z wodą, listki laurowe i ziele angielskie, gotuj na niedużym ogniu.
  2. Dokładanie dodatkówMięso opłucz, osusz, pokrój na kawałki, zrumień na oleju, dodaj do kapusty. Dodaj też przyprawy, gotuj ok. 30 minut. Cebulę pokrój w kostkę, kiełbasę w półplasterki. Zrumień je lekko na oleju, dodaj do bigosu, wymieszaj, zagotuj, gotuj 20 minut.
  3. Doprawianie bigosuPod koniec gotowania dodaj do bigosu czerwone wino. Całość wymieszaj, a potem gotuj potrawę jeszcze 20-30 minut przy uchylonej pokrywce. Bigos dopraw do smaku solą, pieprzem i ewentualnie miodem.

Jak podać bigos?

Bigos najlepiej smakuje podany na gorąco. Idealnym dodatkiem do tej potrawy jest wiejski chleb, jednak niektórzy jadają bigos z gotowanymi ziemniakami, a nawet z białą kiełbasą. Gdy postawimy bigos na stole w glinianym lub żeliwnym naczyniu, dłużej utrzyma ciepło. Bigos można podać jako danie główne na obiad lub kolację.

Czytaj też:
Bigos robię bez stania przy garach i długiego gotowania. Na Wszystkich Świętych sprawdza się idealnie
Czytaj też:
Bigos z tym owocem ma wyważony smak. Jesienią zawsze dorzucam kilka sztuk

Źródło: smaki.pl