Szukasz pomysłu na szybką i smaczną przekąskę, która sprawdzi się na przyjęciu, do pracy lub na kolację? Nadziewane słonym serem i szpinakiem ciasto francuskie to strzał w dziesiątkę. W kilka chwil przygotujesz całą blachę pysznej, wytrawnej przekąski.
Jak przygotować ciasto francuskie ze słonym serem i szpinakiem?
Wszystko, czego potrzebujesz, to 2 płaty ciasta francuskiego, 2 opakowania sera feta, 1 opakowanie liści szpinaku, czosnek, klarowane masło, jajko, sezam i podstawowe przyprawy. Ogromną zaletą poniższego przepisu jest ekspresowe przygotowanie farszu, który wymaga jedynie kilku minut smażenia. Na maśle klarowanym podduszam szpinak, dodaję czosnek, smażę, a gdy farsz ostygnie, dodaję pokruszony ser. Nadzienie wykładam na ułożone w formie do ciasta ciasto francuskie i przykrywam drugim płatem ciasta. Kroję „placek” na małe kwadraty, smaruję wierzch roztrzepanym jajkiem i posypuję sezamem, który świetnie pasuje do słonego nadzienia.
Wskazówka: zamiast sera feta możesz użyć np. mozzarelli, goudy, gorgonzoli, sera koziego lub brie. Smak farszu można wzbogacić świeżymi i suszonymi ziołami.
Przepis: Ciasto francuskie ze słonym serem i szpinakiem
Chrupiąca przekąska z kremowo-szpinakowym wnętrzem, idealna na przyjęcie i ciepłą kolację.
- Kategoria
- Przekąska
- Rodzaj kuchni
- Europejska
- Czas przygotowania
- 15 min.
- Czas gotowania
- 20 min.
- Liczba porcji
- 6
- Liczba kalorii
- 714 w każdej porcji
Składniki
- 750 g ciasta francuskiego (2 opakowania XXL po 375 g)
- 500 g szpinaku
- 400 g sera feta
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka klarowanego masła
- sól i pieprz
Dodatkowo:
- 1 jajko do posmarowania wierzchu ciasta przed pieczeniem
- 3 łyżki ziaren sezamu
Sposób przygotowania
- Przygotowanie farszuNa dużej patelni rozgrzej klarowane masło i dodaj przebrany szpinak. Jeżeli używasz szpinaku baby, to nie musisz go rozdrabniać przed smażeniem. Duże liście pokrój na mniejsze kawałki lub porwij. Gdy szpinak zwiędnie i nadmiar wody odparuje, dodaj drobno posiekany lub przeciśnięty przez praskę czosnek. Smaż 2 minuty, często mieszając. Wyłącz grzanie i wystudź szpinak.
- Dodanie sera feta i przyprawianiePrzestudzony szpinak wymieszaj z pokruszonym serem feta. Dopraw farsz solą (opcjonalnie) i świeżo zmielonym pieprzem. Wskazówka: smak farszu możesz podbić, dodając nieco soku z cytryny.
- WykonaniePrzygotuj formę odpowiadającą wielkością ciastu francuskiemu i wyłóż ją papierem do pieczenia (możesz też ułożyć ciasto francuskie w formie na pergaminie, w który było opakowane). Wyłóż i równomiernie rozprowadź farsz. Przykryj farsz drugim płatem ciasta i podziel na małe kwadraty lub prostokąty. Posmaruj wierzch roztrzepanym jajkiem i posyp sezamem. Wskazówka: jeżeli masz nieco więcej czasu, to możesz podpiec spód – wstaw blachę z płatem ciasta do piekarnika na 7-10 minut (200 stopni Celsjusza, góra-dół, bez termoobiegu). Nadzienie możesz wyłożyć od razu po wyjęciu spodu z piekarnika.
- PieczeniePiecz w temperaturze 200 stopni Celsjusza (góra-dół, bez termoobiegu) przez 20-25 minut – do zrumienienia wierzchu.
Ciasto francuskie ze słonym serem i szpinakiem podaję na ciepło i na zimno.
Co można zrobić z gotowego ciasta francuskiego?
Gotowe ciasto francuskie to produkt bardzo uniwersalny w zastosowaniu, więc zawsze mam go w lodówce. Czeka spokojnie, aż najdzie nas ochota na szybkie w przygotowaniu słodkie i słone przekąski. Doskonale nadaje się też do robienia przystawek na imprezy w rodzinnym gronie i ratuje w kryzysowych sytuacjach, gdy lodówka i kuchenne szafki świecą pustkami, a okazuje się, że za chwilę odwiedzą nas goście.
Z niepozornego i taniego produktu robię m.in. ciastka i ciasteczka w przeróżnych kształtach (trójkąty, poduszeczki, gniazdka, wiatraczki, rogaliki). Do kawy polecam rewelacyjny przepis na poduszeczki z ciasta francuskiego nadziewane owocami. Ciasto francuskie wykorzystuję również na ekspresowe paszteciki, paluchy serowe, blaty do kremówki, spody do pizzy, tarty, placki z różnym nadzieniem, a także przygotowuję sycące zapiekanki na obiad i kolację.
Porada: na słone i słodkie wypieki najlepsze jest ciasto francuskie o krótkim i naturalnym składzie (mąka pszenna, woda, masło, sól), które smakuje jak domowe i nie zawiera utwardzonych tłuszczów roślinnych.
Czytaj też:
Z dwóch składników robię chrupiącą, wytrawną przekąskę. Podstawą jest gotowe ciastoCzytaj też:
Tę przekąskę przygotuję na 1 listopada. Można ją zrobić wcześniej, każdy schrupie z przyjemnością
