Biorę pałki kurczaka i dwa dodatki. Mięso wychodzi tak soczyste, że aż trudno uwierzyć

Biorę pałki kurczaka i dwa dodatki. Mięso wychodzi tak soczyste, że aż trudno uwierzyć

Dodano: 
Pieczone udka kurczaka
Pieczone udka kurczaka Źródło: Shutterstock / freeskyline
Kurczak to zawsze dobry pomysł na obiad. To dlatego, że jego mięso jest delikatne i dosyć chude. Na dodatek nie wymaga długiego pieczenia czy gotowania. Dziś pokażę wam, jak w prosto zrobić pyszne pałki z kurczaka w piekarniku.

Pałki to jeden z bardziej lubianych i cenionych elementów kurczęcej tuszki. Ich mięso zawiera trochę tłuszczu, dzięki czemu wychodzą soczyste i smaczne. Oczywiście duży w tym udział dodatków i sposobu przygotowania. Ten, który chcę wam pokazać dzisiaj, naprawdę zasługuje na uwagę.

Jak przyprawić pałki z kurczaka do pieczenia?

Dobre przyprawienie mięsa, sprawi, że będzie ono smaczne. A odpowiednio dobrane przyprawy zapewnią całemu daniu harmonię. Jeśli chodzi o pałki pieczone w aromatycznym sosie, dobrze będą do nich pasować przyprawy dość łagodne w smaku. Ja zawsze stawiam na sól, pieprz i ostrą paprykę. Tej ostatniej dodaję odrobinę, by tylko dodać potrawie pikanterii. W tym przypadku dobrze też sprawdzi się tymianek, który dobrze współgra ze śmietaną, a nawet z ostrawym porem.

Jak zrobić pałki z kurczaka w aromatycznym sosie?

Przygotowanie pałek z kurczaka w aromatycznym sosie jest niezwykle proste. Mięso wystarczy tylko przyprawić i odstawić na co najmniej 30 minut, by przeszło aromatem przypraw. Potem warto je zrumienić na patelni, ułożyć w naczyniu do zapiekania, dodać kawałki pora i całość podlać śmietanką. W czasie pieczenia składniki puszczają aromat, a część wody odparowuje. W ten sposób potrawa zyskuje doskonały aromat i smak. W sumie na tyle mało przy niej pracy, że można powiedzieć, że robi się sama.

Przepis: Pałki kurczaka w sosie śmietanowym

Pieczone pałki kurczaka z dodatkiem pora i słodkiej śmietanki

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
europejska
Czas przygotowania
15 min.
Czas gotowania
50 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
490 w każdej porcji

Składniki

  • 8 pałek z kurczaka
  • papryka mielona ostra
  • tymianek
  • 2 łyżki oleju
  • 1 por
  • 300 ml śmietanki 30%
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania

  1. Przygotowanie składnikówPałki kurczaka oczyść, opłucz, osusz. Oprósz je solą, pieprzem, papryką i tymiankiem. Odstaw na co najmniej 30 minut. Por oczyść, pokrój na 5-6 cm kawałki.
  2. Smażenie i pieczenieNa patelni z olejem zrumień pałki kurczaka i przełóż je do naczynia do zapiekania. Dodaj kawałki pora, podlej całość śmietanką. Naczynie przykryj, pałki piecz ok. 45 minut w 180 stopniach Celsjusza.

Jak podać pałki z kurczaka pieczone w aromatycznym sosie?

Pałki z kurczaka pieczone w sosie najlepiej będą smakować podane z gotowanymi ziemniakami lub ryżem. Można je też podać z grubszym makaronem. Skrobiowy składnik warto polać sosem spod mięsa, by dodać mu smaku i soczystości. Do takiego zestawu obiadowego będzie też pasowała surówka z marchewki albo zielona sałata z dodatkami.

Czytaj też:
Biorę makaron i filet z kurczaka. Ekspresowo zamieniam je w pyszny, pożywny obiad
Czytaj też:
Nacinam pierś kurczaka i wciskam trzy składniki. To wymarzony, lekki obiad na lato