Pałki to jeden z bardziej lubianych i cenionych elementów kurczęcej tuszki. Ich mięso zawiera trochę tłuszczu, dzięki czemu wychodzą soczyste i smaczne. Oczywiście duży w tym udział dodatków i sposobu przygotowania. Ten, który chcę wam pokazać dzisiaj, naprawdę zasługuje na uwagę.
Jak przyprawić pałki z kurczaka do pieczenia?
Dobre przyprawienie mięsa, sprawi, że będzie ono smaczne. A odpowiednio dobrane przyprawy zapewnią całemu daniu harmonię. Jeśli chodzi o pałki pieczone w aromatycznym sosie, dobrze będą do nich pasować przyprawy dość łagodne w smaku. Ja zawsze stawiam na sól, pieprz i ostrą paprykę. Tej ostatniej dodaję odrobinę, by tylko dodać potrawie pikanterii. W tym przypadku dobrze też sprawdzi się tymianek, który dobrze współgra ze śmietaną, a nawet z ostrawym porem.
Jak zrobić pałki z kurczaka w aromatycznym sosie?
Przygotowanie pałek z kurczaka w aromatycznym sosie jest niezwykle proste. Mięso wystarczy tylko przyprawić i odstawić na co najmniej 30 minut, by przeszło aromatem przypraw. Potem warto je zrumienić na patelni, ułożyć w naczyniu do zapiekania, dodać kawałki pora i całość podlać śmietanką. W czasie pieczenia składniki puszczają aromat, a część wody odparowuje. W ten sposób potrawa zyskuje doskonały aromat i smak. W sumie na tyle mało przy niej pracy, że można powiedzieć, że robi się sama.
Przepis: Pałki kurczaka w sosie śmietanowym
Pieczone pałki kurczaka z dodatkiem pora i słodkiej śmietanki
- Kategoria
- Danie główne
- Rodzaj kuchni
- europejska
- Czas przygotowania
- 15 min.
- Czas gotowania
- 50 min.
- Liczba porcji
- 4
- Liczba kalorii
- 490 w każdej porcji
Składniki
- 8 pałek z kurczaka
- papryka mielona ostra
- tymianek
- 2 łyżki oleju
- 1 por
- 300 ml śmietanki 30%
- sól, pieprz
Sposób przygotowania
- Przygotowanie składnikówPałki kurczaka oczyść, opłucz, osusz. Oprósz je solą, pieprzem, papryką i tymiankiem. Odstaw na co najmniej 30 minut. Por oczyść, pokrój na 5-6 cm kawałki.
- Smażenie i pieczenieNa patelni z olejem zrumień pałki kurczaka i przełóż je do naczynia do zapiekania. Dodaj kawałki pora, podlej całość śmietanką. Naczynie przykryj, pałki piecz ok. 45 minut w 180 stopniach Celsjusza.
Jak podać pałki z kurczaka pieczone w aromatycznym sosie?
Pałki z kurczaka pieczone w sosie najlepiej będą smakować podane z gotowanymi ziemniakami lub ryżem. Można je też podać z grubszym makaronem. Skrobiowy składnik warto polać sosem spod mięsa, by dodać mu smaku i soczystości. Do takiego zestawu obiadowego będzie też pasowała surówka z marchewki albo zielona sałata z dodatkami.
Czytaj też:
Biorę makaron i filet z kurczaka. Ekspresowo zamieniam je w pyszny, pożywny obiadCzytaj też:
Nacinam pierś kurczaka i wciskam trzy składniki. To wymarzony, lekki obiad na lato