Nie kawa i nie herbata. Ten aromatyczny napar dodaje energii i poprawia trawienie

Nie kawa i nie herbata. Ten aromatyczny napar dodaje energii i poprawia trawienie

Dodano: 
Napar z rozmarynu
Napar z rozmarynu Źródło: Shutterstock / Pixel-Shot
Ma niezwykły aromat, świetnie smakuje i ma wiele cennych właściwości. Można go pić codziennie, a przygotowanie jest bardzo łatwe.

Mowa o naparze z rozmarynu. Taki napar można pić bez żadnych dodatków, ale rozmaryn jest też doskonałym dodatkiem do różnego rodzaju jesiennych i zimowych herbatek.

Jakie właściwości ma napar z rozmarynu?

Napar z rozmarynu ma wiele cennych właściwości, które znane są od wieków. To nie tylko aromatyczne gałązki, które dodajemy np. do pieczeni, ale też sposób na przygotowanie prostej i aromatycznej herbatki. Oto niektóre z jej właściwości:

  • Pobudza krążenie i poprawia koncentrację – rozmaryn stymuluje układ nerwowy, dzięki czemu napar pomaga zwalczać zmęczenie, senność i problemy z pamięcią.
  • Wspomaga trawienie – łagodzi wzdęcia, kolki i uczucie ciężkości po jedzeniu, pobudza wydzielanie żółci i soków trawiennych.
  • Działa przeciwzapalnie i przeciwbakteryjnie – zawiera związki (m.in. kwas rozmarynowy i karnozol), które wspierają odporność i pomagają w walce z infekcjami.
  • Oczyszcza organizm – ma właściwości moczopędne, wspomaga pracę nerek i pomaga usuwać toksyny z organizmu.
  • Wzmacnia włosy i skórę – regularne picie (lub stosowanie jako płukanki) może wspomagać porost włosów, ograniczać przetłuszczanie i poprawiać ukrwienie skóry głowy.
  • Łagodzi bóle głowy i mięśni – działa lekko rozkurczowo, dlatego napar można pić po wysiłku fizycznym lub przy napięciowych bólach głowy.
  • Działa antyoksydacyjnie – chroni komórki przed wolnymi rodnikami i może opóźniać procesy starzenia.

Jak zrobić napar z rozmarynu?

Przygotowanie naparu z rozmarynu jest bardzo proste: wystarczy zalać gałązkę rozmarynu gorącą wodą i po chwili można cieszyć się aromatycznym napojem. Świeże gałązki rozmarynu można też dodać do herbaty: czarnej lub zielonej. To także świetny dodatek do różnych mieszanek rozgrzewających na jesień i zimę: dodaj do naparu także plasterek imbiru, plasterki cytryny i pomarańczy, świeżą żurawinę i laskę cynamonu.

Czytaj też:
Piję ten pyszny napój i nie łykam witamin w tabletkach. Sekret to małe, kwaśne owoce
Czytaj też:
Rozgryzłam popularną przyprawę, a efekt mnie zaskoczył. To naturalny lek na ból