Dania z grilla

Majówka i wiosenny długi weekend to początek najgorętszego okresu grillowego. Zobaczcie, co wrzucić na ruszt, by dania były smaczne i urozmaicone. Polecamy sprawdzone grillowane potrawy. Mamy przepisy na typowe i nietypowe dania z grilla, pyszne desery, sałatki na grilla itp.

Dla wielu z nas majówka to doskonała okazja do rozpoczęcia sezonu grillowego. Od lat bowiem grillowanie to w naszym kraju jedna z ulubionych form spędzania czasu na świeżym powietrzu. I słusznie, bo można w ten sposób połączyć przyjemne z pożytecznym. Zanim jednak przystąpimy do grillowania warto uzbroić się w odrobinę wiedzy, co i jak grillować, by było nie tylko smacznie, ale i zdrowiej.

Jak grillować?

Część z nas musi zacząć od wyboru grilla. Najpopularniejsze są u nas grille węglowe, a następne w kolejności – grille gazowe i elektryczne. Każdy typ ma swoje zalety i wady. Grille węglowe zapewniają charakterystyczny smak potraw, ale dania z nich są najmniej zdrowe, a rozpalenie ich może przysporzyć problemów. Natomiast grille gazowe są łatwe w obsłudze i szybko się nagrzewają, a elektryczne idealnie nadają się do użytku w miejscach, gdzie otwarty ogień jest zakazany.

Warto też zaopatrzyć się w odpowiednie akcesoria do grillowania. Najczęściej wykorzystuje się takie narzędzia jak: szczypce, widelce do mięsa i pędzle do marynat. Ułatwiają one obracanie i smarowanie potraw na grillu.

Podstawowe metody i zasady grillowania

Dostępne są różne metody grillowania. Pozwalają one na optymalne przygotowanie różnorodnych potraw. Do popularnych technik grillowania zaliczamy:

  • Grillowanie bezpośrednie – najbardziej podstawowa technika, w której jedzenie jest umieszczane bezpośrednio nad źródłem ciepła. Dzięki temu mięso i warzywa szybko się przypiekają, a na ich powierzchni powstaje chrupiąca skórka. Jest idealne do grillowania steków, hamburgerów, kiełbasek i innych cienkich kawałków mięsa oraz warzyw i owoców.
  • Grillowanie pośrednie – jedzenie jest umieszczane na grillu w takim miejscu, gdzie nie ma bezpośredniego źródła ciepła. Ciepło krąży wokół jedzenia, co pozwala na równomierne podgrzewanie i grillowanie większych kawałków mięsa, takich jak całe kurczaki czy duże steki. Grill zamykany jest pokrywą, co tworzy efekt piekarnika.
  • Dymienie – polega na dodaniu do grilla drewnianych wiórków lub brykietów, które powoli się tlą, produkując dym. Technika ta nadaje potrawom głęboki, wędzony smak. Jest ona idealne do długotrwałego gotowania na niskiej temperaturze.
  • Grillowanie z płytą – wykorzystuje się specjalną płytę lub kamień grillowy, na których można smażyć potrawy. Technika ta umożliwia przygotowanie jedzenia, które normalnie „przeleciałoby” przez ruszt, takiego jak np. drobno pokrojone warzywa i owoce morza czy naleśniki.
  • Grillowanie w naczyniach – używa się specjalnych naczyń grillowych lub folii aluminiowej. Metoda ta pozwala na przygotowanie potraw, które chcemy zabezpieczyć przed wyschnięciem lub dodajemy do nich sosy bądź marynaty. To doskonały sposób na przygotowanie ryb, owoców morza i delikatnych warzyw.
  • Grillowanie na rożnie – polega na powolnym obracaniu mięsa na rożnie, co zapewnia równomierne przyrządzanie dużych kawałków mięsa, takich jak całe kurczaki czy wieprzowina.

Grillowane potrawy

Dań, które możemy serwować w czasie grillowania, jest bez liku. Każdy znajdzie coś dla siebie, zarówno miłośnicy mięsa, jak i osoby bezmięsne. Do produktów, które najczęściej wykorzystujemy, robiąc grillowane potrawy, należą: mięsa, ryby, sery, warzywa, owoce, pieczywo oraz wyroby wegetariańskie i wegańskie. Na szczęście czasy, kiedy na naszych grillach królowały jedynie karkówka, kiełbasa i kaszanka mamy już za sobą.

Popularne dania na spotkanie przy grillu to:

  • szaszłyki z różnego rodzaju mięs (najczęściej wieprzowiny i drobiu), warzyw (takich jak: papryka, cukinia, cebula, pieczarki), a czasem też owoców (np. ananasa), które nabijane są na drewniane lub metalowe szpikulce,
  • marynowane w mieszankach ziół soczyste mięsa, takie jak: pierś z kurczaka, polędwiczka wieprzowa, karkówka wieprzowa, boczek, skrzydełka kurczaka,
  • kaszanka z cebulką,
  • pieczone ziemniaki,
  • kiełbaski różnego rodzaju,
  • grillowane warzywa (najczęściej papryka, cukinia, bakłażan, cebula, pieczarki, szparagi)
  • grillowane owoce (np. ananasy, banany i jabłka)
  • sery z rusztu (np. camembert podany z żurawiną lub ser halloumi).

Do dań mięsnych z rusztu pasują różnego rodzaju sałatki na grilla. Polecamy na przykład:

  • sałatkę ziemniaczaną,
  • sałatkę colesław,
  • mizerię w śmietanie lub mizerię po chińsku,
  • sałatkę grecką,
  • wiosenną sałatkę ze świeżych warzyw.

Nieodłącznym elementem grillowanych potraw są również dipy i sosy. Aby podkręcić smak grillowanych mięs, ryb oraz warzyw, warto sięgnąć po takie produkty jak:

  • Sos czosnkowy – często na bazie jogurtu lub majonezu z dodatkiem przeciśniętego czosnku, soli i ziół.
  • Sos barbecue – gęsty i słodko-kwaśny, idealny do mięs i warzyw.
  • Sos tatarski – na bazie majonezu z dodatkiem drobno posiekanych ogórków kiszonych, cebuli, jajek na twardo, i kaparów.
  • Musztarda – od klasycznej żółtej po ostre warianty i dijon, jest nieodzownym dodatkiem, zwłaszcza do kiełbas.
  • Ketchup – często podawany do kiełbasek i burgerów, dostępny w różnych wariantach smakowych.
  • Sos tzatziki – z prostych składników: jogurtu, świeżego ogórka, czosnku, oliwy i ziół.

Czytaj także