Roladki z cukinii można zrobić na wiele sposobów i jest to zawsze świetny patent na imprezowe przekąski. Nasza propozycja to połączenie grillowanej cukinii z fetą. Sekretem jest prosta, pikantna marynata do cukinii.
Jak zrobić roladki z cukinii?
Aby móc zwinąć plastry cukinii w roladki, należy warzywo pokroić wzdłuż. Paski nie mogą być jednocześnie zbyt cienkie, ponieważ cukinię kładziemy jeszcze na ruszt. Jeśli masz małe cukinie, najlepiej skrój dwie lub trzy. Taką cukinię możesz doprawić w dowolny sposób i wykorzystać tu swoje ulubione przyprawy (np. oregano, zioła prowansalskie albo kolorowy pieprz), ale my podsuwamy w przepisie wyjątkowo smaczną inspirację z kulinarnym pazurem. To przekąska, którą pokochają fani pikantnych smaków, ponieważ plastry cukinii smarujemy oliwą wymieszaną z drobno posiekaną papryczką chili.
Rada: jeśli nie masz grilla, plastry cukinii do roladek można usmażyć również na patelni (najlepiej grillowej, aby uzyskać charakterystyczne prążki).
Nim zaczniesz zwijać cukinię w roladki, warto ją przestudzić. Cukinia z fetą w tej wersji to typowa zimna przekąska (w gorącej cukinii ser feta zacznie się rozpływać).
Przepis: Roladki z cukinii i sera feta
Pyszna i lekka przekąska.
- Kategoria
- Przekąska
- Rodzaj kuchni
- Wegetariańska
- Czas przygotowania
- 10 min.
- Czas gotowania
- 5 min.
- Liczba porcji
- 8
- Liczba kalorii
- 60 w każdej porcji
Składniki
- 1 cukinia
- 100 g sera feta
- 1 ostra papryczka
- 2 łyżki oliwy
- sól, pieprz
- rukola do dekoracji
Sposób przygotowania
- Szykowanie cukiniiPaprykę posiekaj drobno i wymieszaj z oliwą. Cukinię pokrój wzdłuż na plastry. Każdy natrzyj oliwą z chili. Kładź plastry na ruszcie, dopraw solą, pieprzem i grilluj, aż się zrumienią.
- Robienia roladekNa każdy plaster cukinii kładź kawałek fety i listki rukoli. Zwiń wszystko w roladkę i zepnij wykałaczką.
Jak podawać roladki z cukinii?
Roladki z cukinii i fety do dobra przekąska na każdą okazję. Jest świetnym dodatkiem do mięs i ryb z grilla, ale nie tylko. Sprawdzi się między innymi na majowych przyjęciach komunijnych: jest efektowna i łatwa do zjedzenia na raz. Roladki można ułożyć na półmiskach lub deskach i dodatkowo udekorować listkami rukoli lub układać je na liściach dowolnej sałaty.
Czytaj też:
Sekret sałatki, którą moi znajomi zawsze proszą na grilla. To banalnie prosty przepisCzytaj też:
Nacinam pierś z kurczaka i dodaję 2 składniki. Rodzina chce ten obiad co tydzień