Roladki z cukinii to hit każdego spotkania. Przepis jest prosty i szybki

Roladki z cukinii to hit każdego spotkania. Przepis jest prosty i szybki

Dodano: 
Roladki z cukinią i fetą
Roladki z cukinią i fetą Źródło: Shutterstock / Karl Allgaeuer
Roladki z cukinii to przekąska idealna na raz. Najlepiej zrobić od razu więcej, bo znika ze stołu ekspresowo.

Roladki z cukinii można zrobić na wiele sposobów i jest to zawsze świetny patent na imprezowe przekąski. Nasza propozycja to połączenie grillowanej cukinii z fetą. Sekretem jest prosta, pikantna marynata do cukinii.

Jak zrobić roladki z cukinii?

Aby móc zwinąć plastry cukinii w roladki, należy warzywo pokroić wzdłuż. Paski nie mogą być jednocześnie zbyt cienkie, ponieważ cukinię kładziemy jeszcze na ruszt. Jeśli masz małe cukinie, najlepiej skrój dwie lub trzy. Taką cukinię możesz doprawić w dowolny sposób i wykorzystać tu swoje ulubione przyprawy (np. oregano, zioła prowansalskie albo kolorowy pieprz), ale my podsuwamy w przepisie wyjątkowo smaczną inspirację z kulinarnym pazurem. To przekąska, którą pokochają fani pikantnych smaków, ponieważ plastry cukinii smarujemy oliwą wymieszaną z drobno posiekaną papryczką chili.

Rada: jeśli nie masz grilla, plastry cukinii do roladek można usmażyć również na patelni (najlepiej grillowej, aby uzyskać charakterystyczne prążki).

Nim zaczniesz zwijać cukinię w roladki, warto ją przestudzić. Cukinia z fetą w tej wersji to typowa zimna przekąska (w gorącej cukinii ser feta zacznie się rozpływać).

Przepis: Roladki z cukinii i sera feta

Pyszna i lekka przekąska.

Kategoria
Przekąska
Rodzaj kuchni
Wegetariańska
Czas przygotowania
10 min.
Czas gotowania
5 min.
Liczba porcji
8
Liczba kalorii
60 w każdej porcji

Składniki

  • 1 cukinia
  • 100 g sera feta
  • 1 ostra papryczka
  • 2 łyżki oliwy
  • sól, pieprz
  • rukola do dekoracji

Sposób przygotowania

  1. Szykowanie cukiniiPaprykę posiekaj drobno i wymieszaj z oliwą. Cukinię pokrój wzdłuż na plastry. Każdy natrzyj oliwą z chili. Kładź plastry na ruszcie, dopraw solą, pieprzem i grilluj, aż się zrumienią.
  2. Robienia roladekNa każdy plaster cukinii kładź kawałek fety i listki rukoli. Zwiń wszystko w roladkę i zepnij wykałaczką.

Jak podawać roladki z cukinii?

Roladki z cukinii i fety do dobra przekąska na każdą okazję. Jest świetnym dodatkiem do mięs i ryb z grilla, ale nie tylko. Sprawdzi się między innymi na majowych przyjęciach komunijnych: jest efektowna i łatwa do zjedzenia na raz. Roladki można ułożyć na półmiskach lub deskach i dodatkowo udekorować listkami rukoli lub układać je na liściach dowolnej sałaty.

Czytaj też:
Sekret sałatki, którą moi znajomi zawsze proszą na grilla. To banalnie prosty przepis
Czytaj też:
Nacinam pierś z kurczaka i dodaję 2 składniki. Rodzina chce ten obiad co tydzień