Szaszłyki z cukinią w tym wydaniu mogą być efektowną przekąską na letnie przyjęcia, a mogą być też lekkim posiłkiem na ciepłe dni. Można je przyrządzić na grillu, a można usmażyć na patelni grillowej (lub zwykłej) w domowej kuchni. Ich przyrządzenie jest bardzo proste, a sekret to owinięty w plastry cukinii ser halloumi.
Jak zrobić szaszłyki z cukinią i halloumi?
Nie trzeba wiele, aby bezmięsne szaszłyki wyglądały kolorowo, a jednocześnie były smaczne i pożywne. Nasz wybór to prosty patent na to, aby zwinąć kawałki doprawionego ziołami sera halloumi w cieniutkie plastry pokrojonej wzdłuż cukinii. Do tego dorzucamy pomidorki koktajlowe, które dodadzą soczystości, smaku i koloru.
Ser halloumi jest słony, dlatego uważaj z doprawianiem solą szaszłyków. Można pominąć zupełnie jej dodatek: zioła, takie jak oregano czy bazylia, które tu wykorzystujemy, również dodadzą smaku przekąsce.
Inspiracja: patent na zawijanie sera w plastry cukinii można wykorzystać również z użyciem sera feta. Trzeba jednak pamiętać, że eta w przeciwieństwie do halloumi ma delikatniejszą konsystencję. To oznacza, że po zgrillowaniu będzie bardziej kremowa. Halloumi zachowuje sprężystość i kształt nawet po obróbce termicznej.
Przepis: Szaszłyki z cukinią i serem
Pomysł na kolorowe i pyszne szaszłyki.
- Kategoria
- Przekąska
- Rodzaj kuchni
- Wegetariańska
- Czas przygotowania
- 10 min.
- Czas gotowania
- 10 min.
- Liczba porcji
- 4
- Liczba kalorii
- 204 w każdej porcji
Składniki
- 1 cukinia
- 200 g sera halloumi
- 16 pomidorków koktajlowych
- 4 łyżki oliwy
- sól, pieprz, oregano, bazylia
Sposób przygotowania
- Szykowanie składnikówSer halloumi pokrój w kostkę, cukinię na długie, cienkie plastry. Ser skrop oliwą, posyp oregano i bazylią, cukinię dopraw odrobiną soli i pieprzu.
- Robienie szałykówKawałki sera zawijaj w plastry cukinii. Nadziewaj na patyczki na zmianę z pomidorkami. Skrop całość oliwą. Grilluj na ruszcie lub na patelni.
Inne pomysły na szaszłyki z cukinią
Do szaszłyków z naszego przepisu śmiało możesz dodać też inne składniki. Świetnie będzie tu pasować także kolorowa papryka, ale też dodatki mięsne, np. plastry szynki czy kawałki piersi z kurczaka. Oryginalnym i pysznym pomysłem jest zastąpienie pomidorków kawałkami arbuza. Można też na patyczki nadziać rzodkiewki.
Czytaj też:
Schodzi u mnie na kilogramy. Zrób tę lekką surówkę, która pasuje do wszystkiego
Ta surówka z pomidorów to prawdziwy hit. Sekret to jeden aromatyczny dodatek