Jeśli szukasz pomysłu na pieczarki, to ten przepis jest dla ciebie. To faszerowane pieczarki wypełnione chrupiącymi grzankami i serem, który apetycznie się topi podczas pieczenia. To przekąska bardzo ekonomiczna, bo możesz wykorzystać do niej czerstwy chleb i resztki serów, jakie masz w lodówce.
Jak zrobić faszerowane pieczarki z serem i grzankami?
Do przygotowania faszerowanych pieczarek należy wybrać grzyby większe – tak, aby bez trudu, po usunięciu trzonków, pomieściły farsz. Będą się tu nadawały także duże pieczarki, które w marketach są sprzedawane jako pieczarki na grilla lub pieczarki przeznaczone do faszerowania. Takie grzyby pomieszczą jeszcze więcej farszu.
Ten pomysł na pieczarki to tylko dwa dodatki: grzanki, które łatwo przygotujesz na patelni i mieszanka serów. W przepisie nie podajemy jakich – wykorzystaj to, co akurat masz w lodówce. Jeśli jednak kupujesz sery specjalnie na tę przekąskę, możesz sięgnąć np. po mozzarellę, cheddar, sery pleśniowe, ale też fetę, która doda farszowi kremowości. Najlepsze pieczarki wychodzą z mieszanki różnych serów: możesz więc połączyć np. tartą mozzarellę z okruchami fety i tartym cheddarem.
Rada: pieczarki przed włożeniem do piekarnika można udekorować świeżymi ziołami, np. rozmarynem albo tymiankiem.
Pieczarki można upiec w piekarniku, ale zabezpieczone folią aluminiową (lekko uchyloną na górze) można również piec na grillu. Będą wówczas genialnym uzupełnieniem do mięs i innych dań z rusztu.
Przepis: Faszerowane pieczarki
Pomysł na pyszne grzyby.
- Kategoria
- Przekąska
- Rodzaj kuchni
- Wegetariańska
- Czas przygotowania
- 10 min.
- Czas gotowania
- 20 min.
- Liczba porcji
- 4
- Liczba kalorii
- 249 w każdej porcji
Składniki
- 8 dużych pieczarek
- 2 kromki chleba
- 3 łyżki oliwy
- 8 łyżek tartego sera
- sól, pieprz
- 2 łyżeczki oregano
Sposób przygotowania
- Szykowanie grzybów i grzanekPieczarki delikatnie wydrąż (usuń trzonki) i ułóż w naczyniu żaroodpornym lub na blasze, dopraw je solą i pieprzem. Chleb pokrój w drobną kostkę i zrumień na patelni na rozgrzanej oliwie. Grzanki wymieszaj z oregano i nałóż w każdą pieczarkę.
- Pieczenie grzybówNa każdą pieczarkę z grzankami nałóż tarty ser. Zapiekaj w temperaturze 190 stopni przez ok. 20-25 minut. Podawaj od razu
Pomysły na pieczarki – jak wykorzystać resztki?
Po zrobieniu faszerowanych pieczarek zostają trzonki grzybów. Jeśli są ładne i dobre, warto je wykorzystać. Takie trzonki można np. zetrzeć lub pokroić, przesmażyć na oliwie z odrobiną masła i usmażyć na nich jajecznicę lub omlety. Można je dorzucić do zup, sosów, różnego rodzaju pasztetów (zarówno mięsnych, jak i warzywnych) czy zapiekanek.
Czytaj też:
Wrzuć pieczarki na patelnię i dodaj te składniki. Grzyby będą aromatyczne jak nigdyCzytaj też:
Ten lekki makaron można zajadać nawet na diecie. Wystarczy jedno tanie warzywo