Pałki z kurczaka to jedno z najpopularniejszych mięs. Ze względu na to, że są niewielkie, szybko je się przyrządza i są poręczne w jedzeniu. Nasza propozycja na dziś to pałki z kurczaka z patelni. Za sprawą prostej kompozycji przypraw, mięso wychodzi wyraziste i aromatyczne.
Jak robić pałki z kurczaka z patelni?
Patent na to mięso do obiadu jest prosty. Natrzyj pałki z kurczaka kurkumą, papryką słodką oraz papryką ostrą. Ilość tej ostatniej możesz modyfikować w zależności od tego, jak pikantne smaki lubisz. Jeśli gustujesz w kurczaku doprawionym na ostro, daj podwójną ilość tej przyprawy. Mieszanka kurkumy i obu papryk sprawia, że mięso jest aromatyczne i po usmażeniu ma ładny, apetyczny kolor.
Pałki z kurczaka smaży się na patelni do miękkości. Czas może być różny, w zależności od wielkości kawałków mięsa. Większość czasu należy dusić pałki pod przykryciem, można je wówczas nieco podlać wodą, ewentualnie bulionem lub białym, wytrawnym winem. Nie należy jednak przesadzać z ilością płynu. Musi on całkowicie odparować, jeśli chcesz uzyskać na koniec chrupiącą, rumianą skórkę.
Przyprawione pałki z kurczaka można od razu kłaść na patelnię, jednak będą lepsze, jeśli będą marynować się przez jakiś czas. Wystarczy, że odstawisz je na 30-60 minut do lodówki. Tak przygotowane mięso można również upiec w piekarniku lub przygotować na grillu.
Przepis: Pałki kurczaka z patelni
Pomysł na mięso do obiadu.
- Kategoria
- Danie główne
- Rodzaj kuchni
- Międzynarodowa
- Czas przygotowania
- 15 min.
- Czas gotowania
- 30 min.
- Liczba porcji
- 4
- Liczba kalorii
- 326 w każdej porcji
Składniki
- 8 pałek z kurczaka
- 1 łyżka papryki słodkiej
- 1 łyżeczka papryki ostrej
- 2 łyżeczki kurkumy
- sól
- oliwa do smażenia
Sposób przygotowania
- Szykowanie mięsaPałki z kurczaka przełóż do miski, posól, dodaj papryki i kurkumę. Wymieszaj wszystko, aby mięso dobrze pokryło się przyprawami.
- Smażenie mięsaKładź pałki na rozgrzaną patelnię, obsmaż z każdej strony i duś pod przykryciem ok. 20-30 minut. W razie potrzeby podlej odrobiną wody. Na koniec smaż bez pokrywki ok. 5 minut, aby skórka była chrupiąca.
Jak podawać pałki z kurczaka z patelni?
Pałki kurczaka z naszego przepisu to pyszne mięso, które możesz podać z różnymi dodatkami. Świetnie smakują zarówno z ziemniakami, jak i ryżem, makaronem czy kaszami. Do mięsa obowiązkowo zaserwuj surówkę lub inny warzywny dodatek (kiszonki, pikle, warzywa gotowane lub pieczone).
Czytaj też:
To danie z młodej kapusty robi furorę. Zrób raz, a wszyscy będą błagać o więcejCzytaj też:
Zapomnij o zapiekankach. Tę bułkę z PRL-u robili wszyscy i znowu wraca