Grilluję ten ser na każdej imprezie. Ten przysmak robi furorę, a przygotowanie trwa chwilę

Grilluję ten ser na każdej imprezie. Ten przysmak robi furorę, a przygotowanie trwa chwilę

Dodano: 
Ser halloumi
Ser halloumi Źródło: Shutterstock / Esin Deniz
Oprócz mięs i warzyw układam na grillu również sery, a jednym z nich jest ser halloumi, który dzięki wyjątkowej konsystencji nie wymaga owijania w folię aluminiową.

Smak grillowanego sera halloumi pozwala odbyć kulinarną podróż na Cypr, skąd pochodzi ten produkt. Przygotowanie aromatycznej przekąski na grillu (opcjonalnie patelni) jest dziecinnie proste.

Czym charakteryzuje się cypryjski ser halloumi?

Halloumi to półtwardy, niedojrzewający ser wytwarzany z mleka owczego lub mieszanki mleka owczego, koziego i krowiego. Jest jędrny, elastyczny i odporny na wysoką temperaturę (nie rozpływa się w czasie pieczenia i grillowania). Halloumi stanowi bogate źródło białka oraz wapnia, jednak warto wiedzieć, że zawiera też sporo sodu i tłuszczów nasyconych, więc nie powinien być często spożywany przez m.in. osoby cierpiące na nadciśnienie oraz miażdżycę.

Jak przygotować grillowany ser halloumi?

Ser halloumi ma wyrazisty smak i nie wymaga wielu przypraw. Pod wpływem ciepła zyskuje wyjątkowy, orzechowy aromat, który świetnie współgra z aromatem wysokiej jakości oliwy z oliwek oraz ziół np. świeżego rozmarynu.

Samo przygotowanie sera halloumi do grillowania zajmuje zaledwie 5 minut – wystarczy go pokroić i posmarować oliwą. Tak przygotowany ser układam na rynienkowej stronie rusztu i podgrzewam po 2-3 minuty z każdej strony – na wierzchu kawałków sera powinna utworzyć się chrupiąca skórka. Można również grillować ser halloumi na lekko natłuszczonej tacce aluminiowej lub żeliwnej płycie.

Przepis: Grillowany ser halloumi

Szybka i obłędnie pyszna przekąska z grilla.

Kategoria
Przekąska
Rodzaj kuchni
Śródziemnomorska
Czas przygotowania
5 min.
Czas gotowania
6 min.
Liczba porcji
6
Liczba kalorii
219 w każdej porcji

Składniki

  • 400 g sera halloumi
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 gałązka rozmarynu

Sposób przygotowania

  1. Przygotowanie składnikówPokrój ser halloumi na plastry o grubości około 1 cm i posmaruj z obu stron oliwą z oliwek.
  2. GrillowanieUłóż plastry sera na ruszcie i grilluj przez 2–3 minuty z każdej strony, aż ser nabierze złotego koloru.

Jak podawać grillowany ser halloumi?

Ser halloumi podaję jako przekąskę, udekorowany rozmarynem. Możesz również podawać go jako m.in.:

  • dodatek do sałatek – grillowany ser halloumi świetnie komponuje się z różnymi warzywami np. pomidorem, ogórkiem, papryką, zieloną sałatą, świeżym szpinakiem;
  • dodatek do serwowanych na ciepło kanapek – można serwować go w bułkach lub chlebkach pita oraz na grzankach;
  • dodatek do mięsnych i warzywnych szaszłyków – posmaruj ser halloumi oliwą lub zamarynuj z ulubionymi przyprawami i nadziej na patyczki razem z innymi składnikami.

Wskazówka: możesz przed grillowaniem zamarynować pokrojony ser halloumi w oliwie z oliwek z dodatkiem np. ostrej papryki, soku z cytryny i czosnku.

Czytaj też:
Te domowe bułki są idealne na grilla. Przepis jest prosty i ratuje, kiedy piekarnie są nieczynne
Czytaj też:
Najprostsze szaszłyki to prawdziwy hit majówki. Zrób je na grillu lub w piekarniku i zachwyć wszystkich