Zimny sos czosnkowy to klasyk. Mają go wszystkie lokale i budki z fast foodami, bo idealnie pasuje do kebabów, burgerów czy frytek. Jest doskonałym dodatkiem do mięs z grilla, można nim smarować kanapki czy maczać w nim świeże, chrupiące kawałki warzyw. Możliwości jest dużo, a sam sos zrobisz dosłownie w kilka chwil.
Jak zrobić domowy sos czosnkowy?
Nasza propozycja to sos na bazie jogurtu greckiego, który jest bardzo gęsty oraz majonezu. Tu od razu uwaga: jogurt można zastąpić śmietaną 12 lub 18%, jednak uważamy, że jogurt da tu więcej lekkości i świeżości. W przepisie są trzy ząbki czosnku, ale jeśli lubisz bardzo ostre sosy, dodaj nawet 5 ząbków. Ważnym składnikiem jest sok z cytryny: wiele osób nie wie, że można nim doprawiać tego typu sosy. Warto spróbować i poczuć różnicę.
Jako dodatek opcjonalny podajemy koperek, który świetnie pasuje do sosu czosnkowego. Jeśli lubisz sosy z dodatkiem zieleniny, jeśli lubisz koperek, to ta wersja jest dla ciebie. Możesz jednak koperek pominąć i zrobić biały, gładki sos jedynie z dodatkiem czosnku.
Przepis: Sos czosnkowy
Pyszny dip do warzyw, mięs i kanapek.
- Kategoria
- Dodatek
- Rodzaj kuchni
- Wegetariańska
- Czas przygotowania
- 10 min.
- Liczba porcji
- 1
- Liczba kalorii
- 1281
Składniki
- 100 ml jogurtu greckiego
- 100 ml majonezu
- 1 łyżka soku z cytryny
- 3 ząbki czosnku
- sól, pieprz
opcjonalnie:
- 4 gałązki koperku
Sposób przygotowania
- Szykowanie sosuCzosnek przeciśnij przez praskę lub drobno posiekaj. Wymieszaj ze śmietaną i majonezem. Dopraw solą, pieprzem i sokiem z cytryny.
- Dodawanie koperkuKoperek drobno posiekaj. Dodaj do sosu i wymieszaj.
Do czego pasuje sos czosnkowy?
Sos czosnkowy na bazie jogurtu i majonezu to uniwersalny dodatek do wielu potraw. Podaj go do frytek albo pieczonych ziemniaczków, do karkówki, szaszłyków czy kurczaka z grilla, do mięs z patelni i mięs z piekarnika. Taki sos to pyszne uzupełnienie kanapek (połóż na kromce liść sałaty, pomidora, ulubioną wędlinę lub wędzoną rybę i porcję sosu). To również świetny dodatek do dań bezmięsnych, np. warzyw z grilla czy roślinnych pasztetów. Sos może być również dodatkiem do sałatek.
Czytaj też:
Kuroń pokazał, jak piecze uda z kurczaka. Mięso samo odchodzi od kości!Czytaj też:
Mój mąż jest specjalistą w przyrządzaniu tej rolady. Piecze ją ze zdrowego mięsa, a my się zajadamy