Ten sos czosnkowy zawsze robi furorę. Przepis jest ekspresowy i prosty

Ten sos czosnkowy zawsze robi furorę. Przepis jest ekspresowy i prosty

Dodano: 
Sos czosnkowy
Sos czosnkowy Źródło: Shutterstock / New Africa
To przepis genialny w swojej prostocie. Wystarczy wymieszać kilka składników, aby mieć pyszny, domowy sos czosnkowy. Idealny do mięs, warzyw czy kanapek.

Zimny sos czosnkowy to klasyk. Mają go wszystkie lokale i budki z fast foodami, bo idealnie pasuje do kebabów, burgerów czy frytek. Jest doskonałym dodatkiem do mięs z grilla, można nim smarować kanapki czy maczać w nim świeże, chrupiące kawałki warzyw. Możliwości jest dużo, a sam sos zrobisz dosłownie w kilka chwil.

Jak zrobić domowy sos czosnkowy?

Nasza propozycja to sos na bazie jogurtu greckiego, który jest bardzo gęsty oraz majonezu. Tu od razu uwaga: jogurt można zastąpić śmietaną 12 lub 18%, jednak uważamy, że jogurt da tu więcej lekkości i świeżości. W przepisie są trzy ząbki czosnku, ale jeśli lubisz bardzo ostre sosy, dodaj nawet 5 ząbków. Ważnym składnikiem jest sok z cytryny: wiele osób nie wie, że można nim doprawiać tego typu sosy. Warto spróbować i poczuć różnicę.

Jako dodatek opcjonalny podajemy koperek, który świetnie pasuje do sosu czosnkowego. Jeśli lubisz sosy z dodatkiem zieleniny, jeśli lubisz koperek, to ta wersja jest dla ciebie. Możesz jednak koperek pominąć i zrobić biały, gładki sos jedynie z dodatkiem czosnku.

Przepis: Sos czosnkowy

Pyszny dip do warzyw, mięs i kanapek.

Kategoria
Dodatek
Rodzaj kuchni
Wegetariańska
Czas przygotowania
10 min.
Liczba porcji
1
Liczba kalorii
1281

Składniki

  • 100 ml jogurtu greckiego
  • 100 ml majonezu
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 3 ząbki czosnku
  • sól, pieprz

opcjonalnie:

  • 4 gałązki koperku

Sposób przygotowania

  1. Szykowanie sosuCzosnek przeciśnij przez praskę lub drobno posiekaj. Wymieszaj ze śmietaną i majonezem. Dopraw solą, pieprzem i sokiem z cytryny.
  2. Dodawanie koperkuKoperek drobno posiekaj. Dodaj do sosu i wymieszaj.

Do czego pasuje sos czosnkowy?

Sos czosnkowy na bazie jogurtu i majonezu to uniwersalny dodatek do wielu potraw. Podaj go do frytek albo pieczonych ziemniaczków, do karkówki, szaszłyków czy kurczaka z grilla, do mięs z patelni i mięs z piekarnika. Taki sos to pyszne uzupełnienie kanapek (połóż na kromce liść sałaty, pomidora, ulubioną wędlinę lub wędzoną rybę i porcję sosu). To również świetny dodatek do dań bezmięsnych, np. warzyw z grilla czy roślinnych pasztetów. Sos może być również dodatkiem do sałatek.

Czytaj też:
Kuroń pokazał, jak piecze uda z kurczaka. Mięso samo odchodzi od kości!
Czytaj też:
Mój mąż jest specjalistą w przyrządzaniu tej rolady. Piecze ją ze zdrowego mięsa, a my się zajadamy