Jeśli nie masz przyprawy na grilla, ten chwast rozwiąże problem. Rośnie niemal wszędzie

Jeśli nie masz przyprawy na grilla, ten chwast rozwiąże problem. Rośnie niemal wszędzie

Dodano: 
Bluszczyk kurdybanek
Bluszczyk kurdybanek Źródło: Shutterstock / Anna Gratys
Bluszczyk kurdybanek to idealna przyprawa do mięs, którą możesz mieć zupełnie za darmo. Smak tej niepozornej roślinki zaskakuje i zachwyca.

Bluszczyk kurdybanek to pospolity chwast, który przez wiele osób jest nawet niezauważany. Tymczasem to jedna z najpyszniejszych roślin jadalnych: są tacy, którzy zbierają całe kosze kurdybanka i suszą, aby mieć domową przyprawę, idealną do mięs. Kurdybanek można też wykorzystać na świeżo. Wykorzystanie tej rośliny to doskonały patent na doprawienie mięs na grilla.

Co to jest bluszczyk kurdybanek?

Bluszczyk kurdybanek to pospolita w całej Polsce roślina. Kiedy kwitnie, potrafi tworzyć całe fioletowe połacie. Kurdybanek tak opisuje znany polski botanik i fitoterapeuta dr Henryk Różański: „Potrafi rosnąć w gęstych zaroślach oraz na ugorach, na otwartej przestrzeni silnie nasłonecznionej. W zależności od stanowiska przybiera różne formy morfologiczne, a nawet zabarwienie. W cieniu pędy są wydłużone, zielone lub jasnozielone, listki delikatne, pędy wiotkie, długie, pełzające i wznoszące się. Na słońcu pędy stają się fioletowe lub fioletowo-zielone, czasem czerwono-zielone lub brunatno-fioletowe, silne, krótkie, liście zdrobniałe, sztywniejsze, często pofałdowane. Ziele kurdybanka zebrane z nasłonecznionych stanowisk jest bogate w olejek eteryczny, silnie pachnące i najcenniejsze do celów leczniczych”.

Bluszczyk kurdybanek jest jednak ceniony nie tylko jak lecznicze zioło (które m.in. wspomaga trawienie), ale też przyprawa. Wystarczy rozetrzeć w dłoniach listki, aby poczuć charakterystyczny korzenno-ziołowy zapach.

Jak wykorzystać kurdybanek do mięs?

Jeśli chcesz uzyskać suszoną przyprawę, ususz ziele kurdybanka w przewiewnym miejscu, ale w temperaturze nie wyższej, niż 40 stopni Celsjusza. Po wysuszeniu wystarczy roślinę rozdrobnić i zamknąć w szczelnych pojemnikach. Susz można wykorzystywać wszelkich do marynat. Ale jeśli akurat jesteś w plenerze i szykujesz posiłek z grilla, a w pobliżu rośnie kurdybanek, zerwij roślinę, posiekaj drobno, wymieszaj z odrobiną oliwy i natrzyj mięso. Bluszczyk kurdybanek można też dodawać do ziemniaków z grilla, ryb, ale też dorzucić świeże ziele do sałatek.

Czytaj też:
Wszyscy mówią, że to zwykłe zielsko, a ja się zajadam. Podagrycznik to prawdziwy skarb
Czytaj też:
Ten zielony koktajl jest idealny na wiosenny detoks. Dorzuć do niego popularny chwast

Źródło: smaki.pl, rozanski.li