Szukasz ekspresowego przepisu na dodatek do dań z grilla? Sałatka z kapusty pekińskiej, zielonego ogórka, kukurydzy i selera naciowego zaskakuje świeżością i chrupkością oraz jest błyskawiczna w przygotowaniu i nie wymaga chłodzenia przed podaniem.
Walory szybkiej sałatki na grilla
Mój przepis idealnie wpisuje się w kategorię ekspresowych, prostych, tanich i przepysznych dodatków do różnych dań. To doskonały wybór, gdy grillowane smakołyki dochodzą, a goście czekają na coś lekkiego i pełnego smaku. Kapusta pekińska jako baza zapewnia chrupkość i delikatny smak, który harmonijnie łączy się z soczystym ogórkiem i słodką kukurydzą. Seler naciowy dodaje aromatu, a kremowy, jogurtowy sos idealnie łączy wszystkie smaki.
Składniki szybkiej sałatki na grilla są łatwo dostępne w każdym sklepie. Nie musisz planować zakupów z wyprzedzeniem i szykować składników na długo przed podaniem – wystarczy spędzić 10 minut w kuchni i można cieszyć się orzeźwiającym, wyrazistym smakiem oraz aromatem zdrowej, chrupiącej sałatki.
Sałatka z poniższego przepisu świetnie sprawdzi się jako samodzielny posiłek na śniadanie, lekki obiad i kolację. Wystarczy, że dodasz np. gotowaną szynkę, pieczonego kurczaka, tuńczyka z puszki lub ugotowane na twardo jajka, a przygotujesz lekkostrawną potrawę, która zapewni długie uczucie sytości.
Jak zrobić szybką sałatkę na grilla?
Kupuję kapustę pekińską bez przebarwień, soczyste ogórki i ładny seler naciowy z grubymi, zakończonymi jędrnymi liśćmi łodygami. Następnie myję i osuszam składniki na papierowym ręczniku, żeby pokrojone warzywa nie pływały w resztkach wody. W międzyczasie odsączam kukurydzę i robię sos.
Do przygotowania sosu jogurtowego wybieram gęsty jogurt naturalny, który doprawiam pieprzem ziołowym, szczyptą soli i odrobiną soku z cytryny.
Przepis: Szybka sałatka z kapusty pekińskiej
To pyszny dodatek idealny do dań z grilla.
- Kategoria
- Dodatek
- Rodzaj kuchni
- Polska
- Czas przygotowania
- 10 min.
- Liczba porcji
- 4
- Liczba kalorii
- 146 w każdej porcji
Składniki
- 1 średnia kapusta pekińska
- 2 średnie ogórki
- 1 puszka kukurydzy
- 4 łodygi selera naciowego
- sól i pieprz
Na sos:
- 150 ml jogurtu naturalnego
- 2 łyżki soku z cytryny
- 1 łyżeczka pieprzu ziołowego
- sól
Sposób przygotowania
- Przygotowanie warzywŚwieże warzywa umyj i osusz. Kapustę pekińską podziel na liście i drobno poszatkuj. Ogórki (opcjonalnie obierz, jeśli skórka jest gruba i usuń bardzo wodniste gniazda nasienne z dużymi pestkami) pokrój w plasterki, półplasterki lub kostkę. Seler naciowy obierz z grubych włókien i pokrój w cienkie plasterki. Kukurydzę odsącz na sitku z zalewy.
- Przygotowanie sosuJogurt naturalny przelej do małej miski. Dodaj pieprz ziołowy, sól i sok z cytryny. Wymieszaj składniki. Wskazówka: jeżeli lubisz bardziej wyraziste w smaku sosy, to dodaj np. ostrą musztardę, drobno posiekaną papryczkę chili lub ulubione zioła np. natkę pietruszki, natkę kolendry, lubczyk, oregano, rozmaryn, tymianek.
- Łączenie składnikówPrzełóż warzywa do miski, oprósz solą i świeżo zmielonym pieprzem oraz wymieszaj, żeby składniki równomiernie się rozłożyły, a następnie polej wierzch sałatki sosem. Wskazówka: sos możesz również podać osobno.
Porada: do miski możesz również dorzucić np. pokrojone w ćwiartki pomidorki koktajlowe, kiełki rzodkiewki, kiełki rzeżuchy, kiełki brokułu, listki szpinaku.
Inne pomysły na szybkie sałatki na grilla
Aby przygotować szybką sałatkę na grilla, wystarczy połączyć kilka prostych składników. Polecam takie zestawienia:
- pomidory, bazylię, mozzarellę i oliwę z oliwek,
- czerwoną cebulę, ser feta i oliwę z oliwek,
- ziemniaki, czerwoną cebulę, kiszone ogórki, boczek, szczypiorek i śmietanę,
- rukolę, gruszki, orzechy włoskie i ser pleśniowy.
Czytaj też:
Letnia surówka pełna chrupiących warzyw. Idealna do obiadu i jako sałatka na grillaCzytaj też:
Mało kto tak grilluje białą kiełbasę. Zobacz, co robi różnicę już po pierwszym kęsie