Zrób to z camembertem! Ten ziołowy hit robi furorę na każdym grillu ze znajomymi

Zrób to z camembertem! Ten ziołowy hit robi furorę na każdym grillu ze znajomymi

Dodano: 
Grillowany camembert z ziołami
Grillowany camembert z ziołami Źródło: Shutterstock / Kayo
Ser camembert wyśmienicie smakuje na zimno oraz na ciepło. Zapraszam po przepis na grillowany camembert z ziołami, który zachwyca aromatyczną skórką i kremowym wnętrzem.

Na grillu można przygotować nie tylko różne rodzaje mięs, kiełbaski, kaszankę, ryby czy warzywa, ale także aromatyczne sery. Przygotowując ogrodowe przyjęcia, zawsze kładę na ruszcie pyszny camembert, który doprawiam własnoręcznie przygotowaną mieszanką ziół.

Jak grillować camemberta z ziołami?

Grillowanie sera camembert nie jest trudne. Wystarczy obtoczyć ser z każdej strony w mieszance przypraw, skropić oliwą z oliwek i szczelnie owinąć folią aluminiową, a następnie ułożyć na ruszcie. Po około 20 minutach obróbki termicznej można delektować się aromatyczną przekąską, która świetnie smakuje z dodatkiem grillowanych warzyw m.in. papryki, cukinii, cebuli, czosnku i bakłażana, chrupiącego pieczywa oraz konfitury z żurawiny.

Przed grillowaniem doprawiam ser mieszanką ulubionych ziół i aromatycznych przypraw, które nadają mu wyjątkowy smak. Posypkę przygotowuję z oregano, bazylii, tymianku, rozmarynu, suszonego czosnku niedźwiedziego, czosnku kolorowego oraz pieprzu kolorowego ziarnistego. Suszone zioła i pieprz ucieram w moździerzu, ale możesz również zmielić pieprz w młynku i wymieszać z pozostałymi składnikami posypki.

Smaku i aromatu dodaje wykwintnej przekąsce wysokiej jakości oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia. Możesz również przed grillowaniem skropić ser oliwą aromatyzowaną ziołami, chili lub czosnkiem. Wskazówka: robiąc ser camembert na grillu, możesz na jego wierzchu ułożyć 1-2 ząbki czosnku, który później wykorzystasz do smarowania pieczywa.

Przepis: Grillowany camembert z ziołami

Ten aromatyczny ser rozpływa się w ustach.

Kategoria
Przekąska
Rodzaj kuchni
Międzynarodowa
Czas przygotowania
5 min.
Czas gotowania
20 min.
Liczba porcji
1
Liczba kalorii
451

Składniki

  • 1 ser camembert (120 g)
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1/2 łyżeczki kolorowego czosnku
  • 1/2 łyżeczki oregano
  • 1/2 łyżeczki tymianku
  • 1/2 łyżeczki rozmarynu
  • 1/2 łyżeczki bazylii
  • 1 łyżeczka czosnku niedźwiedziego
  • 1/2 łyżeczki kolorowego pieprzu ziarnistego

Sposób przygotowania

  1. Przygotowanie posypkiUmieść wszystkie zioła oraz przyprawy w moździerzu i ucieraj do momentu, aż ziarna pieprzu się rozpadną.
  2. WykonaniePrzesyp posypkę na talerzyk i obtocz w niej ser camembert z każdej strony, delikatnie dociskając, żeby zioła i przyprawy wbiły się w skórkę. Przygotuj folię aluminiową, delikatnie skrop ją oliwą w miejscu, w którym ułożysz ser, dodaj camembert, skrop z wierzchu pozostałą oliwą i owiń folią.
  3. GrillowanieGrilluj camembert przez 8-10 minut z każdej strony.

Grillowany ser podaję od razu po przygotowaniu.

Jakie inne sery można grillować?

Na grillu można przygotować różnego rodzaju sery twarde i półtwarde. Oprócz sera camembert możesz również ułożyć na ruszcie np. podhalański oscypek, cypryjski ser halloumi, włoską mozzarellę, włoski ser scamorza, grecki ser feta, a także sery owcze i kozie. Twarde sery można grillować na ruszcie, aluminiowej tacce lub specjalnej macie, a sery półtwarde trzeba owinąć w folię aluminiową.

Czytaj też:
Te szaszłyki z cukinią to mistrzostwo świata. Sycący ser robi całą robotę
Czytaj też:
Mój sposób na kaszankę z grilla. Wychodzi soczysta, idealna i nie pęka