Ta kolorowa surówka z kapusty pekińskiej to prawdziwa petarda. Idealna do obiadu i na grilla

Ta kolorowa surówka z kapusty pekińskiej to prawdziwa petarda. Idealna do obiadu i na grilla

Dodano: 
Surówka z kapusty pekińskiej
Surówka z kapusty pekińskiej Źródło: Shutterstock / Angelika Heine
Jest kolorowo i pysznie, a pracy niewiele. Ta surówka z kapusty pekińskiej zachwyca smakiem, choć patent na nią jest bardzo prosty.

Surówka z kapusty pekińskiej to dodatek, który można przygotować na wiele sposobów. Nasza propozycja na majówkę (i nie tylko) to kolorowa surówka, która sprawdzi się z jednej strony jako surówka do obiadu, ale może być też pyszną surówką na grilla. Przygotowanie jej zajmie ci nie więcej niż kwadrans.

Jak zrobić kolorową surówkę z kapusty pekińskiej?

Do naszej surówki dodajemy dwie puszki warzyw – kukurydzę oraz groszek – ale też soczystą, chrupiącą, kolorową paprykę słodką. Do tego dorzucamy natkę pietruszki, która doda świeżości całej surówce. Wszystko łączy bardzo prosty, ale pyszny sos majonezowo-jogurtowy. Aby go zrobić, wystarczy wymieszać majonez z gęstym jogurtem. Tu od razu rada: ilość sosu w surówce jest kwestią bardzo indywidualną, jedni lubią mniej, inni na bogato. Jeśli należysz do tych drugich, śmiało przyrządź więcej sosu. Ma być tak, jak ty lubisz.

Przepis: Kolorowa surówka z kapusty pekińskiej

Pyszna surówka do obiadu i na grilla.

Kategoria
Dodatek
Rodzaj kuchni
Wegetariańska
Czas przygotowania
10 min.
Liczba porcji
6
Liczba kalorii
186 w każdej porcji

Składniki

  • 1 kapusta pekińska
  • 1 papryka czerwona
  • 1 papryka żółta
  • 1 puszka kukurydzy
  • 1 puszka groszku konserwowego
  • 1 pęczek natki pietruszki
  • 4 łyżki majonezu
  • 4 łyżki jogurtu greckiego
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania

  1. Szykowanie składnikówKapustę poszatkuj, paprykę pokrój, natkę posiekaj drobno. Majonez wymieszaj z jogurtem.
  2. Robienie surówkiWrzuć pokrojone warzywa do miski, dodaj groszek i kukurydzę. Dopraw solą, pieprzem, dodaj sos majonezowy i dokładnie wszystko wymieszaj.

Surówka z kapusty pekińskiej pasuje praktycznie do każdego obiadu. Polecamy ją między innymi w wersji z ziemniakami i pieczonym kurczakiem albo ryżem i smażoną wołowiną. Jeśli zabierasz surówkę na grilla, pamiętaj, że ze względu na dodatek jogurtu i majonezu nie powinna stać długo poza lodówką.

Inne pomysły na surówkę z kapusty pekińskiej

Nasz przepis możesz potraktować jako pyszną inspirację, aby stworzyć własną wersję surówki, ponieważ można do niej dorzucić także inne warzywa (świetnie pasuje tu np. świeży ogórek, ostra papryczka czy seler naciowy). Eksperymentować można też ze składem sosu. Jeśli lubisz czosnek, dodaj do jogurtu z majonezem, przeciśnięty przez praskę ząbek, aby uzyskać prosty, a pyszny sos czosnkowy. Do sosu można też dodać odrobinę soku z cytryny i skórkę otartą z cytryny albo sok i skórkę z limonki.

Czytaj też:
To najlepsza wiosenna sałatka na przekąskę. Jeden dodatek sprawia, że jest bardzo sycąca
Czytaj też:
Marynatę do grillowanych skrzydełek robię raz-dwa. Mieszam tylko pięć składników