Prosty sposób na domową natkę pietruszki. Zawsze będziesz mieć świeżą pod ręką

Prosty sposób na domową natkę pietruszki. Zawsze będziesz mieć świeżą pod ręką

Dodano: 
Natka pietruszki w skrzynce
Natka pietruszki w skrzynce Źródło: Shutterstock / Evgeniia Treukhova
Świeża natka pietruszki potrafi dodać aromatu i smaku niejednej potrawie. Mamy prosty sposób na to, by zawsze mieć ją pod ręką. Sprawdź, jak łatwo wyhodować natkę pietruszki na parapecie.

Natkę pietruszki można kupić przez cały rok w każdym sklepie spożywczym. Jednak nie zawsze o niej pamiętamy, a kupiona na zapas potrafi szybko stracić wygląd i smak. Dlatego domowa uprawa natki pietruszki na parapecie to naprawdę doskonałe rozwiązanie, podobnie, jak domowa uprawa szczypiorku. Niewiele trzeba przy niej robić, bo natka w zasadzie rośnie sama. Zobaczcie, jak założyć taką mini uprawę.

Uprawa natki pietruszki z nasion

Klasyczny sposób uprawy natki pietruszki, to po prostu wysianie jej do ziemi i czekanie, aż pojawi się nać. Czas oczekiwania może jednak wynosić nawet 2-3 miesiące, a i tak nie ma pewności, że zakończy się powodzeniem. Duży wpływ na to, czy nasiona wykiełkują ma ich jakość, a także warunki uprawy. Ziemia w doniczce musi być bowiem dość lekka, a miejsce w którym stoi nasza uprawa dobrze naświetlone. Należy też pamiętać o regularnym zwilżaniu podłoża, a potem o umiarkowanym podlewaniu wykiełkowanych roślin. Pierwsze kiełki powinny pojawić się po kilku tygodniach. Jak więc widać, przy uprawie natki pietruszki z nasion trzeba się wykazać sporą cierpliwością i dbałością.

Prosta uprawa natki pietruszki z korzeni pietruszki

O wiele łatwiejszym sposobem jest pozyskanie własnej natki pietruszki z korzeni pietruszki. Jak zrobić taką uprawę? Po pierwsze trzeba wybrać odpowiednie korzenie pietruszki. Powinny być zdrowe i mieć nieuszkodzone, zgrubiałe końce, z których wyrasta nać. Warto przy zakupie wyszukać korzenie, u których górna część nie jest ucięta, a najlepiej takie, na których widać już maleńkie, wyrastające listki.

Kilka takich korzeni natki pietruszki należy umieścić w doniczce z ziemią, tak by końcówki korzenia nieco wystawały ponad glebę. Jeśli teraz korzystasz z ziemi z ogrodu, umieść ją w doniczce i pozostaw na 1-2 dni w temperaturze pokojowej, by się ogrzała. Gdy korzenie pietruszki są zbyt długie i nie mieszczą się w doniczce, możesz je nieco skrócić.

Ziemię należy docisnąć do korzenia i lekko ją zwilżyć. Doniczkę z zasadzonymi korzeniami pietruszki trzeba ustawić na umiarkowanie słonecznym parapecie, w dość ciepłym miejscu i czekać kilka dni, aż pojawią się pierwsze listki. Ziemię, w której rosną korzenie natki należy regularnie zwilżać, jednak nie przelewać, bo uprawa może szybko zgnić. Na efekty, czyli na pierwszy zbiór natki pietruszki trzeba poczekać kilka tygodni.

Jak utrwalić natkę pietruszki?

Jeśli masz nadmiar natki pietruszki – kupiony, czy z własnej uprawy – możesz go utrwalić, by zachował smak, aromat i witaminy. Najlepszym sposobem na to będzie zamrożenie natki. W tym celu natkę pietruszki opłucz, osusz i drobno posiekaj. Potem umieść ją w pojemniku do zamrażania, zamknij i wstaw do zamrażarki. Wtedy w razie potrzeby zawsze będziesz mieć aromatyczną natkę pietruszki pod ręką.

Czytaj też:
Pesto z natki pietruszki bije na głowę to klasyczne. Ma wiele zastosowań. Poznaj przepis
Czytaj też:
Zamiast łykać witaminy, dodaj do potraw ten pospolity chwast. Jak wykorzystać gwiazdnicę?

Źródło: smaki.pl