Filet z piersi kurczaka pozostaje jednym z najpopularniejszych na naszych stołach. To dlatego, że jest smaczny, tani i można go przyrządzać na wiele sposobów. Doskonale nadaje się do smażenia, duszenia, pieczenia i grillowania. W dzisiejszej potrawie połączę dwie techniki, dzięki którym mięso będzie smaczne i soczyste.
Jak dusić filet z kurczaka?
Filet z piersi kurczaka dobrze nadaje się do duszenia. By jednak mięso wyszło smaczne i soczyste, nie można przesadzać z czasem obróbki termicznej. Wcześniej jednak warto mięso krótko zrumienić na patelni. Dzięki temu zachowa więcej soków i nabierze przyjemnego aromatu. Potem wystarczy włożyć je do sosu lub dodać składniki sosu i krótko całość poddusić, by mięso zmiękło i nabrało smaku.
Jak zrobić filet z kurczaka w aromatycznym sosie?
Tajemnicą smaku tego fileta z kurczaka jest aksamitny, aromatyczny sos. Zrobiłam go na bazie śmietanki i czosnku. Dodałam też do niego sok z cytryny i świeże zioła. Sosu nie przyrządzałam oddzielnie, tylko jego składniki dodawałam stopniowo do obsmażonego kurczaka. Całość dusiłam ok. 10 minut, by mięso wystarczająco zmiękło i przesiąknęło smakiem sosu.
Przepis: Filet z kurczaka w aksamitnym sosie
Delikatne mięso z kurczaka duszone w sosie śmietanowo-czosnkowym
- Kategoria
- Danie główne
- Rodzaj kuchni
- europejska
- Czas przygotowania
- 15 min.
- Czas gotowania
- 25 min.
- Liczba porcji
- 4
- Liczba kalorii
- 425 w każdej porcji
Składniki
- 2 większe, pojedyncze filety z piersi kurczaka
- 2 łyżki oliwy lub masła klarowanego
- 3 ząbki czosnku
- 300 ml śmietanki 30%
- 1 cytryna
- świeży lub suszony tymianek
- natka pietruszki
- sól, pieprz
Sposób przygotowania
- Obsmażanie mięsaFilety z kurczaka opłucz, osusz. Każdy przekrój wzdłuż na połowę, oprósz solą i pieprzem. Na patelni rozgrzej oliwę i obsmaż mięso z obu stron, aż się lekko zrumieni.
- Duszenie kurczakaDodaj posiekany czosnek, smaż jeszcze 30 sekund, uważając, by się nie przypalił. Wlej śmietankę, dodaj tymianek i sok wyciśnięty z połowy z cytryny. Wymieszaj i duś na małym ogniu 8–10 minut, aż kurczak będzie miękki, a sos lekko zgęstnieje.
- Wykańczanie potrawyPrzed podaniem sos dopraw do smaku solą i pieprzem. Dodaj do niego plasterki cytryny i całość posyp posiekaną natką pietruszki.
Wskazówka: Trochę ziół warto dodać do sosu w czasie duszenia, natomiast posiekaną natką pietruszki czy koperkiem dobrze jest posypać potrawę przed podaniem.
Jak podać duszony filet z kurczaka?
Duszony filet z kurczaka wyróżnia się soczystym mięsem i aksamitnym sosem. Z tego powodu doskonale będzie smakował podany np. z gotowanym ryżem czy kaszą, a także ziemniakami. Dobrym dodatkiem do tego dania będą gotowane warzywa, np. brokuł, kalafior, marchewka. Delikatny smak dania świetnie pokreślą surówki. Możecie wybrać między tymi łagodniejszymi, jak np. surówka z marchewki czy kapusty albo bardziej wyrazistymi, jak surówka z pora.
Czytaj też:
To sekret soczystego i aromatycznego mięsa. Poznaj mój sposób na idealnie przyrządzonego kurczakaCzytaj też:
Pałki z kurczaka marynuję w jogurcie i wstawiam do piekarnika. Ten soczysty obiad robi się sam