Jak wyhodować idealny szczypior na parapecie? Wiele osób popełnia jeden błąd

Jak wyhodować idealny szczypior na parapecie? Wiele osób popełnia jeden błąd

Dodano: 
Szczypior
Szczypior Źródło: Shutterstock / DS Tkachuk
Pędzenie cebuli na szczypior to prosty sposób, aby mieć zawsze pod ręką świeży i aromatyczny szczypiorek. W jaki sposób uzyskać ładny, soczysty szczypiorek?

Cebula nie potrzebuje specjalnych warunków, aby wykiełkować. W domowej temperaturze szczypior powinien pojawić się nawet w ciągu kilku dni, maksymalnie po trzech tygodniach. Jak prawidłowo pędzić cebulę na szczypior?

Sadzenie cebuli – nie zasypuj całej ziemią

Popularny błąd przy pędzeniu cebuli na szczypior to zasypywanie jej w całości ziemią. Cebula tego nie lubi – wsadź ją do ziemi tak, aby wystawała co najmniej połowa. Wykorzystaj najzwyklejszą ziemię. Cebuli nie trzeba też nawozić – sama w sobie odda szczypiorkowi wszystko, czego potrzebuje. Ważne jednak, aby przy podlewaniu nie zalewać cebuli, a podlewać obok.

Cebulę można także pędzić bez ziemi. Wówczas najlepiej ułożyć ją ciasno w pojemniczkach (mogą to być doniczki, ale też np. pojemniki po lodach czy innych produktach) i dbać, aby korzenie miały dostęp do wody.

Cebule na szczypior możesz kupić w każdym warzywniaku. Wówczas najlepiej wybierać takie, które już zaczynają kiełkować. Można także wykorzystać cebulę czerwoną. Gotowy szczypiorek można ścinać, a cebula powinna jeszcze wypuszczać kolejne pędy. Kiedy przestanie, wówczas nadaje się do wyrzucenia.

Warto też pamiętać, że szczypior lubi światło i temperaturę ok. 20-22 stopni Celsjusza.

Jak wykorzystać domowy szczypior?

Jeśli masz szczypiorek pod ręką, możesz go wykorzystywać wszędzie tam, gdzie tylko masz ochotę: do jajecznicy, do omletów, do zup i sosów, do wiosennych sałatek, do dekoracji dań. Świeżo ścięty szczypiorek jest najbardziej aromatyczny, chrupiący i jędrny. Doskonale sprawdzi się także jako dodatek do past kanapkowych i twarożku. Podczas Wielkanocy przyda się także jako smaczna i zdrowa dekoracja świątecznych potraw (szczególnie jajek, żurku czy świątecznych sałatek).

Czytaj też:
Magda Gessler pokazała, jak robi twarożek. Dwa składniki sprawiają, że smakuje wyjątkowo
Czytaj też:
Dziki szczypiorek już pojawił się w lasach. Jest łatwy sposób, aby go rozpoznać

Źródło: smaki.pl