Co przygotować na śniadanie? Jakby zadać to pytanie mojej rodzinie, to odpowiedziałaby „jajecznicę”, „pastę jajeczną” albo „jajka na miękko”. Postanowiłam więc nieco urozmaicić życie moim jajkożercom i przyrządziłam im na patelni smaczne i sycące danie. Zjedli raz-dwa i spokojnie czekali na obiad. Wy też możecie przetestować ten przepis.
Z jakimi warzywami warto zestawić jajka?
Przygotowując to pożywne danie z patelni, postanowiłam, że muszę do niego dodać warzywa. Tak by było smacznie, zdrowo i kolorowo. Postawiłam na paprykę, ale to niejedyna opcja warta rozważenia. Do jajek równie dobrze będą pasować m.in.: pomidory, cebula, por, cukinia, szpinak. Te delikatniejsze wystarczy krótko podsmażyć, zaś twardsze, jak por czy cebula warto trochę poddusić na tłuszczu.
Jak zrobić pożywne śniadanie z patelni?
Pożywnym śniadaniem z patelni jest też jajecznica, jednak moja potrawa trochę się od niej różni. I formą jajek i dodatkami, a przede wszystkim smakiem. Zaczynam jej przyrządzanie od pokrojenia i podsmażenia papryki. Duszę ją kilka minut na niedużym ogniu, by nie była surowa. Gdy zmięknie, nabiera słodkawego smaku i lepiej pasuje do jajek. Potem wybijam na nią jajka, posypuję startym serem i podgrzewam pod przykryciem. Smażenie kończę w momencie, gdy białka zrobią się białe, a żółtka pokryją się lekko ściętą warstwą.
Przepis: Jajka z papryką i serem
Pożywne śniadanie z patelni
- Kategoria
- Danie główne
- Rodzaj kuchni
- europejska
- Czas przygotowania
- 5 min.
- Czas gotowania
- 10 min.
- Liczba porcji
- 2
- Liczba kalorii
- 315 w każdej porcji
Składniki
- 1 duża czerwona papryka
- 1 łyżka masła lub oleju
- 4 jajka
- 50 g startego sera
- sól, pieprz
Sposób przygotowania
- Smażenie paprykiPaprykę umyj, usuń gniazda nasienne i pokrój w cienkie paski lub kostkę. Na patelni rozgrzej masło lub oliwę, wrzuć paprykę i smaż ok. 5 minut, aż zmięknie.
- Dodawanie jaj i seraNa paprykę wybij ostrożnie jajka. Całość posyp startym serem. Patelnię przykryj i smaż potrawę na średnim ogniu, aż ser się stopi, a jajka zetną się do ulubionego stopnia. Danie oprósz solą i pieprzem i ewentualnie posyp posiekaną zieleniną.
Jak podać pożywne śniadanie z patelni?
Pożywne śniadanie z patelni warto posypać posiekaną zieleniną, np. szczypiorkiem, natką pietruszki. Do dania tak naprawdę wystarczy podać pieczywo. Najlepiej postawić na kromkę pełnoziarnistego czy razowego chleba albo bułkę z ziarnami. To będzie najzdrowszy wybór. Możecie też podać świeże warzywa, np. pomidorki koktajlowe, rzodkiewki albo kiełki.
Czytaj też:
Moje dzieci uwielbiają tę pastę jajeczną. Jej konsystencja i smak to zasługa zdrowego dodatkuCzytaj też:
Rezygnuję z masła i oleju. Jajecznicę smażę z tym owocem i korzystam z jego zalet