Z plasterków szynki i dwóch dodatków robię pyszne roladki. Jemy je na przekąskę, a nawet kolację

Z plasterków szynki i dwóch dodatków robię pyszne roladki. Jemy je na przekąskę, a nawet kolację

Dodano: 
Roladki z szynki
Roladki z szynki Źródło: Shutterstock / Elena Shashkina
Jeśli naszła was właśnie ochota na małe co nieco, proponuję szybką przekąskę. Jest prosta w przygotowaniu, a do jej zrobienia wystarczą niewyszukane składniki. Już po 10 minutach będziecie mogli się raczyć genialnymi roladkami.

Czy wy też tak macie, że często nawet po kolacji szukacie czegoś do przekąszenia? U mnie notorycznie robią tak dzieci, a i mnie często kusi. Dlatego staram się mieć w zapasach jakieś małe co nieco na ząb. Czasem są to oliwki czy gotowe, nadziewane papryczki, a czasami robię takie pyszne roladki.

Jakie składniki wybrać na przekąskowe roladki?

By zrobić przekąskowe roladki, potrzebny jest jakiś składnik „trzymający” całość. U mnie zwykle są to plasterki szynki. Plasterki muszą być zwarte, bez przerostów i skórki. Dlatego zwykle wybieram szynkę konserwową lub drobiową. Do środka roladek wkładam warzywa, różne, w zależności od tego, co akurat mam pod ręką. Składnikiem wiążącym szynkę i warzywa jest twarożek. Warto go odpowiednio doprawić, a nawet wymieszać z posiekanymi dodatkami.

Jak zrobić szybkie roladki z szynki?

Ostatnim razem szybkie, przekąskowe roladki zrobiłam z trzech podstawowych składników. Były to: plasterki szynki, serek kanapkowy i ogórki małosolne. Serek wymieszałam z czosnkiem i posiekaną natką pietruszki, a potem doprawiłam solą i pieprzem. Posmarowałam nim plasterki szynki, na brzegu ułożyłam kilka słupków ogórka małosolnego i całość zrolowałam. Po schłodzeniu pokroiłam roladki na kawałki o długości 4-5 cm, takie wygodne do jedzenia. Wyszły przepyszne.

Przepis: Roladki z szynki

Przekąskowe roladki z trzech składników

Kategoria
Przekąska
Rodzaj kuchni
europejska
Czas przygotowania
10 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
140 w każdej porcji

Składniki

  • 4 plastry szynki konserwowej lub drobiowej
  • 150 g serka śmietankowego
  • 1 ząbek czosnku
  • sól, pieprz
  • 3-4 ogórki małosolne

Sposób przygotowania

  1. Przygotowanie składnikówSerek wymieszaj z przeciśniętym przez praskę czosnkiem, dopraw solą i pieprzem. Ogórki pokrój w cienkie słupki.
  2. RolowanieKażdy plasterek szynki posmaruj twarożkiem. Ma jednym brzegu ułóż wzdłuż kilka słupków ogórka. Zwiń dość ścisłe roladki. Po schłodzeniu pokrój je na kawałki.

Inna wersja roladek z szynką

Roladki z szynką można też przygotować z dodatkiem innych składników. Szynka dobrze będzie harmonizować np. z plasterkami żółtego sera i pastą, np. jajeczną, twarogową, warzywną. To właśnie pasta połączy oba składniki. Szynkę można też zestawić z gotowymi plackami tortilli. Tu składnikiem wiążącym może być twarożek ziołowy, który doda całości przyjemnej wilgotności i smaku. Takie roladki są świetne na przekąskę przed telewizorem, a nawet imprezową.

Czytaj też:
Chrupiąca przekąska z cukinii. Od kiedy znam ten przepis, przyrządzam ją bardzo często
Czytaj też:
Te wytrawne roladki zrobisz w 10 minut. Wystarczy gotowe ciasto i pyszne ziarenka