Czy wy też tak macie, że często nawet po kolacji szukacie czegoś do przekąszenia? U mnie notorycznie robią tak dzieci, a i mnie często kusi. Dlatego staram się mieć w zapasach jakieś małe co nieco na ząb. Czasem są to oliwki czy gotowe, nadziewane papryczki, a czasami robię takie pyszne roladki.
Jakie składniki wybrać na przekąskowe roladki?
By zrobić przekąskowe roladki, potrzebny jest jakiś składnik „trzymający” całość. U mnie zwykle są to plasterki szynki. Plasterki muszą być zwarte, bez przerostów i skórki. Dlatego zwykle wybieram szynkę konserwową lub drobiową. Do środka roladek wkładam warzywa, różne, w zależności od tego, co akurat mam pod ręką. Składnikiem wiążącym szynkę i warzywa jest twarożek. Warto go odpowiednio doprawić, a nawet wymieszać z posiekanymi dodatkami.
Jak zrobić szybkie roladki z szynki?
Ostatnim razem szybkie, przekąskowe roladki zrobiłam z trzech podstawowych składników. Były to: plasterki szynki, serek kanapkowy i ogórki małosolne. Serek wymieszałam z czosnkiem i posiekaną natką pietruszki, a potem doprawiłam solą i pieprzem. Posmarowałam nim plasterki szynki, na brzegu ułożyłam kilka słupków ogórka małosolnego i całość zrolowałam. Po schłodzeniu pokroiłam roladki na kawałki o długości 4-5 cm, takie wygodne do jedzenia. Wyszły przepyszne.
Przepis: Roladki z szynki
Przekąskowe roladki z trzech składników
- Kategoria
- Przekąska
- Rodzaj kuchni
- europejska
- Czas przygotowania
- 10 min.
- Liczba porcji
- 4
- Liczba kalorii
- 140 w każdej porcji
Składniki
- 4 plastry szynki konserwowej lub drobiowej
- 150 g serka śmietankowego
- 1 ząbek czosnku
- sól, pieprz
- 3-4 ogórki małosolne
Sposób przygotowania
- Przygotowanie składnikówSerek wymieszaj z przeciśniętym przez praskę czosnkiem, dopraw solą i pieprzem. Ogórki pokrój w cienkie słupki.
- RolowanieKażdy plasterek szynki posmaruj twarożkiem. Ma jednym brzegu ułóż wzdłuż kilka słupków ogórka. Zwiń dość ścisłe roladki. Po schłodzeniu pokrój je na kawałki.
Inna wersja roladek z szynką
Roladki z szynką można też przygotować z dodatkiem innych składników. Szynka dobrze będzie harmonizować np. z plasterkami żółtego sera i pastą, np. jajeczną, twarogową, warzywną. To właśnie pasta połączy oba składniki. Szynkę można też zestawić z gotowymi plackami tortilli. Tu składnikiem wiążącym może być twarożek ziołowy, który doda całości przyjemnej wilgotności i smaku. Takie roladki są świetne na przekąskę przed telewizorem, a nawet imprezową.
Czytaj też:
Chrupiąca przekąska z cukinii. Od kiedy znam ten przepis, przyrządzam ją bardzo częstoCzytaj też:
Te wytrawne roladki zrobisz w 10 minut. Wystarczy gotowe ciasto i pyszne ziarenka