Zamiast łykać witaminy, dodaj do potraw ten pospolity chwast. Jak wykorzystać gwiazdnicę?

Zamiast łykać witaminy, dodaj do potraw ten pospolity chwast. Jak wykorzystać gwiazdnicę?

Dodano: 
Gwiazdnica
Gwiazdnica Źródło:Shutterstock / avoferten
Gwiazdnica rośnie nawet na osiedlowych trawnikach i traktowana jest jak zwykły chwast. Mało kto wie, że to cenne zioło i smaczny dodatek do potraw.

Ta drobna roślina potrafi opanować całe trawniki czy ogródki, dlatego wiele osób postrzega gwiazdnicę tylko jako uciążliwy chwast. Ma charakterystyczne, malutkie, białe kwiatki, lubi rosnąć na łąkach i w pobliżu wody – nie da się jej pomylić z niczym innym, więc poradzą sobie tu nawet początkujący zielarze. Gwiazdnica pospolita (Stellaria media) to jednocześnie bardzo cenna roślina lecznicza. Jest przy tym smaczna – dlatego warto ją wykorzystać w kuchni.

Jakie właściwości ma gwiazdnica?

Gwiazdnica zaczyna kiełkować już nawet zimą, jeśli tylko temperatura przekroczy 0 stopni. Najlepiej zbierać gwiazdnicę już kwitnącą. Znany botanik i fitoterapeuta dr Henryk Różański podkreśla, że gwiazdnica jest bogata w łatwo przyswajalną witaminę C. Jak wylicza – to ok. 200-300 mg witaminy C na 100 g, co odpowiada 2-3 drażetkom 0,1 g witaminy z apteki. Oprócz tego gwiazdnica zawiera m.in. prowitaminę A, witaminę F (kwas linolenowy), witaminę PP, flawonoidy, saponiny oraz fitosterole. Gwiazdnica działa przeciwzapalnie, moczopędnie i odtruwająco na organizm.

Jak wykorzystać gwiazdnicę w kuchni?

Gwiazdnica jest rośliną jadalną, dlatego można używać jej jako dodatek do różnych dań. W modnych restauracjach niewielkie kępki gwiazdnicy pokryte białymi kwiatkami bywają używane do dekoracji potraw. Pasuje do wszystkich wiosennych sałatek, można nią dekorować kanapki czy grzanki, możesz dorzucić garść gwiazdnicy do pesto.

Ważne: gwiazdnicę można jeść na surowo, ale nie należy przesadzać z ilością, ze względu na zawartość saponin, które mogą wywołać lekką niestrawność.

Gwiazdnica jest doskonałym dodatkiem do potraw przyrządzanych na ciepło. Możesz ją dodawać do zup, idealnie sprawdzi się w jajecznicy czy w omlecie (spróbuj zrobić omlet z dodatkiem gwiazdnicy i innych wiosennych ziół: np. szczypiorku, pokrzywy i podagrycznika).

Jak zrobić napar z gwiazdnicy?

Z gwiazdnicy świeżej lub suszonej można zrobić napar, który przyniesie ulgę w chorobach układu oddechowego, grypie i przeziębieniu. Przepis na napar podaje dr Różański: wystarczy zalać rozdrobnione ziele gwiazdnicy wodą (2 łyżki gwiazdnicy na 200 ml wody). Taki napar można pić z dodatkiem soku malinowego albo miodu. Różański zaleca, aby leczniczo pić 2-4 razy dziennie po 100 ml naparu z gwiazdnicy.

Czytaj też:
Nie przegap sezonu na forsycję. To najlepsze źródło rutyny
Czytaj też:
Musująca lemoniada z igieł sosny. To hit wśród zielarskich influencerek

Opracowała: Katarzyna Świerczyńska
Źródło: smaki.pl, rozanski.li