Podróże to dla mnie nie tylko odkrywanie nowych miejsc, ale też smaków. Z każdej wyprawy staram się przywieźć kulinarne inspiracje. I tak właśnie powstał domowy przepis na Martabak Telur – pyszne placki z jajkiem i mięsem. To sycące, aromatyczne danie, którym z pewnością zaskoczysz rodzinę i gości.
Jak przygotować placki z jajkiem i mięsem Martabak Telur?
Przygotowanie Martabak Telur nie zajmuje wiele czasu. Pyszne placki, które po zapieczeniu stają się chrupiące, powstają z mąki pszennej, wody, klarowanego masła (opcjonalnie oleju lub oliwy z oliwek) oraz soli. Składniki wyrabiam, aż powstanie jednolite, elastyczne ciasto. Gotowe ciasto dzielę na porcje – z podanych proporcji robię 10 -12 placków.
Wskazówka: ciasto na Martabak Telur powinno odpocząć przed nadziewaniem farszem. Warto włożyć je do posmarowanej tłuszczem miski, szczelnie przykryć i odstawić w ciepłe miejsce na około 20 minut.
Farsz do indonezyjskich placków przygotowuję z mięsa mielonego wołowo-wieprzowego. Za wyrazisty smak potrawy odpowiadają orientalne przyprawy. Można doprawić mięso gotową mieszanką przypraw kuchni arabskiej, tureckiej, indyjskiej oraz skomponować własny zestaw przypraw o pikantnym lub łagodnym smaku. Podsmażony farsz doprawiam i mieszam z cebulą (cebulę można również podsmażyć razem z mięsem), sporą ilością świeżej natki pietruszki i natki kolendry.
Wskazówka: do farszu można również dodać różne warzywa np. pokrojoną w kostkę kolorową paprykę i papryczkę chili, pokrojonego w słupki selera naciowego, świeży lub mrożony groszek oraz grzyby.
Porcje ciasta wałkuję i rozciągam, żeby powstały cieniutkie placki, a następnie nadziewam, składam i podsmażam na lekko natłuszczonej patelni (placki można też upiec w piekarniku i usmażyć w głębokim oleju).
Przepis: Placki z jajkiem i mięsem
Indonezyjski przysmak Martabak Telur.
- Kategoria
- Danie główne
- Rodzaj kuchni
- Indonezyjska
- Czas przygotowania
- 35 min.
- Czas gotowania
- 20 min.
- Liczba porcji
- 10
- Liczba kalorii
- 213 w każdej porcji
Składniki
Na placki:
- 3 szklanki mąki pszennej
- 1 szklanka gorącej wody
- 1 i 1/2 łyżki klarowanego masła
- 1 łyżeczka soli
Na farsz:
- 700 g mięsa mielonego wołowo-wieprzowego
- 2 łyżeczki startego korzenia imbiru
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżeczki gram masala
- 1 łyżeczka mielonej kurkumy
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 5 łyżek posiekanej natki pietruszki
- 5 łyżek posiekanej natki kolendry
- 1 łyżka klarowanego masła
- sól i pieprz
Dodatkowo:
- 3 duże jajka
- 1 łyżka klarowanego masła do obsmażenia placków
- 1 łyżeczka klarowanego masła do posmarowania naczynia
Sposób przygotowania
- Przygotowanie ciastaMąkę pszenną przesiej do miski razem z solą. Dodaj gorącą wodę z masłem klarowanym i wymieszaj składniki łyżką. Wyrób elastyczne ciasto i podziel je na 10-12 porcji. Kulki ciasta ułóż w natłuszczonym naczyniu, przykryj i odstaw na czas przygotowywania farszu w ciepłe miejsce.
- Przygotowanie farszuRozgrzej klarowane masło. Dodaj starty korzeń imbiru i przeciśnięty przez praskę czosnek. Smaż 1 minutę, cały czas mieszając, a następnie dodaj mięso. Smaż, aż mięso lekko się przyrumieni i dodaj mieloną paprykę, kurkumę oraz przyprawę gram masala. Miękkie mięso dopraw solą i świeżo zmielonym pieprzem.
- Formowanie plackówKulki ciasta rozpłaszcz na placki, a następnie rozciągaj lub wałkuj, żeby powstały cieniutkie placki.
- Dodanie cebuli i zieleninyDodaj na patelnię pokrojoną w cienkie piórka cebulę oraz zieleninę i wymieszaj.
- WykonanieJajka roztrzep. Każdy placek posmaruj roztrzepanymi jajkami i wyłóż farsz. Składaj placki jak krokiety. Wskazówka: roztrzepane jajka można również dodać do mięsnego farszu.
- SmażenieObsmaż placki na lekko natłuszczonej, mocno rozgrzanej patelni.
Placki z jajkiem i mięsem podaję na ciepło z dodatkiem sosu czosnkowego, sosu salsa oraz świeżych warzyw.