Zrób placki i usmaż z mięsnym farszem! Przepis przywiozłem z egzotycznych wakacji

Zrób placki i usmaż z mięsnym farszem! Przepis przywiozłem z egzotycznych wakacji

Dodano: 
Placki z jajkiem i mięsem
Placki z jajkiem i mięsem Źródło: Shutterstock / Nunung Noor Aisyah
Martabak Telur, czyli placki z jajkiem i mięsem, to indonezyjski street food, który można przygotować w domowym zaciszu. Zapraszam po prosty przepis na obłędne placki z patelni.

Podróże to dla mnie nie tylko odkrywanie nowych miejsc, ale też smaków. Z każdej wyprawy staram się przywieźć kulinarne inspiracje. I tak właśnie powstał domowy przepis na Martabak Telur – pyszne placki z jajkiem i mięsem. To sycące, aromatyczne danie, którym z pewnością zaskoczysz rodzinę i gości.

Jak przygotować placki z jajkiem i mięsem Martabak Telur?

Przygotowanie Martabak Telur nie zajmuje wiele czasu. Pyszne placki, które po zapieczeniu stają się chrupiące, powstają z mąki pszennej, wody, klarowanego masła (opcjonalnie oleju lub oliwy z oliwek) oraz soli. Składniki wyrabiam, aż powstanie jednolite, elastyczne ciasto. Gotowe ciasto dzielę na porcje – z podanych proporcji robię 10 -12 placków.

Wskazówka: ciasto na Martabak Telur powinno odpocząć przed nadziewaniem farszem. Warto włożyć je do posmarowanej tłuszczem miski, szczelnie przykryć i odstawić w ciepłe miejsce na około 20 minut.

Farsz do indonezyjskich placków przygotowuję z mięsa mielonego wołowo-wieprzowego. Za wyrazisty smak potrawy odpowiadają orientalne przyprawy. Można doprawić mięso gotową mieszanką przypraw kuchni arabskiej, tureckiej, indyjskiej oraz skomponować własny zestaw przypraw o pikantnym lub łagodnym smaku. Podsmażony farsz doprawiam i mieszam z cebulą (cebulę można również podsmażyć razem z mięsem), sporą ilością świeżej natki pietruszki i natki kolendry.

Wskazówka: do farszu można również dodać różne warzywa np. pokrojoną w kostkę kolorową paprykę i papryczkę chili, pokrojonego w słupki selera naciowego, świeży lub mrożony groszek oraz grzyby.

Porcje ciasta wałkuję i rozciągam, żeby powstały cieniutkie placki, a następnie nadziewam, składam i podsmażam na lekko natłuszczonej patelni (placki można też upiec w piekarniku i usmażyć w głębokim oleju).

Przepis: Placki z jajkiem i mięsem

Indonezyjski przysmak Martabak Telur.

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
Indonezyjska
Czas przygotowania
35 min.
Czas gotowania
20 min.
Liczba porcji
10
Liczba kalorii
213 w każdej porcji

Składniki

Na placki:

  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 1 szklanka gorącej wody
  • 1 i 1/2 łyżki klarowanego masła
  • 1 łyżeczka soli

Na farsz:

  • 700 g mięsa mielonego wołowo-wieprzowego
  • 2 łyżeczki startego korzenia imbiru
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżeczki gram masala
  • 1 łyżeczka mielonej kurkumy
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 5 łyżek posiekanej natki pietruszki
  • 5 łyżek posiekanej natki kolendry
  • 1 łyżka klarowanego masła
  • sól i pieprz

Dodatkowo:

  • 3 duże jajka
  • 1 łyżka klarowanego masła do obsmażenia placków
  • 1 łyżeczka klarowanego masła do posmarowania naczynia

Sposób przygotowania

  1. Przygotowanie ciastaMąkę pszenną przesiej do miski razem z solą. Dodaj gorącą wodę z masłem klarowanym i wymieszaj składniki łyżką. Wyrób elastyczne ciasto i podziel je na 10-12 porcji. Kulki ciasta ułóż w natłuszczonym naczyniu, przykryj i odstaw na czas przygotowywania farszu w ciepłe miejsce.
  2. Przygotowanie farszuRozgrzej klarowane masło. Dodaj starty korzeń imbiru i przeciśnięty przez praskę czosnek. Smaż 1 minutę, cały czas mieszając, a następnie dodaj mięso. Smaż, aż mięso lekko się przyrumieni i dodaj mieloną paprykę, kurkumę oraz przyprawę gram masala. Miękkie mięso dopraw solą i świeżo zmielonym pieprzem.
  3. Formowanie plackówKulki ciasta rozpłaszcz na placki, a następnie rozciągaj lub wałkuj, żeby powstały cieniutkie placki.
  4. Dodanie cebuli i zieleninyDodaj na patelnię pokrojoną w cienkie piórka cebulę oraz zieleninę i wymieszaj.
  5. WykonanieJajka roztrzep. Każdy placek posmaruj roztrzepanymi jajkami i wyłóż farsz. Składaj placki jak krokiety. Wskazówka: roztrzepane jajka można również dodać do mięsnego farszu.
  6. SmażenieObsmaż placki na lekko natłuszczonej, mocno rozgrzanej patelni.

Placki z jajkiem i mięsem podaję na ciepło z dodatkiem sosu czosnkowego, sosu salsa oraz świeżych warzyw.