Pesto z natki pietruszki bije na głowę to klasyczne. Ma wiele zastosowań. Poznaj przepis
  • Renata MaterlińskaAutor:Renata Materlińska

Pesto z natki pietruszki bije na głowę to klasyczne. Ma wiele zastosowań. Poznaj przepis

Dodano: 
Pesto z natki pietruszki
Pesto z natki pietruszki Źródło:Shutterstock / Svetlana Monyakova
Pesto z bazylii znają niemal wszyscy. Tymczasem z natki pietruszki można przygotować jego rodzimy odpowiednik. Jest niezwykle smaczny i szybki do zrobienia i da się wykorzystać na wiele sposobów.

Pesto to rodzaj włoskiego sosu lub pasty. Jego nazwa wywodzi się od włoskiego słowa „pestare”, co oznacza „miażdżyć”, „tłuc”. Taką techniką bowiem uzyskuje się pesto – przez rozdrabnianie składników w moździerzu, czy ewentualnie szybciej – przy pomocy blendera. Najbardziej znane na świecie jest zielone pesto, którego podstawowym składnikiem są świeże listki bazylii.

Jednak do tanich ono nie należy, a nasi rodzimi smakosze często określają jego smak, jako zbyt wyrazisty. Dlatego dziś proponujemy wam pesto z natki pietruszki.

Z czego robi się słynne, zielone pesto?

Najsłynniejsze, zielone pesto robi się z listków bazylii, orzeszków pinii, sera parmezan, czosnku i oliwy z oliwek. Włosi robią też pesto z suszonych pomidorów, jednak nie znalazło ono tylu zwolenników, co jego zielony odpowiednik. Pesto można podawać jako sos do makaronów, dodawać do sosów do sałatek, smarować nim pieczywo czy mięso przed pieczeniem. Możliwości jest wiele, a każda lekka, smaczna i bardzo aromatyczna.

Pesto z natki pietruszki zrobisz w 5 minut

Na pesto z natki pietruszki warto wybrać świeżą i aromatyczną nać. Zamiast dość drogich orzeszków pinii, proponujemy użyć rodzimych pestek słonecznika. To one nadadzą gęstości paście.

Przepis: Pesto z natki pietruszki

Pasta z natki pietruszki, pestek słonecznika, czosnku i oliwy z oliwek

Kategoria
Dodatek
Rodzaj kuchni
Polska
Czas przygotowania
5 min.
Czas gotowania
5 min.
Liczba porcji
6
Liczba kalorii
100 w każdej porcji

Składniki

  • 2 pęczki natki pietruszki
  • 1/3 szklanki pestek słonecznika
  • 2 ząbki czosnku
  • 1/4 szklanki oliwy z oliwek
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania

  1. Przygotowanie składnikówPestki słonecznika krótko podpraż na suchej patelni, wystudź. Natkę pietruszki opłucz, osusz, grubo posiekaj. Ząbki czosnku obierz, posiekaj.
  2. Blendowanie składnikówW blenderze kielichowym umieść natkę pietruszki, pestki słonecznika, czosnek i oliwę z  oliwek. Całość zmiksuj na gładką masę. Jeśli jest zbyt gęsta, możesz dodać trochę przegotowanej, zimnej wody i chwilę jeszcze miksować. Dopraw do smaku solą i pieprzem.
  3. Przechowywanie pestoGotowe pesto zjedz na świeżo lub przełóż do czystego słoiczka i trzymaj w lodówce. Zużyj je w ciągu 3-4 dni.

Z czego jeszcze można zrobić pesto?

Na zielone pesto nadają się przeróżne zielone, jadalne liście. Pesto można zrobić np. z rukoli, szpinaku, liści rzodkiewki czy czosnku niedźwiedziego. W sumie każde robi się podobnie, warto je tylko doprawić pod swoje podniebienia.

Czytaj też:
Błyskawiczna pasta kanapkowa. Robię ją zawsze, kiedy nie mam nic do chleba
Czytaj też:
Klasyczna pasta jajeczna zyska na smaku. Wykorzystuj dodatkowe składniki, a kanapki nigdy ci się nie znudzą