Pesto to rodzaj włoskiego sosu lub pasty. Jego nazwa wywodzi się od włoskiego słowa „pestare”, co oznacza „miażdżyć”, „tłuc”. Taką techniką bowiem uzyskuje się pesto – przez rozdrabnianie składników w moździerzu, czy ewentualnie szybciej – przy pomocy blendera. Najbardziej znane na świecie jest zielone pesto, którego podstawowym składnikiem są świeże listki bazylii.
Jednak do tanich ono nie należy, a nasi rodzimi smakosze często określają jego smak, jako zbyt wyrazisty. Dlatego dziś proponujemy wam pesto z natki pietruszki.
Z czego robi się słynne, zielone pesto?
Najsłynniejsze, zielone pesto robi się z listków bazylii, orzeszków pinii, sera parmezan, czosnku i oliwy z oliwek. Włosi robią też pesto z suszonych pomidorów, jednak nie znalazło ono tylu zwolenników, co jego zielony odpowiednik. Pesto można podawać jako sos do makaronów, dodawać do sosów do sałatek, smarować nim pieczywo czy mięso przed pieczeniem. Możliwości jest wiele, a każda lekka, smaczna i bardzo aromatyczna.
Pesto z natki pietruszki zrobisz w 5 minut
Na pesto z natki pietruszki warto wybrać świeżą i aromatyczną nać. Zamiast dość drogich orzeszków pinii, proponujemy użyć rodzimych pestek słonecznika. To one nadadzą gęstości paście.
Przepis: Pesto z natki pietruszki
Pasta z natki pietruszki, pestek słonecznika, czosnku i oliwy z oliwek
- Kategoria
- Dodatek
- Rodzaj kuchni
- Polska
- Czas przygotowania
- 5 min.
- Czas gotowania
- 5 min.
- Liczba porcji
- 6
- Liczba kalorii
- 100 w każdej porcji
Składniki
- 2 pęczki natki pietruszki
- 1/3 szklanki pestek słonecznika
- 2 ząbki czosnku
- 1/4 szklanki oliwy z oliwek
- sól, pieprz
Sposób przygotowania
- Przygotowanie składnikówPestki słonecznika krótko podpraż na suchej patelni, wystudź. Natkę pietruszki opłucz, osusz, grubo posiekaj. Ząbki czosnku obierz, posiekaj.
- Blendowanie składnikówW blenderze kielichowym umieść natkę pietruszki, pestki słonecznika, czosnek i oliwę z oliwek. Całość zmiksuj na gładką masę. Jeśli jest zbyt gęsta, możesz dodać trochę przegotowanej, zimnej wody i chwilę jeszcze miksować. Dopraw do smaku solą i pieprzem.
- Przechowywanie pestoGotowe pesto zjedz na świeżo lub przełóż do czystego słoiczka i trzymaj w lodówce. Zużyj je w ciągu 3-4 dni.
Z czego jeszcze można zrobić pesto?
Na zielone pesto nadają się przeróżne zielone, jadalne liście. Pesto można zrobić np. z rukoli, szpinaku, liści rzodkiewki czy czosnku niedźwiedziego. W sumie każde robi się podobnie, warto je tylko doprawić pod swoje podniebienia.
Czytaj też:
Błyskawiczna pasta kanapkowa. Robię ją zawsze, kiedy nie mam nic do chlebaCzytaj też:
Klasyczna pasta jajeczna zyska na smaku. Wykorzystuj dodatkowe składniki, a kanapki nigdy ci się nie znudzą