Mimo szlachetnej nazwy nie trzeba się ich bać. Ten przepis pojawił się w moim domu za sprawą dziadka, który lubił wykorzystywać wszystko do końca – nawet wczorajsze ziemniaki. Dziś robię je często, bo są proste, tanie i przede wszystkim pyszne.
Jak przygotować kotlety sarmackie?
Do tego dania najlepiej sprawdzają się ziemniaki mączyste, które po ugotowaniu są suche – wtedy masa lepiej się klei. Mięso powinno mieć trochę tłuszczu, bo zbyt chude kotlety będą suche. Warto też posiekać cebulę naprawdę drobno i lekko ją poddusić – da delikatność i wydobędzie smak. Jeśli lubisz bardziej intensywny aromat, dodaj do masy odrobinę wędzonej papryki.
Zamiast smażyć na dużej ilości oleju, możesz je spryskać oliwą i upiec w piekarniku – będą lżejsze, ale równie chrupiące. A jeśli zostaną, włóż je do bułki z musztardą i kiszonym – smakują jak porządny domowy burger.
Przepis: Kotlety sarmackie
Puszyste kotlety mielone z dodatkiem gotowanych ziemniaków.
- Kategoria
- Dodatek
- Rodzaj kuchni
- Polska
- Czas przygotowania
- 30 min.
- Liczba porcji
- 4
- Liczba kalorii
- 380 w każdej porcji
Składniki
- 300 g ugotowanych ziemniaków (najlepiej z dnia poprzedniego)
- 400 g mielonej łopatki wieprzowej
- 1 jajko
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki bułki tartej + do panierowania
- 1 łyżka majeranku
- sól i pieprz do smaku
- olej do smażenia
Sposób przygotowania
- Przygotowanie masyZiemniaki przeciśnij przez praskę lub dokładnie rozgnieć. Cebulę drobno posiekaj i zeszklij na oleju. Mięso połącz z ziemniakami, cebulą, przeciśniętym czosnkiem, jajkiem, bułką tartą i majerankiem. Dopraw solą i pieprzem, wyrób masę ręką aż będzie jednolita.
- Formowanie i smażenieZ masy uformuj 8 kotletów. Obtocz je w bułce tartej. Smaż na rozgrzanym oleju na złoty kolor, po 3–4 minuty z każdej strony. Po usmażeniu odsącz na ręczniku papierowym.
Z czym podać kotlety sarmackie?
Te kotlety aż proszą się o dodatki, które podkreślą ich domowy charakter i dodadzą wyrazistości. Oto kilka propozycji, które świetnie z nimi zagrają:
- Ziemniaki z koperkiem i masłem — klasyka, która podkreśla domowy charakter dania i dodaje delikatnej nuty ziołowej oraz przyjemnej kremowości.
- Buraczki zasmażane z cebulką — lekko słodkie, kwaskowate, świetnie balansują tłustość kotleta, a ich intensywny kolor ożywia talerz.
- Kasza gryczana z natką pietruszki — aromatyczna, sycąca i idealnie chłonąca sos, wzbogaca danie o pełne, głębokie nuty smakowe.
- Surówka z kapusty pekińskiej, marchewki i jabłka — chrupiąca, świeża, dodaje lekkości całemu posiłkowi oraz warstwę słodyczy i soczystości.
- Pieczarkowy sos z tymiankiem — kremowy dodatek, który wzbogaca smak mięsa i dodaje głębi oraz przyjemnego, ziołowego aromatu.
- Mizeria z ogórków i śmietany — chłodna, orzeźwiająca, kontrastuje z ciepłym daniem i dodaje świeżości oraz łagodzi smak mięsa. Sprawdź mizerię z nutą cytryny.
Czytaj też:
Za każdym razem słyszę: jak ty to robisz? Te mielone z jajkiem robią furoręCzytaj też:
Te kotlety ze zdrowego mięsa robię w kółko. Trik kuzynki sprawił, że rodzina prosi o dokładkę