Z kilku jabłek i gotowego ciasta robię tę szarlotkę. Lepsza niż z cukierni, pachnie domem i dzieciństwem

Z kilku jabłek i gotowego ciasta robię tę szarlotkę. Lepsza niż z cukierni, pachnie domem i dzieciństwem

Dodano: 
Szarlotka z ciasta francuskiego
Szarlotka z ciasta francuskiego Źródło: Shutterstock / bbernard
Ta prosta szarlotka jest jednocześnie bardzo efektowna i smaczna. Robi się ją szybko, a bazą jest gotowe ciasto.

Szybka i prosta szarlotka? To możliwe jeśli masz pod ręką kilka jabłek i gotowe ciasto francuskie. To ciasto z jabłkami może śmiało konkurować z innymi, bardziej pracochłonnymi: zachwyca aromatem, soczystością, chrupiącą warstwą ciasta i efektownym wyglądem.

Jak zrobić szarlotkę z ciasta francuskiego?

Do tego ciasta z jabłkami możesz wybrać dowolne, gotowe ciasto francuskie. Jeśli zależy ci na jakości, postaw na to z masłem w składzie, ale dobrze się sprawdzi także to najtańsze, na bazie tłuszczów roślinnych.

Jakie jabłka wybrać do szarlotki z ciasta francuskiego? Do takich deserów najlepiej sprawdzają się jabłka o wyrazistym smaku i zwartej konsystencji, które podczas pieczenia nie rozpadają się całkowicie. Idealne są odmiany lekko kwaśne, takie jak szara reneta, antonówka, ligol czy jonagold. Warto unikać bardzo soczystych jabłek deserowych, które mogą sprawić, że spód ciasta stanie się zbyt wilgotny.

Jabłka można obrać, ale nie trzeba. To zależy od ciebie: obrane będą delikatniejsze. Pokrojone w kostkę wystarczy wymieszać z cukrem i cynamonem, a potem kłaść na rozłożone i nacięte ciasto. Ciasto należy naciąć w ukośne paski po obu bokach (w jodełkę). Spójrz na zdjęcie ilustrujące tekst i wszystko będzie zrozumiałe.

Aby gotowe ciasto miało ładną, błyszczącą skórkę, koniecznie posmaruj je przed pieczeniem jajkiem rozmąconym z odrobiną mleka.

Przepis: Szarlotka z ciasta francuskiego

Prosty deser gotowego ciasta.

Kategoria
Deser
Rodzaj kuchni
Wegetariańska
Czas przygotowania
10 min.
Czas gotowania
25 min.
Liczba porcji
8
Liczba kalorii
134 w każdej porcji

Składniki

  • 1 gotowe ciasto francuskie
  • 3 jabłka
  • 2 łyżki cukru
  • 1 łyżeczka cynamonu

dodatkowo:

  • 1 jajko
  • 1 łyżka mleka

Sposób przygotowania

  1. Szykowanie ciastaJabłka pokrój w kostkę i wymieszaj z cukrem i cynamonem. Rozłóż ciasto i ponacinaj po bokach w jodełkę (patrz zdjęcie). Na środek wyłóż jabłka i zawijaj paski ciasta do środka, dobrze sklejając przeciwległe końce.
  2. Pieczenie ciastaRozmąć jajko z mlekiem i posmaruj mieszanką ciasto. Piecz ok. 25-30 minut w temperaturze 190-200 stopni.

Jak podawać szarlotkę z ciasta z francuskiego?

To ciasto z jabłkami wystarczy po upieczeniu oprószyć cukrem pudrem i już jest gotowe do serwowania. Doskonale smakuje jako towarzystwo do małej czarnej. Pyszną i rozpustną wersją będzie z kolei podanie kawałka ciepłego ciasta z gałką lodów waniliowych i dużym kleksem bitej śmietany. Poprawa nastroju w jesienne dni gwarantowana!

Czytaj też:
Te zdrowe ciasteczka piekę w kwadrans. Są tak pyszne, że boję się, czy coś zostanie dla mnie do pracy
Czytaj też:
Zamiast cukru dodaj do kawy zdrową kostkę. Smakuje, dodaje energii i poprawia nastrój